четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Паприкована глава карфиол на фурна



Тема за седмицата в средата на октомври на сайта и предаването "Бон Апети" е под наслов 
Къдрав, полезен карфиол
Ето и част от увода:
"Ако има мода в кулинарията, то тя до голяма степен е свързана със здравословното хранене. Учени от цял свят се опитват да открият идеалната формулата за добро здраве и перфектен външен вид. Нюансите са много и различни, но идеята е само една: храната трябва да ни поддържа здрави, в добра форма и отлично настроение. Карфиолът у нас става все по-популярен, с него се приготвят невероятни неща освен класическата царска туршия. За съжаление карфиолът леко отстъпва по популярност на обикновеното зеле, но по съдържание на хранителни вещества го изпреварва. В кулинарията се употребяват белите плътни глави, тъй като зелените много горчат. В домашната кухня е по-добре да се правят супи и гарнитури от по-меките кочани, а по-твърдите – за основни ястия."
Няколко съвета: "не забравяйте, че...
1. Колкото по-плътно е съцветието, толкова по-високо е качеството му.
2. Много е важно да не се преварява.
3.  Най-добре е, преди да се готви, да се разчупи на розички или разреже на 4 части.
4. За да се съхранят най-много витамини, слагайте розичките във вече кипяща вода и ги дръжте не повече от 5 минути."

Споменавала съм многократно за полезните му качества както на обикновеното зеле, но " с колежанско образование", харесваме вкуса на печения карфиол, за пореден път тази седмица кухнята ни бе превзета от една глава карфиол. Сега, като печена на фурна паприкована цяла глава карфиол, чиято видео рецепта харесах като запеченная цветная капуста в духовке - лесно, бързо и много вкусно, макар и диетично. Количеството на лимоновия сок може да се коригира по желание - по-малко за тип гарнитура, или предвиденото за тип свежа салата /на мен се хареса с по-малко лимонов вкус/


Паприкована глава карфиол на фурна


карфиол - 1 глава от среден размер.
2-3 сл. растително масло- олио/зехтин
1 ч.л. хубав червен пипер и сол, на вкус

За заливката:
1-2 с.л.суха горчица, използвах едрозърнеста от бурканче
30 мл. синапено масло,  може да се използва зехтин
сок от половин лимон /или по-малко
няколко стръка свеж зелен кориандър или магданоз
няколко стръка нарязан див лук или стрит чесън, по желание


Главата карфиол се почиства от листата и внимателно се изрязва вътрешността на стеблото, като се внимава, да не се намали цялата дръжка /кочан/, за да не се разпадане.
Предвижда се чугунен тиган или силиконов съд за печене, керамични или стъклени форми в този случай не се препоръчват, защото могат да се спукат по време на печене.
Поръсва се главата карфиол малко количество сол на повърхността, а след  това се поръсва с червен пипер и размазва добре с ръце. Полива се по малко олио/зехтин и омазва главата зеле с длани от всички страни.
Слага се във фурната да се пече на 180 градуса C. за около 40 минути - ако се желае по-хрупкаво зеле или повече, зелето да стане по-меко. И в двата случая е вкусно! Аз използвах плик за печене, като добавих в него и моркови.
Докато зелето се пече, се приготвя  марината за овкусяване: изцежда се на сок половин лимон ИЛИ по-малко, смесва се с горчицата още мазнина и нарязаните лук/чесън и магданоз.


Печената глава карфиол се намаза от всички страни, поръсва се с още подправки и може да се сервира. Сервирах към задушена пъстърва, заедно с морковите, но без обща снимка.


Разбира се, главата зеле е неудобно да се яде цяла, но много лесно се разчупва на парченца,
 а и разрязана е красиво разклонена.


Опитайте...

11 коментара:

Zornitsa Nikiforova каза...

Много красиво ястие, Дианка! Такава апетитна коричка има, сигурна съм, че е страшно вкусно!
Сърдечни поздрави!

Dani каза...

Дианка, вкусно и красиво приложение!
И здравословно :)
Аз тези дни открих вкуса на суровия карфиол и съм на вълна салати.
С доброто намерение да го използвам и в основно ястие!
Прегръдка и много усмивки!

Irma каза...

Хм, интересна рецепта! Синапеното семе (натурално) отдавна ползвам у дома в различни ястия и мога да кажа, че придава изключително приятен вкус на храната. Мисля си, че това би било едно хубаво мезе към червеното вино в студените есенни дни. За мъжете може и с месно допълнение ;)
Благодаря ти, Дианка за рецептата! Ще се пробва и това чудо!
Приятна вечер! Прегръдки!

Gergana Lazarova каза...

Никога не съм опитвала така, но не е и късно, нали? :) Много апетитно, Дианка!
И ми прилича на мозък, много атрактивен разрез.
Поздрави най-сърдечни! :)

Еoc каза...

това задължително ще го направя, само че ще накъсам на розички преди да пека, за да поемат повече подправки :) Обожавам всичко с карфиол!
Благодаря, Дианка!
Прегръдка от мен и хубав край на седмицата!

Мария каза...

Дианка, какво хубаво предложение! Тъкмо днес уговарях моите мъже (големи капризи са)колко ще е хубаво да си купуваме по-честичко карфиол. Страхотно изглежда, непременно ще го направя!
Прегръдка и спокойна нощ от мен!

Екатерина каза...

Леле, Дианка, това трябва да се опита! Най-любим ми е паниран, но тази прелест ме изкуши!!! Следващата рецепта , която ще приготвя с карфиол, ще е тази! Прекрасни почивни дни, мила!

vesela каза...

Диди, отдавна не бях писала тук, ама бях болничка. Чудесно есенно предложение, а и една тортичка видях, ако не пуснеш и друга - знаеш - ще я крадна за Рд -то на Ради, обикновено така правя:)

Иглика каза...

Страхотна къдравелка, изкусително поднесена! Е, още не сме започнали да похапваме карфиол у дома, ама след това подсещане ще се поправя! Хубав уикенд, Дианка!

gogolina каза...

Е ... това вече ще е на дневен ред ... и направо го виждам как се кипри в чинията с печена рибка :)
Дианка благодаря!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце, момичета:
Зори,
Дани,
Ирма,
Гери,
Зори,
Мария,
Кате,
Веси,
Иглика,
Дани,
много сте мили и се радвам, че този вариант на печен карфиол с парикован нюанс ви допада.
На свой ред ви желая една
усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана