събота, 15 март 2014 г.

Слънчева пролет с форзиция и постна слънчогледова проя


Да, зная, че има още няколко дни до астрономическата пролет, но времето е приятно топло, слънчево и хубаво мартенско. Парковете са красиво оживени от багрите на многобройните жълти цветчета на форзицията. Този ранно пролетен храст с впечатляващата си ефектност на ярък и обилен цвят, изпреварващ дори появата на листата му, силно контрастира на все още не разлистилата се природа. Наричат го още златни звънчета, златен дъжд, цъфтежът е толкова изобилен, че отдалеч изглежда като жълт водопад – един непретенциозен храст, зареждащ с много настроение, радост и усещане за пролет. Ето и моите снимки:


В слънчево жълто е и кулинарното ми предложение – царевична проя в постен вариант и семчици от слънчоглед (още едно слънчево цвете). Проя (на сръбски: проjа или proja) е вид печиво в сръбската кухня, приготвено от основно от царевично брашно, бакпулвер за набухвател. Ще спомена и ценните качества на царевичното брашно за силна имунна система - отличен източник на цинк. Цинкът активира ензими, регулиращи генетичната активност на клетките, подсилва имунната система и спомага за извличането на енергия от поетата храна. Царевичното брашно е богато и на желязо, в състава му влизат витамини от групата В, витамини Е, РР и провитамин А, известен още като каротин, а също така и незаменими аминокиселини - лизин и триптофан,  фибри, не съдържа глутен - една полезна и вкусна добавка към здравословното хранене.


Проята е позната е и в нашата кухня, представена с много хубави рецепти, обогатени с яйца, мляко, сирене - при Зори, Илианка, сигурни има и други. Може би като солен еквивалент на граовския "морузник" - ще предложа някога и неговата рецепта. Избрах най-обикновения вариант - постна проя, приготвя се бързо и лесно, вкусна е..., чудесна за самостоятелна закуска, но и като вид хлебно допълнение към ястия.


 Постна слънчогледова проя

Продукти:
1 ½ -2 ч. чаши вода
1 ч чаша царевично брашно
1 ч. чаша пшеничено брашно
1 ч. чаша слънчогледово олио*
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. сол
½ ч.л. захар*
50 грама слънчогледови семки

*количеството мазнина по оригиналната рецепта ми изглежда много и считам за по-удачно да се намали на 3/4ч.чаша, дори 1/2. Захар не се предвижда в оригиналната рецепта.

1 ч.чаша =240 мл..

Фурната се загрява на 175-200С.
Пресяват се двата вида брашна и се смесват с бакпулвера, захарта и солта. Към тях се наливат олиото и 1 ½ ч.чаша вода. Смесват се и разбъркват до хомогенизиране на сместа, ако е много гъста се долива още вода, за да се получи консистенция на гъста каша. Отгоре се поръсва със семчици от слънчоглед.  Пече се в намазана тава или формички в предварително загрята на фурна около 30 минути/25 за мъфини, с проверка за суха клечка.


Леко се охлажда и поднася топло.



Вече споменах, че е чудесна за самостоятелна закуска, 
но и като вид хлебно допълнение към ястия.


Сервирах и към бобено желе, а неговата рецептата предстои.


Хубав, слънчев и усмихнат ден!



Опитайте...

15 коментара:

Dani каза...

Дианка, толкова е пролетно при теб!
цветно и вкусно :)
Сърдечна прегръдка!

di_ani каза...

Благодаря, Дани,
наистина днес времето е много пролетно, слънчево и усмихнато -
дано и твоят ден да бъде такъв, Диана

traiana каза...

Много интересни и апетитни, определено вече е пролетно:)

di_ani каза...

Благодаря, Траяна,
определено вече се усещаме пролетно:)
Сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана

Iviyana каза...

Много интересна рецепта Диди . Никога досега не бях чувала за това печиво , но изглежда много добре и с голямо желание ще го пробвам някой ден. Благодаря че го показа. Прегръдки , Иви !!!

Gergana Lazarova каза...

Дани, точно днес погалих този храст, много харесвам и аз слънчевото настроение, което носи. :) А проята е преркасна, с удоволствие ще я опитам към някое ястие като хлебчета, чудесно изглежда! :)
Сърдечни поздрави, мила Дани!

П.П. Снимките ти са все по-красиви! с нетърпение очаквам рецептата за бобено желе. :)

Роси каза...

Дианка,страхотни хлебчета и толкова наситен цвят имат!А този пастет ми подсказв за пореден път,че си царица на рецептите и по време на пости-невероятно ефектни идеи!
Пожелавам отпочиваща и вкусна неделя!

Еoc каза...

Бобеното желе изглежда много апетитно :) с нетърпение очаквам рецептата.
Обичам проя, изобщо харесвам всякакви печива с царевично брашно.
Страхотни снимки, Дианка :)

Тики каза...

Не бях чувала за проя, Ди. Всъщност при теб често кокоря едни големи очи, защото представяш оригинални рецепти от други кухни, които не са ми попадали преди това. Постна ме привлича много, макар че с яйца и сирене, каквато я мернах при Или, също няма да е лоша. Истината е, че от дете обожавам качамак и всички производни с царевично брашно.
Очаквам с нетърпение и бобеното желе! Изглежда адски апетитно!!
Усмихната и пролетна седмица, Ди! И тук всичко цъфти така, включително форзицията на съседа :)

Екатерина каза...

Толкова слънчево започва понеделника, нека цялата седмица да е такава, изпълнена с настроение и усмивки! Прекрасни снимки, Дианка, невероятни са тези Проя кексчета :)!

Marta каза...

Проя.Не бях чувала. Скоро правих нещо подобно по една рецепта на Бети - малай (и това наименование за пръв път срещах.) Вкусно се получи.

Яко ярко жълто! Весело и предизвикателно!

Прекрасна пролет, Дианка!

Eva Toneva каза...

Цветно, ароматно, пролетно и вкусно! Благодаря ти за чудесното настроение, Диана! Поздрави с пожелания за прекрасни пролетни дни! :)

tillia каза...

Диана, много слънчево е при теб!
За проя бях чувала, но не знаех как се приготвя. Скоро правих царевични хлебчета, така че с удоволствие ще пробвам предложението ти!
Слънчева нова седмица!

Irma каза...

Колкото и да ми е позната проята, не я знаех с това име. Изглежда много, много апетитно и красиво в твое изпълнение, Дианка! А за бобено желе за първи път чувам и виждам и идеята също ми допада. Ще е идеална гарнитура и вкусен пастет за кракери. Благодаря за рецептите!
Все така красива, слънчева и изпълнена с радост и настроение пролет ти пожелавам!
Прегръдка!

di_ani каза...

Благодар от сърце дами за коментарите и милите думи. Ше се радвам, да ви се хареса и на вкус този вид сръбска проя.
Иви,
Гери,
Роси,
Зори,
Тики,
Кате,
Марта,
Ева,
Тили,
Ирме,
Честита, усмихната и щастлива пролет, Диана