вторник, 9 септември 2014 г.

Обърнат /или не/ лимонов сладкиш с боровинки



В тези повече дъждовни, отколкото топли и слънчеви дни на късно септемврийско лято, ваканцията почти свършва, но като че не съм напълно готова за активна блогърска дейност… Безспорно надделяват други мотивиращи дейности и събития, но ми допада и този вид на осъзната целева почивка - намаляване на привързаността към компютъра, Интернет, времето за престой в мрежата. Може би и да коригирам някаква съществуваща вече форма на пристрастяване към сайтове, блогове, чат… Не съм сигурна дали има диагноза “пристрастен към интернет” и колко всъщност е „много”, що се отнася до технологии и комуникация? Този е въпрос - отговор е на база лична преценка, желание и организация. Вярно е обаче, че вече, пак в Интернет, се предлагат проверочни тестове на тази тема: Тест за Интернет пристрастреност...
Искам специално да благодаря на всички приятели и читатели, които наминават оттук за поздравленията, мненията и коментарите, и да споделя намерението си, постепенно да навляза и разгледам новите кулинарни изкушения. Убедена съм, че те ще бъдат и мое вдъхновение.
Имам много непубликувани идеи и рецепти, които очакват своето представяне, но още не им е дошло времето. А за да не е съвсем без нищо, ето един бърз и лесен сладкиш с боровинки. Идеята е по Lemon Blueberry Upside Down Cake, с богато съчетание на аромати, текстури и вкусове – лек намек и преход между късно лято и ранна есен.


Обърнат  /или не/ лимонов сладкиш с боровинки


Продукти за 4 -6 порции:
Плодова маслена основа:
30 гр.масло
½ ч.чаша кафява захар
½ ч.л. канела
1 ч.л. бадемов ликьор
1 ч. чаша пресни боровинки, около 200 гр./ може и замразени/
1 ч./с. л. лъжичка лимонова кора, настъргана /лайм

Бисквитен слой:
1 ч. чаша брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
60 гр. безсолно масло
½ ч. чаша захар
2 яйца
ванилова / лимонова есенция
¼ ч. чаша кокосово мляко, неподсладено
50 гр. бял шоколад, едро нарязан

1 ч.чаша =240 мл.

Фурната се загрява на 175С, а формички или обща тава, в които ще се пече сладкишът се намазват с масло. В подходящ съд се стопява маслото на слаб огън, добавя се захарта и с разбъркване се изчаква сместа да се кипне и изглади /за около 3-4 минути/. Добавя се канела и бадемов ликьор, отстранява се от огъня и разпределя в порционните съдове или обща тава. Отгоре се подрежда равномерен слой   боровинки, а върху него се рендосва кора от лайм или лимон - чаена или супена лъжица, по желание.  
Разбива се бисквитената смес:  
Пресява се брашното с бакпулвера и солта. В голяма купа, с помощта на миксер или с ръка, със средна скорост се разбива маслото до крем (за около 30 секунди). Добавя се захарта и продължава да се разбива за около 2-3 минути, докато сместа постигне лека и ефирна текстура. Започва добавянето на яйцата, едно по едно, а след тяхното поемане  с по- ниска скорост, се добавят на части брашнена смес и кокосово мляко, докато се хомогенизират. Накрая се разбърква с шоколада и ванилията.
Полученото тесто се разстила равномерно върху плодовата маслена основа с боровинки, за да покрие напълно боровинките.
Пече се, докато дървена клечка поставена в центъра излезе чиста, за около 45-50 минути., според дебелината на тестения слой. Изважда се от фурната и охлажда. 

Може се сервира почти веднага, като с нож се отдели от ръба на съда и да се обърне, 
но е по-добре да се изчака около 30 минути.   


При желание, може да се остави в съда и сервира, без да се обръща.


Обърнат...
Отвътре...


Хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни!
  
Опитайте... 


18 коментара:

врати цени каза...

Изглежда уникално вкусно!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, всяко нещо си има и време, и причина, нали знаеш. ;)
А десертът е чудесен, страшно ароматен, а и сочен ми изглежда. И дано да заухае скоро на късно лято...
Прегръдки!

Elena Dimitrova каза...

Фен съм на боровинките, Диана и въпреки,че ги употребявам само в пресен или сушен вариант, когато се наложи правя и десерти с тях, а твоята идея е чудесна.
Поздрави !

pep-4o каза...

Чудесен сладкиш, Дианка :)Много подходящ за хладното лято!
Хубави и слънчеви септемрийски дни и на теб!

vesela каза...

Дианка, нареченото деликатно от тебе по-горе пристрастяване, на обикновен език си е чиста лудост, ако ме питаш мене, ама...това е положението. Изкуших се аз, та си не се лиших от нета и на почивката, но си бях обещала - само ще чета, без да пиша. А по-полезно би ми било да "изключа" тотално.
Да ти кажа, ти си знаеш - но липсваше тук отдавна и аз чаках с нетърпение да се завърнеш.
И макар да съм сигурна, че с Александър ти е още по-приятно и интересно, ще се радвам да си повече време и тук.
Днешното ти предложение е много свежо - чакам и следващите с инетерес.

Роси каза...

Както винаги отличен десерт и презентация,Дианка!Взимам си от малката чашка,много ми харесва в този вариант!С пожелание за щастливи септемврийски дни!

traiana каза...

Толкова вкусно изглежда, че няма да дочакам да изстине:)

Dani каза...

Прекрасно завръщане, Дианка!
Очаквам с нетърпение и останалите ти предложения :)
Сърдечни поздрави с усмивки!

Люси каза...

Дианче, ти и твоите вкусотийки нямате спиране, само ни изкушаваш :) Прекрасно предложение, както винаги! Сърдечни поздрави, мила!

Maria Pepeldjiyska каза...

Обичам много и лимонов /може би защото не съм много по сладкишите по принцип/ и боровинков вкус, така че със сигурност това ще ми допадне много. Поредното апетитно и изкусително предложение, Диани!
Поздрави
Мария

Йоланта Делибозова каза...

Ти си просто приказна!

входни врати каза...

Изглежда невероятно вкусно. Много ми харесва!

Kitchen and Hobby каза...

Изглежда просто божествено! Поздравления!

Eva Toneva каза...

Вкусно, ароматно и красиво е и това ти предложение, Диана! Поздрави! :)

Екатерина каза...

Вълшебни, изкушаващи кадри! Невероятна си, Дианка, публикациите ти са истинска наслада! Прегръдки!

Тики каза...

Разкошни снимки и сладкиш! Пак ме изпращаш у дома усмихната :) Красота просто! Някой ден ще я пробвам.
Усмивка от мен :)

di_ani каза...

Благодаря ви момичета,
и много се радвам, че тази идея ви допада:
Врати,
Гери,
Елена,
Пепи,
Веси,
Роси,
Траяна,
Дани,
Люси,
Мария,
Йоли,
Радост,
Ева,
Кате,
Тики,
Рецептата за този сладкиш ме очарова с възможността си за различни варианти. Бърз и лесен, подходящ също и с други плодове, но вкусът трябва да се опита:)
Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати септемврийски дни, Диана

Kokona каза...

"Вие сте среден Интернет потребител.Понякога може да сърфирате малко повече от необходимото, но като цяло умеете да се контролирате."

Много хубав и уханен сладкиш, Диани! С удоволствие си бодвам виртуално :)