сряда, 23 септември 2015 г.

Денят на есенното равноденствие

Днес, 23 септември, в 11:20 ч. /бълг. вр./ слънцето пресича небесния екватор, преминавайки от северното в южното полукълбо - моментът, в който настъпва есенното равноденствие. Моментът има дълбок смисъл за всички култури от най-дълбока древност та досега. В езотеричен аспект това е времето, в което силите на доброто и злото, на светлината и мрака, на действието и покоя, са равнопоставени. И тъй като във Вселената няма абсолютно добро, нито абсолютно зло, равновесието между двете крайности на практика осигурява най-богати възможности за промяна и сътворяване на реалността. За природата това е времето, в което се сменят сезоните. За вещия балансът между двете сили създава условия за смесването на всички съществуващи потенциали, на всичките четири елемента, изграждащи видимия и невидимия свят. Или с други думи, това е един изключително магичен и специален момент, с огромен потенциал. И ако по време на Пролетното равноденствие светът се пробужда за живот, а Земята приютява семената, от които по-късно ражда живот, то Есенното равноденствие е мигът, в който се берат плодовете и отчитат резултатите.... Една възможност да се празнува се плодородието, равновесието, мъдростта и изразява благодарност към майката природа за даровете и изобилието, които ни поднася  и още...

Музика



Цветове и багри


 
 





Ето моето първо предложение с есеннен привкус:
Маслени пайчета с камамбер, карамелизирани ябълки и кандиран джинджифил


Маслено тесто, с пълнеж от резен мек камамбер  в компанията на карамелизирани ябълки и ромови стафиди, лек пикантен момент от кандиран джинджифил,
есенна нотка на канела със солен карамел за финален щрих - 
идеята е ясна, но ето и рецептата в детайли:

Маслени пайчета с камамбер, карамелизирани ябълки и кандиран джинджифил  

Тесто: за около 16 пайчета, според големината
1 ¼  ч.чаша брашно
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар 
115 гр. студено масло
2 ½ с.л. студена вода или повече, според влажността на брашното

Пълнеж:
20 гр. масло
2 ябълки, нарязани на тънки сектори
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. мед
½ к.л канела
1 с.л. стафиди
1 с.л. кандиран джинджифил
1 с.л. студен солен карамел /или карамелен бонбон/*
1 с.л ароматен алкохол /калвадос, ром/, по желание

1 яйце за намазване
* ако ще се използва бонбон, или сладък карамелен сос, следва да се предвиди и малко сол за поръсване
Фурната се загрява на 190 -200º С.
Студеното масло с брашното, солта и захарта се разбиват в пасатор или кухненски блендер с открит нож приспособление до получаване на трохи. /или на ръка с нож /. На части се добавя студената вода и леко замесва тесто /без много месене/, след което се оформя на топка, която се доомесва с много малко брашно /около 1 с.л./. Оставя се в хладилник за около час. Може и да се приготви ден по-рано и съхранява в хладилник. 
Подготвя се плънката:
Стафидите се накисват в ябълковата ракия – калвадос или ром.
Захарта заедно с меда се загрява до карамелизиране и се добавя маслото, а след неговото разтопяване и поемане се прибавят  ябълките, обелени, почистени и нарязани на тънки сектори. Ароматизира се с канела, ароматен алкохол, по желание 1 с.л., поръсва се с маринованите стафиди и ябълките се задушават до леко омекване, но не напълно, защото и ще се пекат. Времето зависи от сорта ябълки. С решетъчна лъжица се изваждат и поставят в плитка чиния да се охладят.
Разточва се кора, с дебелина не повече от 3-4 мм и с формичка се изрязват кръгчета. В средата на всяко се поставя резен сирене, няколко ивици карамелизирана ябълка, 2-3 стафидки, 2-3 зрънца кандиран джинджифил и около ¼ - ½  ч.л. студен солен карамел. Всяко кръгче се маже по периферията с разбито яйце и отгоре се покрива с друго маслено кръгче. Притиска се с вилица или шишче, като се декорира и прилепя допълнително. Отгоре се намазва с разбито яйце и поставя в тава въргу хартия за печене. Пече се около 20 мин. до златисто, след което изважда от фурната и оставя до пълното изстиване на решетка. 
 


Хубава, слънчева и усмихната есен!
Опитайте...

7 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесни са пайчетата с джинджифил.А този ден на есенното равноденствие от мен не е очакван с радост.Винаги имам проблеми със стомаха точно тогава.Но наистина този ден си има своето значение за цялата природа.Чудесни снимки, много вдъхновяващи есенни пейзажи !
Поздрави !

traiana каза...

Честита есен, Дианка! Чудесно предложение!

Marta каза...

Kаква прелест, Дианка! И предложение, и изпълнение, и снимки - все така се надскачаш...Желая ти великолепна есен!

Daniela Dineva каза...

Дианка,
есента забърза своя ход и въобще не ни пита дали сме подготвени или не. Кога празнувахме нова година, кога Великден, а ето че годината се изтъркули. Но ще се радваме на есенните багри на листата и цветовете на небето.
Чудни пайчета ;)
Прекрасни есенни дни ти желая и много вдъхновение.

di_ani каза...

Честита златна и вълшебна есен -
Елена,
Траянче,
Марте,
Дани,
сърдечни поздрави за вас, усмихнати и вдъхновени есенни дни.
Много ви благодаря, дами и ми е драго,
че тази идея за пайчета ви допада,
ще се радвам да ги опитате, Диана

vesela каза...

Страхотни са пайчетата!

di_ani каза...

Благодаря, Весе!