неделя, 24 април 2016 г.

Постна морковена бабка с портокалов аромат



Идеята е една алтернатива - Постна морковена бабка с портокалов аромат...
Бабка /babka/ е типично полско козуначено печиво – с характерна висока форма, много жълтъци, ядки, захаросани плодове, малко ром и глазура. Историята й се свързва с полския крал Станислав Лешчински - приготвена е по негова идея, защото се оплакал, че хлябът му е сух, затова го полял с ром - харесало му и накарал готвачите така да приготвят десерт по неговата рецепта. А легендите разказват, че името идва от Али Баба, тъй като кралят асоциирал получената импровизация на  козунак с вкусове от арабските страни.
Освен постния вариант /babka drożdżowa wegańska/ акцент в случая е наличието на морков и щипчица шафран /като проба за великденския козунак/- резултатът е пухкав, мек, лек и не твърде бързо изсъхващ сладкиш, а цветът говори сам…Финалният щрих се оформя от нежната компания аромати - кокосово мляко, бутер ванилия и финес портокал на д-р Йоткер.
Рецептата е продължение за използването на големия празничен подарък с любезното съдействие на др. Йоткер за темата „С аромат на ванилия” и годишните номинации на Блоговодител в тази категория. Вече споменах за впечатляващо изобилие от продукти с високо качество, ароматни подправки, добавки за печене, ценна приложимост и красива декорация за едно голямо пролетно кулинарстване... И още, много вдъхновяващи идеи, с гаранция за качество и успешен резултат във всяко кулинарно начинание. Приготвих я за днешния цветен празничен ден в компания на върбови клонки и слънчева маргаритка. Сега е и моментът отново да благодаря и представя:


Постна морковена бабка с портокалов аромат
/по идея от  babka drożdżowa wegańska/


Продукти за форма с диаметър 23 см.
1 голям морков /около1/3 ч.чаша/*
1/3 ч.чаша захар с лек връх
1 ч.л. мед или агаве сироп    
2/3 ч. чаша кокосово или соево мляко
2 1/2  ч.чаши брашно
7 гр. суха мая д-р Йоткер
4 с. л. растително масло /кокосово масло   
1 ампула бутер ванилия д-р Йоткер
1 опаковка Финес портокал на д-р Йоткер
щипка сол
на върха на ножа шафран на прах

И още:
Портокалова  глазура
    сок от ¼ - ½ портокал
    2/3 ч.чаша захар на пясък
портокалови кори и кокосови стърготини за декорация
1 ч.чаша =240мл.
* опция е използването на тиква
Кокосовото мляко се затопля и към него се прибавя шафрана на прах.
Морковът се обелва, нарязва на шайби и с щипка захар се задушава в малко вода до омекване /около 15 – минути/, след което отцежда и пасира до гладко пюре. Смесва се с кокосовото мляко, меда /агаве сироп и захарта.
В купа за замесване се пресява брашното със солта, поръсва се с маята и разбърква. Добавя се морковената смес, ароматите и се замесва тесто, /използвах миксер с бъркалки за тесто/ като постепенно се налива мазнината. Омесването продължава до  изглаждане и оформяне на мека и еластична топка, която се покрива и поставя на топло място да втасва около 1 час.
Фурната се загрява на 175С.
 Формата за печене се омаслява и поръсва с брашно/използвах силиконова, която само леко омазних/. Втасалото тесто без да се размесва допълнително се разтегля на фитил и поставя във формата – количеството не трябва да превишава повече от половината обем по височина. Изчаква се още около ½ час за второ втасване и поставя в затоплената фурна. Пече се около 30 минути, до златисто и проба за суха клечка.
Изважда се от фурната и оставя почти да изстине във формата, след което се обръща върху решетка за окончателното оформяне и заливане с глазура..
За глазурата се смесват захарта и на части към нея портокаловият сок, като се разбърква до хомогенизиране и получаване на плътна, но позволяваща да се разлива глазура.
Декорира се с портокалови кори и кокосови стърготини по желание.


Опитайте:

5 коментара:

Dani каза...

Честит празник, Дианка!
Чудесно ароматно предложение!
Прегръдки!

Stamen Nikolov каза...

Чудна Бабка! Браво, изглежда много вкусно!

Iliana каза...

Много вкусно предложение, Дианка. Звучи изключително ароматно :)

Люси каза...

Чудна бабка, Диди! Сигурна съм, че е много лека и нежна на вкус! Сърдечни поздрави, мила!

di_ani каза...

Ех, че ме зарадвахте и много ми е драго,
че так положително оценявате тази идея за постен вариант на популярния полски козунак.
Определено мога да потвърдя, че вкусът му не отстъпва на класическия.
Сърдечни благодарности и пожелания за хубави и щастливи празнични дни, Диана