понеделник, 21 ноември 2016 г.

Почитаме Въведение Богородично


По стародавна традиция днес отбелязваме църковния празник Въведение Богородично
Това е денят, в която праведните богоотци Йоаким и Анна завели своето чедо - пречистата Дева Мария в старозаветния храм, за да се възпитава „по Бога".Почитайки големия християнски празник Въведение Богородично, празнуваме и Деня на християнската младеж и семейство. Въведение Богородично е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете най-големи християнски деноминация - Католицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Според православната традиция  се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

 
Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. денят се чества и като ден на християнското семейство, на православната християнска учаща се младеж,  и според първоначалния замисъл - ден за християнизиране. Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си.  По времето на Въведение Богородично народът ни гадаел какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата. 
 

Обикновено се приготвя постна питка, а за да подсладим празника тази година - малки  постни кексчета тип "brownie". По традиция в миналото масата се оставяла неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

«Днесь благоволения Божия предображение и человеков спасения проповедание: 
в храме Божии ясно Дева является и Христа всем предвозвещает. 
Той и мы велегласно возопиим: "Радуйся, смотрения Зиждителева исполнение!"»


Честит празник!

5 коментара:

Dani каза...

Честит празник, Дианка!

Irma каза...

Честит празник, Дианка!
Здрави и благословени да сте, ти и всичките ти близки! Само добрини да ви сполитат и поводи за празнуване на семейното щастие!
Прегръдки!

traiana каза...

Честит празник, Дианка! Нека цялото семейство бъде живо и здраво!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
честит и благословен празник ! Много здраве и много сбъднати желания.Денят на Християнското семейство е свят, семейството ни носи благодат и радост.Честито на всички !
Поздрави !

di_ani каза...

Честит, светъл и благословен да бъде за вас и вашите семейства:
Дани,
Ирма,
Траянче,
Елена,
хубав празник, с пожелания за здраве и благоденствие, Диана