петък, 25 ноември 2016 г.

Топла супа от червено цвекло с круша и лимонов авокадо топинг



Когато дните станат мъгливи, мрачни и студени ... Наскоро четох статия, в която отново се припомнят различни съвети за по-лесно адаптиране на организма ни към хладния зимен сезон и акцентиране върху някои начини за приготвяне на храната – замяна  на студени с топли зеленчукови салати, повече супи и концентрирани бульони, естествено билкови отвари и чайове. Специалисти пък препоръчват благотворното влияние на цветотерапията за жизнена енергия и радост, включвайки повече цветове около нас, а и в храната също. В такава насока е и днешното предложение - Beet and Pear Soup with Lemon Avocado Cream - супа от червено цвекло и круша с лимонов авокадо топинг. Вариантите на салата с червено цвекло, плодове и авокадо са популярни и разнообразни, допадна ми съчетанието в крем супа, която правя вече два пъти. Малко съм променила пропорциите по мой вкус, намалявайки количеството на крушата, която създава сладък нюанс и макар с нежен и деликатен вкус като че се опитва да доминира в общата композиция. За баланс в текстурите замених лимоновия авокадо крем с дребни парченца авокадо и поръска от запечени кедрови ядки и тиквени семки. Свежият аромат се подсилва от пресен копър и специфичният кисело- тръпчив вкус на сока и кората от лайм. Няма да пропусна и допълнението с кухи хрупкави рулца от изпържени навити кори за баница, по турска рецепта за kozalak mantısı и с добро онагледяващо видео. Това е: 


Топла супа от червено цвекло с круша и лимонов авокадо топинг 


Продукти за супата /4 порции/:
    4 малки цвекло, обелени и нарязани на ситно
    1 малка глава червен лук, обелена и нарязана
    1 малък морков, обелен и нарязан на ситно
    1скилидка чесън
    2 с. л. зехтин/олио
    1 круша, обелена, почистена и нарязана
    1 л. зеленчуков бульон
    сол и черен пипер на вкус
    щипка захар, ако крушата не е сладка
    1 ч.л. лимонов сок
    копър

Топинг от авокадо:
   ½ -1 авокадо
   2 ч. л. лимонов сок или от лайм
   2 с. л. микс от запечени тиквени семки и кедрови ядки
   1 ч.л. лимонова или от лайм кора
   1 с.л. пресен копър
   сол и черен пипер на вкус

  1 с.л. зехтин са поръсване при сервиране
  резени авокадо, круша и лайм

    В тенджера за супа се загрява олиото със скилидката чесън, след което се изважда, а се добавят нарязаните морков и лук , и  задушават до омекване. Следва цвеклото и накрая крушата; налива се зеленчуковият бульон, подправките и се оставя да ври до омекване на зеленчуците.  Когато зеленчуците от супата са омекнали, сместа се пюрира до кремообразна супа.


Докато супата се приготвя, се подготвя топинга от авокадо - Авокадото се обелва и нарязва на малки парченца, към него се добавят лимонов сок или от лайм; лимонова или от лайм кора и пресен копър, поръсва се със сол и черен пипер на вкус.


  Супата се сервира  поръсена с лимоновия авокадо топинг, пресен копър, няколко запечени тиквени семки и кедрови ядки, и струйка зехтин за финал. 



Вече споменах за допълнението с кухи хрупкави рулца от изпържени навити кори за баница. Видео:


Опитайте...

5 коментара:

Екатерина каза...

Еха! Да беше само едно изкушение, човек да го преглътне:). Супата е изкушаваща, а тези хрупкави пурички са повече от апетитни. Дианка, винаги се възхищавам на невероятните ти идеи и представяне. Поздрави!

Stamen Nikolov каза...

Много красиво и цветно, прекрасно предложение за мъгливите дни, който все повече зачестяват!

Bety каза...

Ах, какви изкушения тук - и супата и тези хрупки, които си приготвила! Неустоимо е!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
твоите публикации са толкова красиви и изкушаващи.Ще изпробвам супата, много интересно предложение.Чудесно се вписват и пуричките с нея - стилно и много красиво.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря ви и се радвам,
че тази идея за топла зимна супа ви допада -
наистина, присъствието на круша я прави по-различна,
а пуричките са подходящи и към други допълнения...
Сърдечни поздрави за вас и хубав декември, Диана