събота, 5 ноември 2016 г.

Архангелова Задушница е...Днес е  Архангелова  задушница... 
Всяка година в съботата, преди прославата, която Православната църква отдава на водача на небесното войнство Св. Архангел Михаил се прави един от най-големите помени за душите на нашите покойници - Архангелова  задушница.
С вяра в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите, във всеки православен храм се отслужва Обща панихида за починалите наши близки. Спасителят учи, че починалите преди нас не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят "помен" - възпоминание, че те не са забравени. Това е и връзката между т.нар. земна и небесна Църква.
 


На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове, месо. Всичко, което принасяме в тяхна памет, има символично значение: житните зърна са символ на бъдещото възкресение, виното - на животоподателната Лоза Христос и Неговата пречиста Кръв, свещите ­ горещата вяра, тамянът - чистата молитва и предвкусване на бъдещите небесни блага, цветята ­ добродетелите на починалите и любовта ни към тях
Починалите се нуждаят от молитвена подкрепа, от раздаване на милостиня в тяхна памет, за да изпросят Божията милост за успокоение на душата.
На Архангелова Задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

Няма коментари: