събота, 25 март 2017 г.

Благовещение

Голям празник почитаме днес - Свето Благовещение


“Радвай се благодатна,
Господ е с тебе; благословена си ти между жените...”В днешния ден, Благовещение, християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.
 Свето Благовещение,25 март, e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат,в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Марияче ще стане майка на Божия син - Спасителя на света. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието, в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Храната е постна, но се разрешава риба. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител - домашния дух. Някои тематични постни предложения за празника: постни цветни сладки или други, "жаваронки", пити, нахутени "трюфели", миналата година енергийни пролетни пастички, а днес - печени постни бухтички с ябълков мармелад.


Имен ден празнуват Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, БЛАГОВЕЩЕНИЕ, Благодатка, Благой, Благомил, Благомира, Блаже, Блажена, Блажо,и Евелина, Евангелина Гавраил, Габриела, Гавраила..


Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката
като духовен семеен празник и на света Богородица.

 Богоро́дице Де́во, ра́дуйся, 

Благода́тная Мари́е, Госпо́дь 

с Тобо́ю, благослове́нна Ты́ 

в жена́х, и благослове́н пло́д 

чре́ва Твоего́, я́ко Спа́са 

родила́ еси́ ду́ш на́ших.


Честито Благовещение,

честит празник, майки!

 с пожелания за вяра, надежда, любов и много благи вести.


5 коментара:

Dani каза...

Честито Благовещение, скъпа моя!
Само благи вести да идват в дома ви!

di_ani каза...

Честито Благовещение, Дани,
благодаря ти от сърце и на свой ред - здраве, благоденствие и прекрасна пролет!
Голяма прегръдка за теб, липсваш ми в МУЗИКА ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ!

Екатерина каза...

Честито Благовещение, мила Дианка! Здрави и благословени бъдете и нека благите вести не спират да валят в домът ви! Прекрасна празнична публикация, както винаги! Прегръдки!

di_ani каза...

Честито Благовещение, Кате,
от сърце ти благодаря, с пожелания за много благи вести,
здраве, благоденствие, много любов, щастие и красива пролет!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
Честито Благовещение с малко закъснение ! Този празник отбелязва един нов етап в развитието на цялото човечество.Благата вест за раждането на Спасителя е приета от една крехка и нежна девица - Мариам.Божията майка приема със смирение да изпълни Волята Божия и да стане майка на въплатилия се в нея Христос - Синът Божи ! Чудесно и красиво песнопение, което изслушах с наслада ! Здраве и благоденствие в твоят дом.
Поздрави !