вторник, 2 януари 2018 г.

Мус от авокадо с пушена сьомга и червен хайвер



Първо предложение за Новата 2018 година в празничен тон за предястие или лека вечеря … Нежен мус от авокадо, крем сирене и свежи ароматни подправки, гарниран с фин слайс пушена сьомга и кехлибарни перли червен хайвер. Много успешно допълват съчетанието парчета бородински хляб - традиционен руски ръжен хляб, с ръжена закваска и характерният кориандър за поръска. Безспорен акцент в комбинацията е червения хайвер, в случая червен сьомгов. Червеният хайвер отдавна не се счита само като деликатес, а продукт поддържащ жизнените сили в организма и спомагащ за укрепване на имунната система. Всеки компонент сам по себе си е вкусен и здравословен, комбинацията създава обща хармония от вкус, аромат и нотка празнично настроение...


Мус от авокадо с пушена сьомга и червен хайвер
/по идея, с измениеня от Salmon and avocado verrines/


Продукти за 4 порции:
100 гр. пушена сьомга
50-100 гр. червен хайвер /удачен би бил Кета или Горбуша/*
2 бр. авокадо
1 с.л. лимонов сок
200 гр. крем сирене
2 с.л. заквасена сметана
¼ ч.чаша пресни копър и магданоз, нарязани
сол и смлян черен пипер на вкус
бородински хляб
лимон и каперси

* Хайверът е полуконсервиран продукт, който се съхранява от минус 2 до плюс 4 градуса. Когато се сервира като ордьовър, се предлагат по 50 грама на човек. Кутията се отваря непосредствено преди консумация, защото се окислява. Изважда се от хладилника 15 минути преди да се сервира. Не е препоръчително да се слага лимон върху хайвера, защото разваля вкуса му.


Авокадото се почиства от костилката и намачква с вилица, полива със сока на ½ лимон, или на вкус, поръсва се с нарязаните пресни копър и магданоз и всичко се разбива в блендер до желаната гладкост. Следва да се добавят крем сиренето и сметаната, сол и смлян черен пипер на вкус и след общото хомогенизиране, сместа се поставя в хладилник.
Непосредствено преди поднасяне се разпределя в чаши, отгоре се нарязват слайс парчета пушена съомга и следва слой перли от червен хайвер.


Сервира се студен в чаши:


Чудесно се съчетава с парчета бородински хляб.  


И в по-близък план:


Опитайте...

5 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Чудесно предястие Дианка ! Подходящ акцент в празничните януарски дни .Ще го изпробвам веднага, лесно и много ефектно представено.
Поздрави и мирни и благословени януарски дни !

traiana каза...

Честита Нова година, Дианка! Нека е здрава, мирна и успешна! След всички празници е време за нещо наистина леко, както товоето предложение. Разкошно е! Поздрави!

Йоланта Делибозова каза...

О, каква красота, Диди! Семпло, изчистено, но много елегантно и красиво!

Iliana каза...

Невероятно изкушение, Дианка!
Честита Нова Година! Да бъде здрава и много щастлива за теб и всички хора, които обичаш!

di_ani каза...

Благодаря ви дами,
много се радвам, че тази идея ви допада...
Елена,
Траяна,
Йоли,
Илианка,
най-сърдечни поздрави за вас с пожелания за една
по-успешна, усмихната и устремена нова година!