неделя, 25 март 2018 г.

Честито Благовещение

Голям празник почитаме днес - Свето Благовещение -
  на Благовещение Дева Мария се превръща в майка на целия свят ...


“Радвай се благодатна,
Господ е с тебе; благословена си ти между жените...”



В днешния ден, Благовещение, християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.
 Свето Благовещение,25 март, e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат,в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Марияче ще стане майка на Божия син - Спасителя на света. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието, в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Храната е постна, но се разрешава риба. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител - домашния дух. Някои тематични постни предложения за празника: постни цветни сладки или други, "жаваронки", пити, нахутени "трюфели", енергийни пролетни сладки, печени постни бухтички с ябълков мармелад, сега постни лимонови пастички със захарна глазура:


Имен ден празнуват Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, БЛАГОВЕЩЕНИЕ, Благодатка, Благой, Благомил, Благомира, Блаже, Блажена, Блажо,и Евелина, Евангелина Гавраил, Габриела, Гавраила..

На 26 март християните почитаме самия Божий пратеник и вестоносец - Събор на св. архангел Гавриил.

На 26 март християните почитаме самия Божий пратеник и вестоносец

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/na-tozi-den/golyam-praznik-e-dnes-cherpyat-vsichki-s-angelskoto-ime-na-blagovestitelya_news588714.html

Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката, 
като духовен семеен празник и на света Богородица.

 Богоро́дице Де́во, ра́дуйся,
Благода́тная Мари́е, Госпо́дь
с Тобо́ю, благослове́нна Ты́
в жена́х, и благослове́н пло́д
чре́ва Твоего́, я́ко Спа́са
родила́ еси́ ду́ш на́ших.



Честито Благовещение,

честит празник, майки!

  с пожелания за вяра, надежда, любов и много благи вести.

3 коментара:

pep-4o каза...

Честит празник, Дианка! Обичана и щастлива майка си ти, хубав и светъл да е празничния ти ден!
Прегръдки!

di_ani каза...

Сърдечни благодарности!
Също обичана и щастлива майка - честит празник, Пепи!
Здраве, много щастие и благоденствие за теб, семействата и децата ти!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
честит и благословен празник ! Св. Богородица е била обещана на Бога при самото си рождение.Нейните родители са я измолили чрез много строг пост и обет.А тя без колебание е изпълнила Волята Божия.Затова тя е най - красивата и най - духовно надарената жена на земята и закрилница на семейството.Нека се поучим от нейното смирение.Честит и благословен празник на всички православни християни !
Поздрави !