петък, 22 юни 2018 г.

Лятна салата с череши и черна леща




Първи дни на лятото за тази година☺ и предложение за лятна салата със свеж вкус, лек плодов нюанс и питателна черна леща. В активния сезон на черешите, все по-често се акцентира не само върху вкусовите, но и върху много полезните свойства на черешите. Червените плодове са изключително полезни, тъй като са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Следващ компонент е черната леща белуга - особено подходяща за балансирано и диетично хранене, богата на много фибри и протеини, и имаща 2 пъти повече желязо от другите бобови култури. Няма да пропусна и листните салати лоло росо съдържащи сто пъти повече антиоксиданти от обикновената маруля, а японски учени са направили ново откритие за ползите от консумацията на червен лук. За финал - семена от тиква и кедрови ядки. Обикновена и базисна салата, но с възможности за разнообразяване с киноа, тиквички, червено цвекло, като в същото време впечатляваща с колорит, свежест и добри здравословни качества:


Лятна салата с череши и черна леща /белуга/
 /по идея от cherry lentil salad/


Продукти за 4 порции:
голяма салата лоло росо
1 ч.чаша черна леща, сурова
1 ч.чаша червени череши, почистени
1 глава червен лук
½ ч.чаша микс салатни ядки /тиква, кедрови или други/
 1 ч.чаша =240 мл. 
Медено-горчичен дресинг 
1½ с.л. дижонска горчица
1½ с.л. ябълков оцет
1½ ч.л. мед
няколко капки лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан копър
Начин на приготвяне:
За черната леща
1 ч.чаша черна леща сурова
1 дафинов лист, малък
1 с.л. зехтин
босилек или мащерка на вкус
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин
Предварително почистена и измитата леща се приготвя в съотношение 1:2 (1 част леща към 2 части вода) приблизително за около 20-30 минути,  някои кулинари препоръчват да се накисва за няколко часа преди готвене, както и да се поставя във вряща вода,  а осоляването да бъде в края. Лещата се почиства, измива и се изсипва в тенджера с вряща вода в съотношение 1:2 (1 част леща към 2 части вода). Намалява се температурата, добавя се 1 с.л. зехтин и лещата ври на тих огън 15-25 минути, до омекване, след което се осолява. Сварената леща се прецежда, и изсипва в купа за допълнително овкусяване.
За медено-горчичен дресинг: Съставките за медено горчичния дресинг се разбъркват заедно и подправят със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус, последен е нарязания ситно копър.


Сварената леща може да се залее с приготвения медено-горчичен дресинг или той да се сервира отделно, след като се съберат всички продукти за салатата, поръсват се със запечени или сурови ядки и семена и сервира.


Салатата се залива с дресинга в момента на поднасяне или отделно, като всеки овкусява по свое желание.


Вече споменах, че това е една обикновена и базисна салата, с възможности за разнообразяване с киноа, тиквички, червено цвекло:


Опитайте...


3 коментара:

Iliana каза...

Каква красота! Истински празник за сетивата, Дианка!
За вкусът изобщо не се и съмнявам.

di_ani каза...

Много благодаря, Илианка,
радвам се, че ти допада и както споменах,
идеята е базисна, може да се комбинират различни продукти.
Сърдечни поздрави за теб, прегръдка и едно прекрасно лято!

Elena Dimitrova каза...

Иска ми се веднага да опитам тази салата.Толкова е красива, истинска феерия от багри и цветове.Записвам рецептата за проба и още тази седмица ще я опитаме.
Поздрави Ди и весело и горещо лято !