понеделник, 4 юни 2018 г.

Започва Петровият пост за тази година


Тази година от 4 юни започва вторият за годината православен пост преди празника на св. апостоли Петър и Павел, наречен  Петров пост, още "Апостолски". Петровият пост, до 29 юни включително, е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Нарича се още "Апостолски", а навремето - "Пост за Петдесетница", тъй като възниква по примера на апостолите, които след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.

За Петровия пост

Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година.Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък /както тази година/ постният период се регулира съобразно с това и на този ден се пази пост с растителна храна и риба.  Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.



Постът завършва с денят на светите равноапостоли Петър и Павел, един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Всяка година на 29 и 30 юни Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители.



На 11 юни Православната църква чества празника "Св. Богородица - Достойно есть"




Достойно есть е химн във възхвала на пресветата Богородица.  

За първи път с него е възпята Божията Майка през 431 г. сл. Хр. от отците на Третия Вселенски Събор в Ефес, които постановяват да се величае Пресвета Дева Мария като Богородица. Химнът е разширен през 982 г. като според преданието, сам архангел Гавриил е възвестил думите на молещ се монах. Това чудо се случва пред икона на Богородица, която от тогава носи същото име „Достойно есть“. Сега празникът е  посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия.




 

Относно постните ястия, както и някои предложения за:
Постен хляб и печива
Хлебни и тестени храни, и още хляб /повечето рецепти са подходящи/

И още много полезни и здравословни рецепти при Елена -
 КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО.
Леки и спокойни...

2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
тази година Петровият пост започва от днес 04.06. и завършва на 29.06.Нека всички вярващи изпълним Поста с вяра и благоговение пред Бога.Нека спазим и по - трудният Духовен пост.Леки и спасителни да са постите за всички.А растителната храна този сезон е в изобилие.Особено много плодове - череши и ягоди, на които се наслаждавам с голямо удоволствие.
Лек пост и на теб ! Поздрави !

Екатерина каза...

Както винаги изчерпателна и много полезна публикация, Дианка! Поздрави!