петък, 26 октомври 2018 г.

Почитаме Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец

Почитаме един от любимите български светци 
 и честваме  Димитровден /26 октомври/

Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви е роден  в Солун през 3 век, неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Чудотворната сила на Свети Димитър е причина той да бъде почитан като покровител на град Солун и заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. Наричат Св. Димитър Мироточиви, понеже посичайки го с меч, от тялото му потекло чудотворно миро. Добре познатите икони на Свети Димитър много си приличат с тези на Свети Георги, когото народът смята за негов брат. Разликата е в това, че Св. Димитър е на червен кон и с копието си убива военачалника Лий, а Св. Георги убива змея.


Има интересна особеност в иконографията на Свети Димитър - изобразява се като светец-воин. В ранните иконографски типове обикновено е представен в допоясно изображение, или в иконите от царския ред на иконостаса — седящ на трон. В тези случаи обикновено пронизва с копие или меч скорпион. След 16 век, заедно с други светци-воини, е представен като един от конниците на апокалипсиса — той язди червен кон. 


В тези изображения Свети Димитър убива някакъв символ на злото. В много български икони неговото копие пронизва Василий II Българоубиец или турчин. В гръцката иконография жертвата е българският цар Калоян тъй като гръцките православни вярват, че именно Свети Димитър е спасил Солун през 1207 убивайки българския цар Калоян, който бил обсадил града, в Русия - татарин-т. е. формално злото се асоциира с някой, който конкретно го олицетворява в някакъв исторически етап и среда. Православните църкви, с цел да изгладят възможните националистични тълкувания на иконографията, приемат, че жертвата на Свети Димитър е антихристът.

На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена /ако е сряда и петък- риба/... Също на масата се слага варена царевица,  пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

Името Димитрий означава "посветен на Богинята Деметра", "земеделец". На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.


Честит Димитровден!
Специален празничен поздрав и красиви благопожелания към Дими
  и всички празнуващи
за здраве, късмет и много щастие!
На следващият ден -27 октомври се почитат св.Нестор който е свързан с житието на св.Димитър, заедно със св. Димитър Басарбовски. От 18-и век в патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена”в Букурещ се пазят мощите на този свят българин - Св. Димитър Басарбовски.

1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Честит празник Дианка ! Честито на всички именници на този свят ден ! Посещавала съм Солун и църквата "Св.Димитър " .Чудесно място за посещение и за духовно просвещение.
Лека и спорна седмица !