понеделник, 4 февруари 2019 г.

Сьомга ала сашими с оризов нудълс и зеленуково канапе


Сашими /Sashimi/е популярно и ефектно ястие от японската кухня, в която е залегнала идеята за натурална визия и чист вкус на храната, спазвайки традицията им, ястията да бъдат не само вкусни, но и с примамлив колоритен външен вид. Сьомга ала сашими - някъде бях чела, че само японски готвачи с 10 годишен стаж могат да приготвят истинско сашими. Така, че без да навлизам в детайлни подробности, а по скоро като описание на предложението: Японското сашими много често се причислява към суши, като в същото време се разграничава от него по начина на сервиране, нейното предварително неовкусяване със същественото отсъствие на ориз. В същото време сашими се съпътства с традиционни подправки и за суши: пикантни сосове, соевият е почти задължителен  и уасаби, с идеята да се добави елегантен и приятен вкус, без да се заливат или престояват в него. Характерно е и използването на само овкусена и съвсем леко обработена риба тон, сьомга, миди, скариди или други морски дарове /не изключва и месо/, които са нарязани на парчета и гарнирани с някакъв вид подправка. Приятният прасковено – оранжев цвят на сьомгата, с прокрадващите се бели ивици в нарязаните на тънко лентички я прави предпочитана и красива риба за приготвяне на сашими. Любителите на тази източна храна знаят, че традиционно други сосове не се използват освен соевия сос, но все повече се налага и модерно допълнение към традиционната японска храна с използването на различни видове сосове за овкусяване и глазура. Наред с рибата, която се поставя в сашими много често се поставя и някаква украса или гарнитура, която може да бъде както само с декоративна цел, така и за хранене. Сашими често се сервира с предварително подготвено канапе, приготвено от различни зеленчуци, някои рецепти включват и сварен фин нудълс /noodles/, а различните видове зависят от традициите в кухнята на съответния регион и сезона. Съставките са лесни и семпли, а в основана на салатите от цялата японска кухня е подреждането на продуктите и при поднасянето се използва много фантазия и различни способи за да добавят цвят и настроение в чинията. Интересното и красиво подредената чиния зависи от идеята на готвача като вариациите са различни – от билки и подправки до черупки, глава и опашка на риба за декорация, и сякаш с удоволствието на  приготвянето, което е по-дълго и приятно от самата насладата при  консумация.


 Сьомга ала сашими с оризов нудълс и зеленчуково канапе

Продукти за 4 порции
200гр. сьомга филе*
1 краставица
4 бр. репички
1 лимон
100 гр. оризов нудълс /glass noodles/
1 с.л. сусамово олио, или на вкус
*използвах слабо осолено сьомга филе, Русское море , магазин Берьозка

За потапяне и гарниране: 
Една класическа рецепта е за всяка отделна порция  5г уасаби, 5г джинджифил, 10 мл соев сос. Ето и друга комбинация: 
½ ч.чаша соев сос, най-добре Kikkoman
½ ч.чаша пикантен чили сос, или друг
може и маринован джинджифил

Рибата се почиства и нарязва на парчета, след което се съхранява в хладилник до момента на поднасяне. Оризовият нудъл /glass noodles/се залива с вряща вода, оставя да престои около 5 мин., ако не е указна друга технология за приготвяне. Отцеждат се и са готови за овкусяванe и сервиране.
Наред с рибата, много често се поставя и някаква украса или гарнитура, която може да бъде както само с декоративна цел, така и за хранене. Сашими често се сервира с предварително подготвено канапе, приготвено от различни зеленчуци, някои рецепти включват и сварен фин нудълс, а различните видове зависят от традициите в кухнята на съответния регион и сезона. В чиния за сервиране се поставя  свареният и отцеден оризов нудълс като канапе, отгоре се подреждат филета риба и гарнира с нарязаните зеленчуци: краставица, репички, лимон, соев сос, уасаби или друга паста за потапяне.


За потапяне и гарниране се предвижда: соев сос, най-добре Kikkoman; пикантен чили сос, или друг; може и маринован джинджифил; и по желание,  фъстъци с уасаби глазура.


Подреждането на продуктите и поднасянето се използва много фантазия и различни способи за да добавят цвят и настроение в чинията.


Опитайте...



4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
японската кухня е семпла, но богата на различни продукти.Интересно и нетрадиционно за нас представяне на сьомгата.Благодаря сърдечно за идеята.
Поздрави !

Iliana каза...

Уникално предложение, Дианка!
Благодаря за насладата, която изпитах, докато четях!

Прегръдки,
И.

pep-4o каза...

Красота, Диди!
И любима морска храна, поднесена по невероятно изискан начин от теб!
Прегръдки и хубава седмица!

di_ani каза...

Елена,
Илианка,
Пепи,
Много се радвам, че тази идея ви допада.
Благодаря ви мили дами и най-сърдечни поздрави за теб!