вторник, 7 май 2019 г.

Майски православен календар

С продължение към църковния календар за пролетния месец май - 
богат на празници и дни за чествания и почит:


След вчерашното празнично начало на седмицата и винаги на 6 май, големият празник на Свети Георги Победоносец, майските православни празници в църковния календар продължават за тази година така:
На 9 май се отбелязва т. нар. летен Никулден - честват Св. прор. Исаия. Св. мчк Христофор и пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец. Православната църква прославя за втори път през годината един от най-почитаните светци от Христовата църква - Свети Николай Мирликийски Чудотворец на 9 май като чества Пренасянето на светите му мощи.
На 10 май - Възстановяване на Българската патриаршия - С многовековната и превратна история на Българската православна църква, респективно на Българската патриаршия на 10 май 1953 г. официално е провъзгласена Българската православна църква за патриаршия, а за патриарх е избран с вишегласие Пловдивският митрополит Кирил.
На 11 май - православната църква тържествено чества паметта на Солунските братя - Светите братя Кирил и Методий, тяхното равноапостолско и просветителско дело и още:
Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).  
В богатия празничен майски календар за тази година следват да се отбележат още няколко големи  християнски празника. 
На 21 май - специален ден за почит на император Константин и майка му – Елена.  Свети Свети Константин и Елена, на­ри­ча­ни “рав­но­а­пос­тол­ни” за­ра­ди из­к­лю­чи­тел­ни­те им зас­лу­ги за ут­вър­ж­да­ва­не­то и раз­п­рос­т­ра­не­ни­е­то на хрис­ти­ян­с­ка­та вя­ра. 


„С това ще победиш!" - Цар Константин Велики известен с тези думи и видение на сияещ кръст в небето, се свързва въвеждането на християнството като официална религия във Византия и е първият християнски римски император. И още...
На 22 май /тази година/ Православната църква чества празника Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесетница. Преполовение – това е средата на светата Петдесетница, разположен е между два големи празника – Великден и Петдесетница и като чели ги съединява в едно. На този ден по традиция в Асеновград се изнася чудотворната икона на Пресвета Богородица - Елеуса (Умиление), известна като „Златна ябълка”, и с тържествено литийно шествие се отнася до Бачковския манастир. Традицията се спазва от 1896 година.


На 24 май - Денят на Светите братя просветители Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски

 
Всенародният 24 май, Денят на просвещението иТекст: Стоян Михайловски. Музика: Панайот Пипков Русе, 
15 април 1882г
"Върви, народе възродени, към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!
Върви към мощната Просвета! В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -и Бог ще те благослови!
Напред! Науката е слънце, което във душите грей!
Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!
Безвестен беше ти, безславен!... О, влез в Историята веч,
духовно покори страните, които завладя със меч!..."
Тъй солунските двама братя насърчаваха дедите ни...
О, минало незабравимо, о, пресвещени старини!
България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет...
бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!
Нека името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в Славянството во век веков!
Русе, 1882, априлий 15

В края на месеца, на 30 май, Православната църква почита и паметта на Света Емилия - имен ден празнуват всички с име Емилия, Емил, Емилиян, Емилияна. Емилия.

3 коментара:

Екатерина каза...

Наистина наситен с празничност е май. Цветен, красив и вдъхновяващ да бъде! Поздрави, Дианка!

Elena Dimitrova каза...

Честити и благословени празници Дианка ! Май месец е богат на празници и е хубаво в топло и слънчево време човек да посети нашите манастири.Чудесни места за духовна просвета.
Поздрави !

pep-4o каза...

Двата последни месеца са наситени с празници, Диди! Пролетни, християнски... И се събираме по-често с близките си хора :)
Радвам се, че за всички тях намирам полезна информация при теб и винаги нещо ново и интересно за тях.
Прегръдки и слънчеви майски дни!