събота, 8 април 2017 г.

Празнуваме Лазаровден и Цветница

Празнуваме двуединен, двудневен празник, два лъчезарни празнични дни - Лазаровден /Лазарова събота/ и Цветница /Връбница/, отбелязват се на подвижни дати, но винаги са една седмица преди Светлия Великден. Тази година това са 8 и 9 април: Лазаровден /в съботата преди Страстната седмица/ - първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница и Великден. С Връбница след него, в шестата неделя на Великия пост, започва подготовката за Великата седмица и Христовото възкресение. Първа е Лазарова събота - когато се припомня възкресяването от Иисус Христос на Неговия приятел Лазар, а след нея и Връбница, когато се празнува тържествения вход в Йерусалим, извършен от Христос шест дни до предаването Му на страдания и кръстна смърт.  Православието отбелязва в събота паметта на Свети Лазар от Витания, който е възкресен от Спасителя в четвъртия ден след смъртта му, а името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Това е едно от последните чудеса на Исус Христос на земята.

Осанна във висините! Благословен е, Който иде в името Господне!


Връбница, Цветница, Палмова или Цветоносна неделя отбелязва влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха и тържественото му посрещане със свежи зелени клонки /върбовите клонки за нашите земи символизират палмовите/. В неделята /Неделя Вайа, Палмова неделя/ след Лазаровден е Цветница - посветен на пролетта и цветята, християните отбелязват символично и тържественото посрещане на Христос в Йерусалим.


На другия ден след възкресяването на мъртвия от четири дни Лазар, Иисус Христос потеглил за Йерусалим, а отвсякъде се стичали хора. По пътя Му те постилали дрехите си, а под нозете Му подлагали свежи зелени клонки с бели цветове. Хората Го посрещали с палмови вейки и с възгласи: “Осанна! Благословен Идещия в името Господне!” Две хиляди години по-късно с тържество и любов християните в България продължават да отбелязват това събитие. На този ден храмовете са пълни с богомолци, които носят пролетни цветя, здравец и върбови клонки. На св. Литургия свещеникът ги освещава и раздава на богомолците като символ на съпричастие и съпреживяване на духовно тържество, и те ги отнасят по домовете си за благословение. Върбовите клонки напомнят палмовите вейки - символичните знаци на победата. Върбовото венче се запазва цяла година пред домашната икона, над входната врата или над вратата на дневната. Въпреки че все още е времето на Великия пост, Българската православна църква позволява да се поднесе риба на празничната трапеза, постни ястия, сладкиши и хлябове.  


Тази година имаме празнични постни бонбони с ядки, свеж лимонов аромат и поръска от "златен" сусам.


 На Връбница християните знаят, че след това Свое тържество Христос ще поеме възхода Си към страданията и смъртта. Но светлината, запалена в този ден, ще осветява и бездънния мрак. След кръста и смъртта ще изгрее светлината на неизказаната пасхална радост. Ето къде е смисълът и силата на тези необикновени дни, когато, завършвайки поста, ние се готвим да последваме Христос в Неговите доброволни страдания, в победното Му слизане към смъртта, в преславното Му възкресение в третия ден.
За празничния ден, от който започва Страстната седмица или седмицата на Христовото страдание, българите имат много имена – Връбница, Цветница, Разцветница, Момина неделя… Много и колоритни са обичаите, в центъра на които е върбата. Лазарица и Цветница са много красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието, а пролетното венче е негов пъстър акцент. Венците били дар на славянската богиня Лада, която е закрилница на семейството и любовта. На Връбница – Цветница празнуват и всички, кръстени с имена на цветя, растения и дървета – в България те са един на всеки десети.

Честити празници,
с пожелание осветените върбови клонки да донесат здраве и благословение в домовете ни!

вторник, 4 април 2017 г.

Постни пенкейкс с мед и плодов топинг



И това е една от последните рецепти за настоящите Великденски пости-останаха още непубликувани и тематични предложения, но за тях друг път. Обикновено се опитвам да редувам десерти и ястия, но сега ще наруша това неписано правило. Изобилието от плодове и предстоящите предпразненства за Великден наклониха везните в полза на идеята за свежа пролетна закуска или десерт, с постни пухкави ванилови панкейкс с поръска от манов мед и плодов топинг. Нов елемент при съставките в сместа за палачинките е използването на нахутена вода, като обещаващ заместител на яйчените продукти. Продължавайки експериментите с аквафаба  за различни приложения, се доверих на използването на Aquafaba to make Extra-Light, Fluffy Egg-Free or Vegan Pancakes, получавайки наистина успешен резултат за постни и в същото време, пухкави палачинки. Пак ще припомня, че за основна формула на замяна се приема 1 цяло яйце = 3 супени лъжици aquafaba; а 1 яйчен бълтък = 2 супени лъжици aquafaba. В повечето аналогични рецепти за допълнително повишаване на ефирността на палачинките се прилага предварително разбиване на нахутена вода във вид на сняг, а препоръките в технологията за приготвяне е избягване на висока температура за изпичане, /която би довела до промяна в структурата на аквафаба/ и съблюдаване на средна температура за готвене. За гарниране избрах пролетен колорит с микс на  пресни плодови късчета от  банан, киви, круша, ябълка, ягоди, свежи листенца мента и финална заливка от течен пчелен мед или кленов сироп.



Постни пенкейкс с мед и плодов топинг


Продукти за 6 бр. с диаметър около 12см.
Тесто:
1 ч.чаша брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
2 с.л. захар
1 оп. ванилена захар д-р  Йоткер
½ к.л. куркума /за цвят/
3 с.л. нахутена вода /aquafaba/
¾ - 1 ч.чаша ядково мляко/орехово, бадемово, овесено или друго/
2 с.л. олио
1 ч.л. ябълков оцет /последна/
Топинг:
1 бр. банан
1 бр. киви
1 круша
1 ябълка
3-4 ягоди
листа мента за свежест
½ ч.чаша мед или кленов сироп за гарниране

1сл. мазнина за изпичане на палачинките
1 ч.чаша =240 мл.

Смесват се първо сухите продукти: пресятото брашно с бакпулвера, сол, захар, аромат и куркума /за цвят/. Към тях се добавят течните: ¾ - 1 ч.чаша мляко, олио, нахутената вода /aquafaba /, която може предварително да се разбие на сняг, но в тази рецепта я използвах течна. Сместа се разбърква само до хомогенизиране, за да не се развива глутена в брашното, което да прави палачинките по-жилва. Последна е 1ч.л. ябълков оцет и след нейното поемане, тестото е готово за пържене в тиган с незалепващо покритие, леко омаслен. Пекат се на умерена температура за около 3мин. на страна.
Сервират топли или хладки, поръсени разтопен мед или кленов сироп и гарнирани с микс от пресни плодови късчета на банан, киви, круша, ябълка, ягоди, и свежи ментови листенца.


В близък разрез:


Използвах силиконови пръстени за оформяне контура на палачинките.


За заливка избрах манов пчелен мед, с характерния леко тръпчив и едва доловима нотка на горчивина във вкуса, но може да се изпробва с кленов сироп или друг . 


Опитайте...


събота, 1 април 2017 г.

Брауни с овесени ядки и фъстъчена глазура /постно, без брашно/



Първоаприлско ... и по време на тези пости няма да мине без сладкиш от типа на брауни, който определено се е наложил с различни и успешни изпълнения във веган стила на хранене. Към колекцията от рецепти за браунис, днес допълвам още една, тематична - постно какаово брауни с овесени ядки и фъстъчена глазура /chocolate peanut butter fudge bars/. Резултатът: вкусни, ароматни и не прекалено сладки пастички /с малко калории/, макар да са без яйца и млечни продукти, а и без брашно също, защото са базирани на микс от овесени ядки и бадеми, тъмно какао и малко смляно кафе по желание, /което да засилва шоколадовото усещане/. Една от магическите съставки /flax eggs/ при постните печива, заместваща свързващата роля на яйцата с аналогични свойства, е използването на ленено семе. Глазурата основно е от фъстъчено масло - вкусно, полезно и щадящо фигурата, а не са много храните, които могат да отговорят на тези три критерия взети заедно, и кокосово масло, попадащо сред супер храните на новото време. Споменатите две съставки с естествена сладост и вкус от фъстъчено и кокосово масло, се доовкусяват с малко натурални подсладители /кленов сироп или агаве, мед/, а няколко капки ванилия добавят последния ароматен щрих. Исках по-влажен ефект и не съм ги пекла дълго, което е въпрос на желание, а сега ги предлагам оформени в два варианта с компания на чаша кафе.


Брауни с овесени ядки и фъстъчена глазура /постно, без брашно/
/по идея от chocolate peanut butter fudge bars/


Продукти за тава 20х20 см.
     3 с. л. ленено семе, смляно в блендер с висока скорост или кафемелачка
     1 ч.чаша овесени брашно( смлени овесени ядки в блендер)
     ½ ч. чаша смлени бадеми (бадемово брашно)
     ½ ч. чаша какао
     1 ч. л. бакпулвер    
     1 ч.л. кафе мляно сурово, по желание
     ¾ ч. чаша ядково мляко по избор /бадемово, овесено или друго/
     ¼ ч.чаша кленов сироп*
     ¼ ч. чаша кокосово масло, разтопено
     1 ч.л. нес кафе, разтворен в 1 с. л. гореща вода
     1 ч.л. екстракт ванилия
     щипка сол
Глазура фъстъчено масло:
     ½ ч. чаша фъстъчено масло, /фино, ползвах от Lidl/
     ½  ч.чаша кокосово масло, /био или kokosfett/
     2 с. л. кленов сироп /1с.л. агаве+1с.л. мед/
     капки ванилива есенция

*замених с 1/3 ч.чаша захар+1 с.л. мед, а полученият вкус не е прекалено сладък
1 ч.чаша =240 мл.
Смесват се 3-те супени лъжици смляно ленено семе с 6 супени лъжици вода и се оставят за около 15 минути, което ще ги уплътни, а тази смес е равнозначна на три "ленени яйца" и ще действа като заместител на яйца в тестото.
Фурната се загрява до 175-200° С и се подготвя тава с размери 20х20 см, като се покрива с хартия за печене.    
Смесват се сухите съставки: овесено брашно, смлени бадеми, какао, бакпулвер, смляно кафе и сол. Добавят се мокрите съставки: ядково мляко, кленов сироп или 1с.л. агаве+1с.л. мед, кокосово масло, разтворено кафе, ванилия и ленената гел паста. Получената смес се разбива се, до хомогенизиране и гладкост. Ако изглежда твърде гъста, се добавя 1-2 супени лъжици повече мляко. Тестото се изсипва в предварително подготвената тавичка и пече за около 15-17 минути, според желаната плътност на сладкиша. При проба за суха клечка е желателно да излиза леко влажна, но не и течна, ако очакванията са за по-влажен резултат. Оставя се да се охлади в тавата за около половин-един час, преди да заливането с фъстъчена глазура.  
За да се направи глазурата от фъстъчено масло е необходимо да се разтопят на средна температура фъстъчено масло с кокосово масло и кленовия сироп или /1с.л. агаве+1 с.л. мед/ в малка тенджера. Разбъркват се до смесване и изглаждане, махат се от котлона и след леко изстиване се залива върху какаовото брауни.


Охлажда се в хладилник за няколко часа, най-добре за нощ, до пълно стягане на глазурата., която може да се остави гладка или декорира.


Разрязва се на пастички, съхранява се и сервира направо от хладилника, за да не омеква глазурата от фъстъченото масло при стайна температура.


Исках по-влажен ефект и не съм ги пекла дълго /около 17 минути/, което е въпрос на желание. Ето ги в компанията на чаша кафе и в близък план


Опитайте…