Харесвам много блогът на Вера. Тя е сръчен майстор на много вкусни и изкушаващи десерти, представени в неустоими описания и снимки. Когато видях Bajadere, бях сигурна, че ще го направя.
Имам възторжени впечатления от Дубровник, вкусни спомени от сладкишите там, но за този не.
Bajaderа е типичен десерт от Хърватия.С ароматен и много плътен вкус на масло, бисквити, орехи и шоколад. Този продукт е свързан с името на фабрика за сладкарски изделия Kras от Загреб. Със своята специфичност и уникалност е носител на много награди и е призната търговска марка. Оказа се по-лесно за приготвяне, отколкото изглежда. Като популярен десерт, за него рецептите са много, сходни и различни. Аз също измених - формата, но съствките са по предложението на Вера:
Десерт Bajadera
Продукти:
250 грама орехи смлени
250 гр. смлени бисквити
700 грама захар /аз намалих количеството/
20 лъжици вода
150 грама шоколад за готвене
200 гр масло
За глазура:
100 грама шоколад за готвене
50 гр масло
В съд се кипва 1 чаша вода и се добавя захарта, вари се, докато се сгъсти леко. След това се добавят, бисквитите и орехите. Смесват се добре всички съставки,и лъжица по лъжица маслото, докато се форми като тесто. Отстранява се от огъня и разделя на 2 равни половини. Добавя се настърган шоколад и екстракт от ром, при желание, в една от половинките на тестото.
Разстила се шоколадовото тесто в намазнена 11x 13 "тавичка, а над него светлото. Заглажда се.
Приготвя се глазурата, чрез стопяване на шоколад и масло.Залива се сладкишът и оставя в хладилник да стегне.Нарязва се на парчета и сервира.
Аз го оформих в малки чашки и добавих кокосови стърготини, а може и като петифури.
Могат и да се залеят изцяло с шоколадова глазура или фондан.
Много, много вкусно!
Благодаря Вера!
Dear Vera,
great recipe.
Very, very delicious dessert!
Thank you very much, for you:
11 коментара:
May drae,tnx very,very much for this nice words,tnx for made bajadera recipesrecipes,looks extra!
Vera,
I really like what you do
Many thanks for this recipe -
delicious!!!
Hugs & kisses, Diana
Диди,както винаги много хубава рецепта/благодарение на Вера/Би ли открехнала завесата какъв шоколад за готвене ползваш,понеже аз купувам шоколад /обикновено натурален/и го разтапям?Целувки!
Диди, петифурките са прекрасни!
Поздравления за красивата идея и хубави почивни дни :)
Пепа
Прекрасен десерт! Много обичам съчетанието на шоколад и орехи, а и начина, по който си поднесла и украсила сладкишчетата, приканва да опиташ! :-)
Благодаря за споделената рецепта.
Поздрави!
Много оригинален десерт и както винаги перфектно поднесен! Хубава вечер и прегръдки!
Ех,какво изкушение!Толкова примамливо изглеждат!Жалко,че не погледнах по-рано.Със сигурност щях да го направя.Хубава вечер Диани!
Дани,
Пепи,
Ирина,
Мими,
Нанита,
благодарностите са изцяло за Вера и нейната рецепта. Хубавият сладкиш лесно се моделира и аранжира.
Дани,
използвам най-често шоколад с 50% какао или добавям тъмно какао.
Мили момичета,
да ви се връщат хубавите думи,
спокойна съботна вечер и
много целувки, Диана
Страхотно както винаги, чедесна комбинация на любими продукти !
Направо нагризвам единия сладкиш, няма начин....
Вкусен уикенд !
Мария
Мммм, много изкушаващо :) Слънчева неделя от мен, Диани :)
Мария,
Зорница,
Вера има чудесни предложения и
много харесахме този сладкиш.
Благодаря ви поздравите,
и от мен хубава неделя, Диана
Публикуване на коментар