Есента дойде красива, с първите дъждовни, облачни и по-хладни дни. Има една снимка, която много харесвам на есенен пейзаж от язовир Студена и изключително много подхожда на ден, като днешния.
Ще прибавя вкус на шоколад. Много шоколад. И тортичка -
Есенна белтъчна торта
Autumn Meringue Cake
Адаптирана е от рецепта на известния кулинарен виртуоз - Pierre Hermé's. Най-общо - крехки белтъчни блатове, нежен шоколадов мус /с лек аромат на кафе/ и мека глазура. Както повечето негови рецепти е дълга, но не сложна. Има намек в съставките и вкуса към непреходната популярност на торта Concorde, но е по-олекотена и осъвременена.
Есенна белтъчна торта
Продукти:
Блат /За 2 по-дебели или 3 тънки блата/:
3 белтъка
1 ч.чаша /от 200 мл. захар/
1 ванилия
1 щ.сол
Белтъците се разбиват първоначално до леко сгъстяване, добавя се половината захар. След разбивате на сняг, се добавя на части и останалата захар до получаване на твърд белтъчен сняг. Върху хартия за печене се очертават кръгове с големината на тортата. С помощта на сладкарски конус се шприцоват, в спирална последователност от центъра към периферията блатове. Пекат се на 100С за 1.5 -2 часа. Освобождават се от хартията, обръщат се и оставят да изпръхнат още за около 8 часа/или нощ в затворена фурна.
Може част от белтъка да се оформи като „целувки” и с тях да се запълни вътрешния слой – така направих и аз.
Шоколадов сос:
60 гр. шоколад
2 с.л. сметана
5 с.л. вода
2-3 с.л. захар
Сосът се подготвя, чрез завиране на съставките, след което до леко сгъстяване на тих огън за около 5-7 мин., с периодично разбъркване.
Шоколадов крем мус:
200 гр. шоколад /мин. 50% какао/
120 гр. масло
3 жълтъка
2 с.л. шоколадов сос
3 -5 с.л. захар /на вкус и според сладостта на шоколада/
1 ч.чаша /от 200 ml./ разбита сметана
1 с.л. еспресо
Шоколадът и маслото се стопяват в купа на водна баня. Маха се от огъня. Разбъркват се добре жълтъците и към тях се прибавя малка част от стопения шоколад за уеднаквяване на температурата. След това към тях се излива цялото количество маслено -шоколадова смес. Разбърква се до хомогенизиране. Добавя се ароматизиращото кафе.
Сметана, /разбита със захар, по желание/ се прибавя към шоколадовата смес лъжица по лъжица и внимателно се обръща /не разбива/ сместа. Оставя се да се охлади, може и за ден, като преди използване леко се затопля в МВ.
В оригиналната рецепта се използва разбит суров белтък, на който аз не съм фен и замених с пропорционално количество сметана.
Глазура
100 гр. шоколад
60 гр. масло
5-7 с.л. шоколадов сос
1/3 ч.чаша сметана
Кипва се сметаната, добавя се начупеният шоколад и на слаб огън, се бърка до стопяване. Маха се от котлона и добавя маслото. Разбърква се до хомогенизиране, налива се шоколадови сос. Отново се разбърква и изчаква 10-на мин, да се охлади. Ако стегне много, отново леко се загрява. С получената глазура се декорира или залива тортата.
Сглобяване:
Поставя се блат, следва крем, отново блат, крем и завършва с белтъчен блат , който се поставя така, че по- равната част да бъде отгоре. Намазва се с крем и заглажда. Оставя се в хладилник да се стегне за няколко часа. Може и за една нощ.
Върху охладената торта се излива и филира подготвената шоколадова глазура. Оставя се да стегне отново и декорира по желание. Аз избрах шоколад, който матирах със сладкарска боя /Благодаря на Йоли и Ели!/. Оставя се да отлежи поне ден, за да се обединят ароматите, като белтъчните блатове запазват своята крехкост.
Изглежда сложно и дълго за обяснение, но е лесна за изпълнение. По тази причина не давам и етапни снимки, такива има в базовата рецепта.
По разбираеми причини, до хубава снимка на парче, така и не се стигна. Имам идея за следващата - индивидуални малки тортички. Повече снимки – тогава.
Търсех ефект в по-изчистена декорация - с още "драпиран" шоколад в топлите цветове на мед, злато и есенно червено.
Ще прибавя вкус на шоколад. Много шоколад. И тортичка -
Есенна белтъчна торта
Autumn Meringue Cake
Адаптирана е от рецепта на известния кулинарен виртуоз - Pierre Hermé's. Най-общо - крехки белтъчни блатове, нежен шоколадов мус /с лек аромат на кафе/ и мека глазура. Както повечето негови рецепти е дълга, но не сложна. Има намек в съставките и вкуса към непреходната популярност на торта Concorde, но е по-олекотена и осъвременена.
Есенна белтъчна торта
Продукти:
Блат /За 2 по-дебели или 3 тънки блата/:
3 белтъка
1 ч.чаша /от 200 мл. захар/
1 ванилия
1 щ.сол
Белтъците се разбиват първоначално до леко сгъстяване, добавя се половината захар. След разбивате на сняг, се добавя на части и останалата захар до получаване на твърд белтъчен сняг. Върху хартия за печене се очертават кръгове с големината на тортата. С помощта на сладкарски конус се шприцоват, в спирална последователност от центъра към периферията блатове. Пекат се на 100С за 1.5 -2 часа. Освобождават се от хартията, обръщат се и оставят да изпръхнат още за около 8 часа/или нощ в затворена фурна.
Може част от белтъка да се оформи като „целувки” и с тях да се запълни вътрешния слой – така направих и аз.
Шоколадов сос:
60 гр. шоколад
2 с.л. сметана
5 с.л. вода
2-3 с.л. захар
Сосът се подготвя, чрез завиране на съставките, след което до леко сгъстяване на тих огън за около 5-7 мин., с периодично разбъркване.
Шоколадов крем мус:
200 гр. шоколад /мин. 50% какао/
120 гр. масло
3 жълтъка
2 с.л. шоколадов сос
3 -5 с.л. захар /на вкус и според сладостта на шоколада/
1 ч.чаша /от 200 ml./ разбита сметана
1 с.л. еспресо
Шоколадът и маслото се стопяват в купа на водна баня. Маха се от огъня. Разбъркват се добре жълтъците и към тях се прибавя малка част от стопения шоколад за уеднаквяване на температурата. След това към тях се излива цялото количество маслено -шоколадова смес. Разбърква се до хомогенизиране. Добавя се ароматизиращото кафе.
Сметана, /разбита със захар, по желание/ се прибавя към шоколадовата смес лъжица по лъжица и внимателно се обръща /не разбива/ сместа. Оставя се да се охлади, може и за ден, като преди използване леко се затопля в МВ.
В оригиналната рецепта се използва разбит суров белтък, на който аз не съм фен и замених с пропорционално количество сметана.
Глазура
100 гр. шоколад
60 гр. масло
5-7 с.л. шоколадов сос
1/3 ч.чаша сметана
Кипва се сметаната, добавя се начупеният шоколад и на слаб огън, се бърка до стопяване. Маха се от котлона и добавя маслото. Разбърква се до хомогенизиране, налива се шоколадови сос. Отново се разбърква и изчаква 10-на мин, да се охлади. Ако стегне много, отново леко се загрява. С получената глазура се декорира или залива тортата.
Сглобяване:
Поставя се блат, следва крем, отново блат, крем и завършва с белтъчен блат , който се поставя така, че по- равната част да бъде отгоре. Намазва се с крем и заглажда. Оставя се в хладилник да се стегне за няколко часа. Може и за една нощ.
Върху охладената торта се излива и филира подготвената шоколадова глазура. Оставя се да стегне отново и декорира по желание. Аз избрах шоколад, който матирах със сладкарска боя /Благодаря на Йоли и Ели!/. Оставя се да отлежи поне ден, за да се обединят ароматите, като белтъчните блатове запазват своята крехкост.
Изглежда сложно и дълго за обяснение, но е лесна за изпълнение. По тази причина не давам и етапни снимки, такива има в базовата рецепта.
По разбираеми причини, до хубава снимка на парче, така и не се стигна. Имам идея за следващата - индивидуални малки тортички. Повече снимки – тогава.
Търсех ефект в по-изчистена декорация - с още "драпиран" шоколад в топлите цветове на мед, злато и есенно червено.
Силно шоколадова торта, с доминиращ и изчистен вкус,
подходяща не само за есен или дъждовен ден ...
33 коментара:
Честит рожден ден слънчева Di_ani! Желая ти да си много щастлива... и как няма да е така след като ръцете ти създават такива прекрасни неща!
Честит рожден ден, Дианка!
С пожелания за хубав празник, здраве, много щастие, обич и безброй усмивки!
Жулиета и Пепа :)
Di_ani, харесва ми есенното ти предложение, много елегантно и изчистено! А пейзажът е нереално красив. С пожелания за топли есенни дни!
Прекрасна е! Напълно подхожда цветово на есента с тези бляскави пастелни тонове.
И аз харесвам по-изчистени торти, а твоята декорация е много елегантна и изпипана до най-малкия детайл.
Хубав есенен ден с пъстроцветно настроение :)
Благодаря от сърце, Павлети!
желая и аз, щастието да бъде верен спътник за теб и твоето семейство.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Пепи и Жул,
сърдечни благодарности!
Много ме зарадвахте с мили и топли пожелания, препращам ги и на вас! Хубав и усмихнат ден, Диана
Благодаря, Кали!
Обичам есента, а този пейзаж е един от любимите ми.
Хубава есен и усмивки - и за теб, Диана
Ина, благодаря от сърце -
чак изпипана, не е - но е много шоколадова, респ. заредена с много позитивизъм и хубаво настроение.
Много усмивки и слънце, Диана
Скромно си спестила да споменеш личния си празник...
Да ти е честит и тук!
С апетит да си хапват гостите ти от поредното красиво произведение а за вкусно - съм убедена.
С нетърпение очаквам рецептата Дианка. Изглежда упомрачително вкусна торта, а украсата се е вписала много добре. Поздрави :)
Честит рожден ден мила Диди!
От сърце ти желая много здраве и обич от любимите хора!
Нека радост и щастие изпълват дните ти!
Поздравления за прекрасната и шоколадова торта със страхотна роза от кадифе!
Честит празник!!!
Дианка, толкова кротко си въздъхнах и на снимката, и на тортата :)
А есента е прекрасен сезон и за мен-другото си го казахме днес!
Една прекрасна вечер !
Честит Рожден Ден, Диана!
Наистина при теб есента изглежда примамливо красива и обещава добро настроение, дори само с хапка от тази торта :)
Весел празник и наздраве!
Веси, благодаря ти!
Много ми е драго - здраве и много щастие, за теб и любимите ти хора.
Поздрав и хубава есен, Диана
Даниела,
много се радвам, че ти харесва.
Ще напиша рецептата, шоколадовите торти винаги са изкушаващи.
Поздрав и усмивки, Диана
Роси,
благодарност за красивите пожелания. Нека здраве и много щастие да усмихват и изпълват и твоите дни.
Прегръдка, Диана
Дани,
а аз отново ти благодаря!
Прегръдка и много усмивки, Диана
Ива,
много благодаря за хубавите пожелания. Харесвам есента, желая и за теб тя да бъде прекрасна, Диана
Дианка, честит рожден ден и тук :) Сутринта от офиса видях тортата, но не се сетих за рождения ти ден. Прекрасна!
Светъл празник!!!
Честит рожден ден, Дианка!
Надявам се сега празника да е в разгара си, а принцесата на вечерта да се чуства много обичана и глезена! Наздраве мила, с пожелания за крепко здраве и безкрайно щастие!
Целувки!
Честит Рожден Ден, Диани!
Бъди здрава и все така чаровна, позитивна и креативна! Радвай се на всичко хубаво в живота с любимите хора около теб!
Тортата е невероятно шоколадово изкушение! Много ти подхожда- елегантна, стилна и запомняща се!
Надявам се, че денят ти е бил прекрасен!
Сърдечен поздрав, Милена
Диана , Честит Рожден Ден !
С пожелания за много здраве и усмивки ! :)
Тортата е прекрасна !
Поздрави .:)
Честит Рожден Ден, Диди!
Бъди здрава, обичана, обичаща и много щастлива! Повече поводи за празнуване и усмивки!
Наздраве и хубав празник!
Диди,
Честит Рожден Ден!
Пожелавам ти винаги много любов около теб, много прекрасни мигове, които да стоплят сърцето ти и много здраве!
Прелестна торта си направила - елегантна, стилна и невероятно шоколадова :)
Сърдечна прегръдка!
Чудесна е тортата - май всички сме на шоколадова вълна :)
Ракошна снимка :)- повече от разкошна!!!
Диди, Честит Рожден Ден!
Желая ти много здаве, лично щастие и добри хора около теб!
Не спирай да мечтаеш и да твориш!
Сърдечен поздрав, Мария1
Честити, рожден ден, Диана!
Красива и топла палитра от преживявяния, вкусове, състояния и настроения - това е пожеланието ми към теб!
Тортата много ми харесва, с изчистената визия, умелото изпълнение. Префректна си във всяко отношение!
Честит празник Диди. Със закъснение,но от сърце.Ти знаеш какво ти пожелавам.От цялата ми душа е. А тортата е повече от прекрасна.
Велеколепна е !
Много здраве, щастие и усмивки!
Зори,
благодаря за пожеланията,
много ме радват!
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Ирма,
благодаря от сърце - празникът като че продължава - слънчево време, настроение и много пожелания.
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Милена,
много мил и сърдечен поздрав! Благодаря ти, от сърце. Наистина, всички вие успяхте да направите празникът ми много хубав.
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Благодаря, Лети!
Рожденият ден е прекрасен и с вниманието и пожеланията, които получавам от теб и приятели.
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Мария,
шоколадовата вълна е вълшебна, отивам да погледна и твоето изкушение! Благодаря за пожеланията, нека мечтите и тяхната реално да бъдат и с теб!
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Благодаря ти, Ивейн!
Чудесни пожелания - красиви и топли, много ми допадат! Желая ги и на теб! Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Благодаря много, Йоли!
Няма закъснение, има приятелско отношение и сърдечни пожелания!
Много мило, благодаря!
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Радва ме на твоето гостуване и пожелания, Лати!
Благодаря много!
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Благодаря,
за поздрава и красивите пожелания, Сабина!
Нека здраве, щастие и кулинарно вдъховение да усмихват всички ни!
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Диани, честит рожден ден със закъснение и от мен!
Да си жива и здрава, все така лъчезарна и мила!
Все така вдъхновена и вдъхновяваща!
Все такъв приятел!
Наздраве!
И грабвяам парченце от поредното ти шоколадово вълшебство!
Целувки
Мария
Сигурна съм, че вкусът на тортата е впечатляващ, но не мога да не изразя възхищението си от декорацията - прекрасна е!
Хубави есенни дни :))
Благодаря от сърце, Мария!
Мили думи и чудесни пожелания,
Много ме зарадва -
хубаво е да получаваш поздравления и след рождения ден.
Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана
Ели,
благодаря много!
Вече писах, че исках семпла, но с есенен нюанс украса -
драго ми е, че ти допада.
Поздрав и усмихнат уикенд, Диана
Поздравления и прегръдки, Диани!
Тортата е много красива и много шоколадова... мхммм! :-P Прекрасна!
Нека всеки твой ден е красив и благ, Диани!
:-)
Честит Рожден Ден, скъпа Диди! С малко закъснение, но от сърце ти желая здраве и любов, всичко друго е суета както казват хората! Бъди все така мила и лъчезарна, каквато те знам!
Прегръдки,
Кеми
:)
Дими,
благодаря ти -
за милите пожелания и коментар.
Прегръщам те!
Хубава, спорна и усмихната нова седмоца, Диана
Липсваш ми, Кеми!
Благодаря за пожеланията, бъди щастлива ти и малката чаровница Инес!
Прегръдки и много усмивки, Диана
Частит рожден ден Диана.
С малко закъснение, но от сърце ти пожелавам още много прекрасни и усмихнати дни.
Тортата е невероятно красива и толкова елегантно поднесена, че не мога да отлепя поглад от нея.
Благодаря, Мони!
Много се радвам за пожеланията и високата оценка. От признат майстор на торти, тази похвала ми е много скъпа.
Благодаря от сърце,
усмихната нова седмица, Диана
върнах се да видя тази рецепта, смятам да я правя тези дни.
Т.е. за печенето на целувчения блат - изключваш фурната и ги оставяш още докато е топла и затворена за 8 часа, така ли?
Мерси много
Привет, Райна!
идеята е, целувченият блат да е добре изпръхнал, т.е да няма мека част в средата. Обръщането на блата е със същата цел. Аз добре си спомням, че ти предложи страхотна рецепта за целувки, от професионалния курс по сладкарство. Технологията не е по-различна - след изпичането на ниска температура, фурната се изключва и блатовете остават там /при затворена врата/ за да изпръхнат.
Ще се радвам, да ти допадне. Поздрави, Диана
Публикуване на коментар