Сиренето Камембер (Camembert) се счита почти като нарицателно име за френско сирене. Произвежда се от края на XVIIIв. в района на Нормандия /северна Франция/, а по-точно в и около селището Камембер (откъдето носи и името си). За направата на 3 пити /11" диаметър/ Камембер са необходими около 4 литра краве /непастьоризирано!/ мляко в технологична последователност на два дни и узряване за няколко седмици. Един добър Камамбер е чисто бял и кадифено нежен от външната страна и гладко мек - от вътрешната. Е, с ясното съзнание, че е трудно да се намери истински Камембер, ни харесват и неговите имитации /най-често пастьоризирано мляко с добавки / - в комбинацията на ябълки и ядки, както и вкусът на задушените /поширани плодове в комбинация със сирене. Обединих двете идеи, с така актуалните есенни ябълки /това е моята ябълкова снимка/:
Запечени ябълки с камембер и орехи
Продукти за 2 порции:
2 ябълки
60-100 гр. сирене камембер
100 гр. орехи
10 гр. масло
За задушаването /поширане:
1 ч.чаша /от 200 мл./ ябълков сок
1 с.л. калвадос
3/4 ч.чаша бяло сухо вино
1 с.л. мед
1 зрънце бахар
1 пръчка канела
1 резен лимон
захар на вкус
Кипва се бялото вино и леко редуцира, налива се калвадос и ябълков сок. След повторното завиране се поставят ароматите и сместа се оставя да ври около 5-7 мин. на средно силен котлон. Подслажда се с меда и захар, ако е необходимо.
Ябълките се обелват, разрязват на половина и почистват. Намазват е с лимонов сок. Поставят се в сместа и на тих огън се задушават /пошират до леко омекване, 3-5 мин./. Изваждат се и отцеждат, а останалата смес се сгъстява на котлона до гъстотата на течен мед.
Орехите се смилат на едрина по желание, като няколко се оставят цели за ганиране.
Фурна с горно нагряване се включва за гриловане.
Ябълките се обелват, разрязват на половина и почистват. Намазват е с лимонов сок. Поставят се в сместа и на тих огън се задушават /пошират до леко омекване, 3-5 мин./. Изваждат се и отцеждат, а останалата смес се сгъстява на котлона до гъстотата на течен мед.
Орехите се смилат на едрина по желание, като няколко се оставят цели за ганиране.
Фурна с горно нагряване се включва за гриловане.
Ябълките се намазват със сгъстения сироп, овалват се в орехите и поставят в съд намазан с масло. Върху всяка половинка от ябълките се поставят резени камембер и цяла ядка орех. Запичат се до омекване на сиренето. Поливат се с останалия сироп и сервират.
Виното се подразбира - мекото, пивко, с плодов аромат мерло, което е сред най-често препоръчваните вина за компания на камембер. Съчетанието е сполучливо и за по-бърз вариант - камембер със затоплен мед, дъхави ябълки и печени ядки.
Моите не успяха да се разтекат "ала Дали", но "Постоянството на паметта", една от най-известните картини на Салвадор Дали се счита, че е вдъхновена точно от вида на разтопения от слънцето камембер. A като се има предвид, че е бил философ, интересувал се от наука и психология, идва въпросът - дали е така? Може би подходяща тема в дъждовния петък, с чаша вино ...
А още на вълна камембер при Зори и Мария.
Опитайте...
12 коментара:
Диана, толкото обичам френските сирена, прекрасна идея ми даваш!
Поздрави:)
dear Diana, what a fantastic post! I love the recipes. Cammembert is really tasteful and cider is delicious. Besides that you always teach me something. The cheese's history is great. And the painting.... there are no words to write.
Wish you a good weekend,
Lúcia
www.fazemosdeconta.com
www.luciamrussso.com
Чудесно предложение! Харесвам тази комбинация:) Поздрави!
Дианка, ще започна от Дали :)
Картината е до болка позната, но не знаех за "музата" :)
А ако беше видял твоето поднасяне на камембера, не знам Дали какво щеше да създаде!
Прекрасно е!
Прегръдки и хубав уикенд!
Ива,
и аз съм фен на сирената, и за предпочитане френски. Радвам се,че тази идея ти харесва, крушата също би била подходяща.
Поздрав и хубав уикенд, Диана
Катя,
сладко - соленият вкус е много баланистан и хармоничен - ние го харесваме, също.
Поздрави и приятни почивни дни, Диана
Дани,
за тази своя "муза", Дали споменава в и своята автобиография - Дневникът на един гений, в което, лично аз не съм напълно сигурна.
Благодаря. Много си мила, но той е имал своята Гала и това не е неговия стил.
Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана
Dear, Lúcia!
Wow... Thank you very much!
Glad you like cheese that you like this idea.
Wish you a good weekend,
Kisses, Diana
Ех, че вкусотии си поднесла пак, Диани!
Невероятна си!
Поздрави най-сърдечни от нас и пожелания за все така вкусни, доволни и здрави дни за теб, Диани и близките ти!
:-)
О, Диди,
това е нещо изключително интересно и вкусно! Чудесна рецепта!
Поздравления и хубави почивни дни!
Дианка, предложението ти много ми допада :) ще се прави скоро :)
Първата снимка е толкова радваща окото, че реших да ти я открадна :)
Прегръдки от мен и хубав уикенд :)
ще опитаме :-)
де да можеше направо оттук...
мерси много, чудесна идея за предястие за гости - може да се приготви предварително и запече на момента.
Нестандартно и оригинално! Прекрасни снимки както винаги и уют и красота!
Весел уикенд, Диани!
:-)
Дими,
добре си дошла, много се радвам и
благодаря за пожеланията. Сърдечни, ви ги връщам и аз!
Прегръдки, Диана
Благодаря, Роси!
радвам се, че ти харесва.
Поздрав и хубава съботна вечер, Диана
Зори,
Аз се впечатлих от твоята снимка с ябълките и дървото, и така реших да продължа идеята за ябълкови снимки.
Прегръдки и много усмивки, Диана
Благодаря, Райна!
Наистина и при мен така се получи - да изчакат малко подготвени и ги запекох преди поднасянето.
Ще ми е драго да ти допаднат,
поздрав и усмихната вечер, Диана
Много ми е мило, Милена!
Благодаря от сърце,
и аз ти желая топла, уютна и хубава вечер, Диана
Очите ми останаха в първата снимка с ябълките!
А печени ябълки не отказвам никога :), а твоите са страшни!
И отново демонстрация на висш пилотаж при поднасянето :)
Публикуване на коментар