В началото на всяка година обикновено започвам с рецепти за любими шоколадови десерти, неизменна част от празничното меню. А с настъпването на Новата година и феноменът 2012, връзката между шоколада, маите и техните предсказания, е още по- интересна:)
И без да се задълбочавам в разсъждения и тълкувания, обединих и обобщих темата - шоколад...
Позната е цивилизацията на маите - Населявали някога земите на Централна Америка /спорно от 3500 г. пр. н.е. до 1500 сл. н.е./ и изчезнали толкова мистично, както са се появили. Впечатляваща история и постижения на 6-милионния народ на маите са познати със своите невероятни подвизи в архитектурата, сложни
математически системи, и астрономически познания, както и напълно
развит писмен език .
Знаем и историята на шоколада: Какаовото дърво било боготворено от маите, като най-ранните сведения за него датират от повече от
1500 години, които вярвали,
че то има божествен произход. За тях, какаовите шушулки символизирали живота и плодородието и нищо не можело да бъде по-важно, приемайки го като панацея. Думата „какао” на техния език означава
„божествена храна”, от където произлиза и модерното латинско название на
какаовото дърво „Theobrama Cacao” - „Храна на боговете”. Те варели пикантна сладко-горчива напитка, като опичали и стривали
семките на какаовото дърво (какаовите зърна) заедно със царевични зърна и
люти чушки и оставяли сместа да ферментира. Готовата напитка била
използвана за церемонии и била консумирана най-вече от богатия и
религиозен елит.
Актуално звучи мистериозната загадка на Годината 2012 - Маите са една от много култури, които се опиват да предскажат края на света - през 2012 г.. Съвпадение ли е и така ли е ? Връзката е създадения от тях календар, който прогнозира пътя на звездите и чието летоброене започва от 3114 г. пр. Хр.. В
момента интересът е особено повишен от
разбирането, че в Календара на маите идва краят на 52,000-годишен цикъл
на 21 декември 2012 г. Има много теории за това какво ще се случи на този ден, и с които изобилства световната мрежа и медиите. Оптимистични нови разчитания сочат твърдения не вещаещи край на света - маите очаквали завръщането на тайнствения си бог Болон Йокте / бог на творението и войната/ на 21
декември 2012 г., което щяло да постави началото на нова епоха. Времето няма начало и край, твърдели маите, а се движи по спирала и
приключвайки този цикъл на практика се навлиза в следващия цикъл от 104 000
години.
В крайна сметка, здравият разум подсказва, че ние няма да знаем до 22 декември, 2012 г., какво ще се случи на 21-ви:) Тук могат да се прочетат и още много синтезирани мнения по този въпрос, аз сега се връщам благодарение на маите към тяхното вълшебно откритие - шоколадът и неговия непреходен вкус.
Естествено ще започна с топла шоколадова напитка - комбинация от горещ шоколад и греяно вино - топло, ароматно и загряващо сетивата - вино и шоколад в едно.
Горещ винен шоколад
Не е новост тенденцията да се съчетават вино и
шоколад и експериментите в тази насока все повече очароват с резултати, а напоследък
се налага и мнението, че топли или студени, те са една перфектна комбинация.
Пропорциите и допълнителните подправки са на вкус. Аз се доверих на тези: 250 мл. вода;
1 ч.чаша захар;
50 гр. какао;
120 гр. шоколад с висок % какао;
1 канелена пръчица,
½ портокал – кора и плод
подправки по желание – звезден анасон, карамфил, розмарин
и 1 ½ ч.чаша хубаво червено вино
.
Основно изискване при съчетаването на вино с шоколад е комбинирането на по-лек и елегантен аромат шоколад с по-леки и свежи плодови вина, както и по-плътен или тъмен шоколад, с по- силни, плътни или по-тежки вина.
Избрах и едно предложение за маслен шоколадов кейк с орехи, кафе и шоколад, залят след охлаждането със смес от шоколад, сметана и ароматно кафе.
Шоколадов кекс "мока"
Върху шоколадовата глазура поставих няколко орехови ядки и малко декорация за разкош:)
Оставих за накрая тортата - двойно шоколадова с черен и бял шоколад в блат и крем.
Черно-бяла двойно шоколадова торта
Основата е по рецептата на шоколадовата Орбит торта, а след охлаждане - крем слой бял шоколадов фъдж / с незначителни изменения/.
Декорацията е семпла - основата е обточена със спирала от бадемов шоколадов марципан /мастика/, отгоре - стилизираната елхица от захарен фондан, няколко пъстри цветни акцента отстрани и малко едра захар ала "звезден прах" отгоре.
Яжте шоколад, бъдете живи и здрави, и се усмихвайте:)
Опитайте...
28 коментара:
Добре дошли в страната на шоколада! Прекрасно е всичко, ще пробвам всичките рецепти! Невероятни снимки! Благодаря за насладата! Прегръдки!
Прекрасно- шоколадово започваш новата година! Много ме изкушаваш, но... малко диетка засега:)
Честита 2012, Ди!
Въбнуваща комбинация от вино и шоколад си подбрала за този тост :)
Сърдечни поздрави от мен :*
Дианче, с тези шоколадови изкушения ме довърши след празнично.:)))
Виното разкош ,кекса трепач,тортата уникална .. какво да говорим повече....
Прегръщам те и ти пожелавам хубав след обяд!
Нямам думи, Диана, за пореден път! Честита Нова 2012 година!
Бъди здрава и щастлива, продължавай да твориш прекрасни неща и бъди винаги усмихната! :)
Шоколадовата наслада тук е винаги гарантирана, Диана! Невероятни рецепти и снимки! Хубава седмица ти желая! :)
Дианче,прелест е това ,което си направила.Толкова да ми харесват твоите изпълнения....вкусно и красиво!
Приятен ден!
Страшна си, ей :))
Чудесни предложения! Тортата, обаче, ме грабна моментално - много е стилна!!!
Съвсем наскоро гледах по телевизията как един приготви супа, яхния и някакъв алкохол (дали не беше водка, не помня) с шоколад :)) И скариди също с шоколад :)) С продавачката на скариди сподели какво ще спретне, а тя му каза нещо от сорта, че не е добре идея, но реакциите на хората, които опитаха нещата му, бе категорична - всички одобриха :))
Хубав ден ти желая, Ди :)
Дианка,
чудесно шоколадово начало!!!!
Казвам ти "Наздраве" с ароматното шоколадово вино, опитвайки от невероятната торта!
Прегръдка, миличка и едно сладко начало на Новата година!
О, Диди!
Шоколадово новогодишна приказка!
Вълшебство и красота!
Виненият шоколад е много оригинален и вкусен!
Кексът е шоколадово изкушение, кокетно гарниран с розички!
А тортата ммм... невероятна!
Семпла, изчистена и в същото време завладяваща с красотата си! Много, много ми хареса!
Поздрави и хубава седмица от новата година!
Диана, честита нова година. Здраве, щастие и много сбъднати мечти през ногата година ти пожелавам.
Новите ти предложения са страхотни.
И аз си харесах този сладкиш във вестничето и мисля скоро да го направя.
Приятна вечер!!!
Аз като един страстен почитател на шоколада ... останах в захлас :) Този топъл шоколад мога без проблем да го изпия в компанията на парче кейк и поне две ще уморя от тортата :)) Много, ама много красиво! Дианче, много хубав старт на новата година, а за шоколада ... ооо да аз си го хапвам в повечко :)
Прегръдки и усмивки!
четох публикацията ти докато бях на работа, след това излязох и си купих един шоколад :)
Истинска прелест :)
Прегръдка от мен, Дианка и хубава първа седмица от тази година :)
Благодаря ви, прекрасни момичета, за коментарите и пожеланията! Бъдете здрави и вдъхновени, щастливи, позитивни и мили!
Сandy,
Траяна,
Ива,
Зиче,
Мария,
Ева,
Живка,
Ина,
Дани,
Роси,
Мони,
Ева,
Сърдечна благодарност, радвам се шоколадовото начало на годината ви допада.
Прегръщам ви &много усмивки, Диана
Честита Нова Година , мила Дианка !
Нека бъде здрава , успешна и много щастлива !
Страхотни предложения !!!
Паралелът ме усмихмна! Позитивен човек си ти, Диана - виждаш светлото, доброто, правиш живота вкусен, ароматен, а и така ти се получават нещата, че със сигурност небето те обича:)
Шоколад във всичките му аспекти и разновидности и да има с кого да се споделя - най вече.
Поздравявам те за новите невероятни предложения!
http://www.youtube.com/watch?v=Dh_UGTpmwTc
Щом има шоколад и аз се нареждам макар и със леко закъснение.Страхотна красота в твоята публикация,радост за всички сетива!Очите ми са все в тортичката тъй да знаеш:)
Желая ти приятен и усмихнат ден!
Много красиво поднесени питиета и нежна,празнична торта,Дианка!
Наистина чудесно шоколадово начало на новата година!
Да ти върви по мед и .....шоколад :)!
Сърдечен поздрав!
Диана,
обожавам шоколадовите неща, а твоите предложения са неустоими!!
Беше ми приятно да прочета публикацията ти!
Поставила си едно прекрасно начало на новата година!
Нека ти се случват само красиви неща и късмета да е с теб!!!
Прегръдки
Аз вече не помня минах ли оттук да кажа нещо или само гледах и пак се възхищавах...
Дианка, честита нова година,
здраве и любов да има;-)
Изкуши ме с идеята да съчетая вино с шоколад;-)
И тортата- много е нежна!
Happy New Year Diana!!! I hope you are great! ^^
Много съм щастлива и благодарна за поздравленията и пожеланията. Ще пожелая успешно и усмихнато шоколадово начало за всички вас:
Зори,
Сабинка,
Марта,
Мира,
Роси,
Бети,
Мъхче,
Nilmar,
иска ми се да поздравя всички с подаръка от Марта/Благодаря ти от сърце, Дора!/
http://www.youtube.com/watch?v=Dh_UGTpmwTc
Здраве, щастие и вдъхновение, много усмивки за вас, Диана
Нищо ново не мога да кажа аз, т.е. думите ми се изчерпаха, но не и твоите идеи и прекрасни изпълнения...
Чудесно е всичко - и блога и творенията ти, и ти самата, Диди!
Да ти е честита и тук Новата Година - много здраве и късмет да има в дома ти и за близките ти и ще се осмеля да ти пожелая и внуци, че да ги радваш и тях с вкусотии, а те теб - със себе си!Целувки, Дианка
Весела
Ехаа, колко е шоколадово при теб, Диди! Точно по мой вкус!
Поздрави и пожелания за честита и спорна година!
Дианче,....рядко съм виждала толкова красив кекс, какъвто е твоя с шоколада и орехчетата! Комплимент! Възхищавам ти се!
Ох, толкова красоти на едно място - направо станах разногледа:)
Всичко е много красиво и стилно:)
О, Дианка, тортата е възхитителна! Комплименти!
Честита нова година! Ева
Много, много ви благодаря момичета, нека всички ваши благопожелания се върнат многократно при вас и вашите семейства!
Веси,
Ели,
Албена,
Дарина,
Ева,
радвам се, че мога да споделя идеите си с вас, бъдете здрави, усмихнати и щастливи, Диана
Публикуване на коментар