В края на седмицата Сирна неделя се подготвяме за нейна кулминация - Сирни Заговезни.
Посветени са на християнската прошка и примирението - поклади, големите огньове и пречистващи ритуали. Сирни Заговезни е обичай разпространен в цялата страна. Наричан е с
различни имена - Сирници, Сирни поклади, сщрница, рия, запоставане,
Прошка, Неделя сиропустна и други. Празникът е подвижен и се отбелязва в
неделята, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. Заговява се, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам
се). Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или
просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка
от по-възрастния за изминалата година.
Трапеза има обреден характер и според обичая включва пита, баница със сирене, разрешава се и
риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. В българската народна традиция с празника се маркира границата между зимата и пролетта - възраждащата се природа. Освен класическата баница - със сирене, спанак и/или други, както и млечно-яйчни угощения, избрах да предложа банички с по-различен начин на оформление а и с различи любими варианти за плънка /не само на баници, но и пайове/, оформени като "гнезда".
Банички "гнезда"
/по идея от KUŞ YUVASI BÖREKLER/
1 опаковка кори за баница
450 гр., плътни, меки и еластични кори* -
използвах разточени и дърпани, обли, леко препечени на сач -
доверих се на фирма "БИТАС"
За топинг/намазка:
1 яйце
½ ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч прясно мляко
½ -1 ч.ч. олио и
масло /50:50
1 ч.л. бакпулер и ½ к.л. сода
1 ч.л. бакпулер и ½ к.л. сода
1 с.л. брашно
½ ч.л. захар
½ ч.л. захар
За намазване:
1 жълтък, заделен от плънката
семена по избор
масло за поръсване
Плънки по избор /не само от предложените/
(посоченото количество на всяка една плънка е достатъчно за цяла баница, като може да се променя на вкус)
Сирене и картофи:
1ч.ч.сирене /натрошено на едро/
2 яйца, (един
жълтък отделен)
1 картоф, сварен и наситнен
1 с.л. масло, по желание
сол и черен пипер на вкус
и останалото количество от топинга
Сирене и спанак:
1 чаена чаша
сирене
300 гр. спанак, бланширан
и нарязан
2 яйца, (един
жълтък отделен)
1 с.л. масло, по желание
сол и черен пипер на вкус
и останалото количество от топинга
Ябълки и канела:
по 1 ябълка за 4 банички
лимонов сок, захар, канела и стрити бисквити – на вкус
масло
пудра захар за поръсване
пудра захар за поръсване
1 ч.чаша = 240 мл.
Фурната се загрява на 180С.
*За оформлението на този вид банички е важно корите да са плътни - за да могат да поемат топинга, без да се разкашкат, меки и еластични - за да могат да се завият на руло. Използвах кори "БИТАС" с форма на кръг и в опаковка
с по 3 кръгли сгънати броя.
Всяка една се разрязва (1) диагонално на сектори – 6, 8 или 12. От получените триъгълници всеки два се намазват със сместа за топинга, поставят се един върху друг и оставят няколко минути да омекнат допълнително. За по-малки банички, могат да се завият и единичен пласт кори, като съответно се редуцира и количеството на поставяната плънка в получените гнезда. Откъм широката част започва навиването (2), като кифличка, някъде малко сред средата. Двата края на полученото руло се загъват (3) навътре, след което върхът на триъгълника се обръща и ги покрива (4). Получава се форма на гнездо, в което се поставя по 1с.л. от предвидената плънка по избор (5).
Всяка една се разрязва (1) диагонално на сектори – 6, 8 или 12. От получените триъгълници всеки два се намазват със сместа за топинга, поставят се един върху друг и оставят няколко минути да омекнат допълнително. За по-малки банички, могат да се завият и единичен пласт кори, като съответно се редуцира и количеството на поставяната плънка в получените гнезда. Откъм широката част започва навиването (2), като кифличка, някъде малко сред средата. Двата края на полученото руло се загъват (3) навътре, след което върхът на триъгълника се обръща и ги покрива (4). Получава се форма на гнездо, в което се поставя по 1с.л. от предвидената плънка по избор (5).
За банички със солена плънка:
Отгоре се поставя малко масло и рендосан кашкавал,
външните краища се намазват с смес от предвидения жълтък, 1ч.л. вода и 1ч.л.
разтопено масло/олио. Поръсват се със семена по избор. Пекат се в загрятата
фурна около30 мин., до златисто и изваждат.
За сладка плънка с ябълки
Ябълковите розички станаха много популярни при оформянето на банички в последно време. Ябълките се разполовяват, почистват и нарязват на тънки
ивици. Поръсват се с лимонов сок, захар, канела, стрити бисквити и оставят да омекнат
за около десетина минути /зависи от сорта/. Дъното на оформеното по указания начин „гнездо” се поръсва с разтопено масло, стрити бисквити, канела и захар. За по-малки банички, могат да се завият и единичен пласт кори. Отгоре се подреждат като розичка
ябълковите слайсове. Поръсват се с масло и пекат. След изваждането им могат да се поръсят с пудра захар или залеят допълнително с
карамелен сос и сервират.
Опитайте...
23 коментара:
С чашка айрян и всичко е идеално. Как няма да е - апетитни, зачервени..., страхотно е всичко.
Поздрави, Дианка!
Оригинални и толкова апетитни! Добре познато ястие в малко по-различен и празничен вид. Много ми харесаха, а и са толкова пухкави.
Хубав настоящ празник и безсъмнено много вкусен! :)
Много ми допада идеята ти за оформление на баничките, Диди! Ще опитам някой път, дано ми се получат такива симпатични като твоите :)
И трите варианта за плънка ми харесват. Никога не съм пробвала с картоф.
Поздрави и пожелания за хубави почивни дни!
Леле, Дианка, много вкусно изглеждат тези гнезденца, а пък са толкова красиви и ефектни! Ще ги направя обезателно, много ми харесаха. Благодаря ти за допълнителните снимки, понеже едва ли щях да се оправя без тях, кой знае какви щях да ги завъртя:) Желая ти прекрасен уикенд!
Много ви благодаря,
Гери,
Светле,
Ели,
Кате,
радвам се, че тази по-различна идея за оформяне на банички ви допада. Естествено плънката може да бъде подбрана като съставки за пай или баница на вкус. Важно е корите да бъдат по-плътни и еластични, за да могат да се оформят по-лесно.
Сърдечни поздрави,
хубави и усмихнати мартенски дни, Диана
Прекрасни са баничките, Диана! Много апетитни, златисти, вкусни! Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасни почивни дни! :)
Дианка, страшно апетитни банички!
И оформени чудесно!
И аз ползвам посочените кори и съм доволна!
Прегръдка и усмивки!
Много са изкушаващи! Облизвам се аз:)
Чудесна закуска ни предлагаш, Ди!
Всичките варианти бих опитала с удоволствие. Майстор си на съблазняването с вкусотии :))
Приятелски прегръдки от мен :)
Страхотни банички Дианка,много красиво оформени и апетитни.Допаднаха ми и с ябъкловата плънка и соленките.Чудесно предложение за Сирни заговезни.Прекрасен уикенд ти желая Дианче!
Впечатлена съм от оригиналното предложение!
Благодаря за подробното описание!
Приятна вечер!
Дианка, добре че си ти-пак щях в последния момент да се сетя за този толкова хубав ден! И баничка ще направя- не толкова красива като твоята, но със същото желание!
Хубав уикенд!
Дианка, много апетитни предложения! Ще потърся тези кори, които си посочила.
А розичките ти са неустоими.С това карамелено сосче!
Приятна събота и неделя ти пожелавам!
Чудесно отбелязваш последната седмица преди постите, Дианка!
Не знам какви гнезда виждаш ти в баничките, но на мен цели рози ми се привиждат, кои от кои по-красиви и изкусителни! Ще ги направя непременно, да знаеш! И обещавам най-тържествено при това! Благодаря ти, мила!
Силно те прегръщам!
Дианче, при теб винаги откривам едни такива засукани и интересни тестени предложения! Много хубави гнезда, вкусни, нестандартни и богати на плънка. Ще се възползвам от идеята. И благодаря за споделено мнение за тези кори - за първи път ги чувам. Поздрави и усмихнат ден!
Дианка,удивлява ме находчивостта ти на винаги свежи и оригинални идеи и търпението,с което ги осъществяваш и заснемаш,моите адмирации!Страхотни банички,много съм впечатлена и със сигурност такова навиване виждам за първи път!Браво!
Хубава съботна вечер! :)
Дианка, уникални са баничките - не мога да реша солени или сладки по-ми харесват!!! Снимките са така магнетични - не мога да откъсна очи от тях!!!
Хубава нова седмица :)
Много се радвам, че ви харесва този вид банички. Независимо от различното оформяне, обаче може да се запълни с любима плънка по избор.
И тук ще напиша, че е важно корите да не са много тънки, за да могат да поемат топинга. Може да се получи още по-добре и с друг вид кори, но аз намерих и опитах тези.
Благодаря за милите думи и коментари,
сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана
Отново много добро предложение, Диана!Красиво офомление и вкусни плънки!Снимките са прелестни!
Сладки или солени няма значение. От всички бих си хапнала с удоволствие :) Много апетитни и красиви.
Хубава седмица ти желая
Соня,
nas,
много се радвам, че тази по-различна идея за оформяне ви допада. Споменах, че плънката може да бъде като за всеки пай - по избор.
Благодаря ви,
сърдечни поздрави и усмихната пролет, Диана
Страхотни предложения!
Веднага се черпя с баничка със солена плънка и ти пожелавам хубав ден!:)
Сърдечна благодарност, Дари -
почерпи се и да ти е сладко!
Поздрави,
слънчева и усмихната пролет, Диана
Публикуване на коментар