неделя, 2 юни 2013 г.

Сладолед с бял шоколад и ягоди



След празника на детето и детската усмивка избрах да продължа с нещо обичано от малки и големи и също предизвикващо усмивка. Един от безспорните фаворити сред сладките изкушения е сладоледът и съвсем скоро той също има празник - 10 юни 1786 се счита за негов рожден ден.
Ако усмивката е резултат от вътрешно щастие, радост и чувство за благосъстояние или удовлетворение, то хората изглеждат усмихнати в различни ситуации, а според едно проучване и дори когато ядат сладолед. Вече това е научно обосновано:)) чрез експерименти учените доказали, че сладоледът кара хората да се радват и да се чувстват много щастливи. Оказва се, че сладоледът влияе на зоните в мозъка, отговарящи за усещането на радост. Независимо, дали е осъзната или естествена реакция на удоволствие и забавно преживяване, съм съгласна, че сладоледът притежава свой уникален феномен. Максимата „яжте сладолед за добро настроениеважи в еднаква сила за децата и възрастните, дори за спомените с такова преживяване – магията е еднакво силна.


Ние обичаме сладолед и се стремя да му отделям заслужено място в блога. В повечето рецепти за домашно приготвен сладолед избягвам да използвам яйца, предпочитам мляко и сметана, а в този случай комбинирах с подсладено кондензирано мляко. Свежи плодове и шоколад допълват аромата, вкуса и удоволствие …Чрез продължителното миксиране в машина за сладолед се дава възможност за повече обемност и въздушност. Откакто четох за един експеримент с добавяне на течна глюкоза, с цел увеличаване гладкостта и мекотата на сладоледната смес, не пропускам да включа в съставките, както и малко алкохол или лимонов сок, които да пречат за образуването на твърди ледени кристали. Имам едно по-различно предложение за сладоледено мляко с ягоди, а ето и днешното:


Сладолед с бял шоколад и ягоди

 
Продукти:
200 мл течна сметана 30% масленост
200 мл подсладено кондензирано мляко
120 гр.  заквасена сметана /гъсто кисело мляко
100гр. бял шоколад
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. глюкоза или мед
ванилия за аромат
¼ ч.чаша бял шоколад на стружки

Ягодов сироп
½ ч. чаша намачкани ягоди
½ ч.чаша пудра захар
1 ч.л. мед
1 ч.л. лимонов сок
Подготвя се свеж ягодовия сироп, като ягодите се намачкват с ръце, поръсват се с пудрата захар, меда и лимоновия сок. Цялата смес  се разбърква внимателно. Половината се използва за овкусяване на сладоледната смес, а другата за сервиране, като може да се прецеди и претрие.

½ от сиропа в сладоледа, другата за гарниране

Белият шоколад се стопява на водна баня или в МВ. Течната сметана се разбива до пухкавост. Към разтопения шоколад се добавя по малко от кондензираното мляко, разбърква се до хомогенизиране и поемане, след което се обединяват с останалите съставки – заквасената и разбита течна сметана, глюкозата/меда, ванилията и лимоновия сок. Следва оформянето на сладоледа – писала съм за моето мнение, относно полезността на уреда за сладолед, но може да се получи и без него, както направих сега. В такива случаи основната смес се охлажда до леко стягане във фризер за около час /зависи от силата/, разбива се с миксер за поемане на повече въздух от сместа, и отново  се замразява по този похват още един, два пъти. 

  
 Накрая се полива на места с половината от приготвения свеж ягодов сироп и замразява окончателно.


Изважда се десетина минути преди сервиране и оформя по желание.


Харесах да го предложа със свежо желе ягодово и ментово, и още сироп.

 

Опитайте...

22 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Мисля, че сладоледът заслужено е получил много внимание. Прекрасно поднесен и несъмнено вкусен. А за аромата... само ще си мечтая.
Поздрави, Дианка!

Dani каза...

Толкова е апетитен, че си взех лъжичка :)
Прегръдка,Дианка и много усмивки!

Вкусно и сладко кулинарни рецепти каза...

Прекрасен сладолед Дианче,как да не е щастлив човек,като си хапва такава вкусотия.Чакам да се постопли при нас времето,че нещо се е побъркало и ще опитаме твоето прекрасно сладоледче.Поздрави!Хубава вечер ти желая!

Iglika Mishkova каза...

Дианка, изглежда перфектно, а вероятно сплотява и създава еуфорично настроение! Прекрасни снимки!

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

обожавам домашните сладоледи!
Изглежда страхотно!
спорна седмица

Екатерина каза...

Дианка, сладоледа е вълшебен, ароматен и неустоим, но начина по който си го поднесла ме впечатли силно! Желето, купичките, сиропа, просто всичко е изпипано, аранжирано с толкова вкус! Невероятна си! Поздрави, с пожелания за прекрасна седмица!

traiana каза...

Разкошен е просто!

Буба каза...

Твоите сладоледи всеки път ме изумяват! Този няма да бъде по- различен, сигурна съм и съм нетърпелива да го опитам, защото всеки път е по- добро от всичко, което съм правила преди това. Поздравления за прекрасния усет към точните пропорции в сладоледо- производството! :-)

fedora каза...

Чудесен е, както и идеите ти за поднасяне, Ди!

С пожелание за слънчева и ароматна седмица :)

Роси каза...

Страхотна хрумка,Дианка,да поднесеш с цветното желе!Много красиво отново,както винаги си невероятен естет в поднасянето!несъмнено вкусен сладолед!Прекрасна седмица и ведро лято!

Eva Toneva каза...

Просто неустоим е този сладолед, Диана! Сърдечни поздрави с пожелания за спорна нова седмица и прекрасен юни! :)

Черпак с мерак каза...

Оххх Дианче направо се окапах :) Страхотен сладолед ,невероятно поднесен и прекрасни снимки отново!
Хубава вечер ти пожелавам!

di_ani каза...

Много ме радвате, момичета,
благодаря ви и ми е драго, че тази идея за сладолед ви харесва. Аз също споделям мнението, че домашно приготвените сладкиши и десерти имат свой чар и вкус.
Гери,
Дани,
Таня,
Иглика,
miriams,
Кате,
Траяна,
Буба,
Ина,
Роси,
Ева,
При нас винаги е време за сладолед, а поднасянето - въпрос на желание и настроение.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

Iliana каза...

Прекрасен е, Дианка. Дори и аз, необичащата бял шоколад, бих си хапнала с удоволствие :)
Прегръдки от мен и хубава вечер!

Diana Stoyanova каза...

Невероятно предложение! А за снимките нямам думи, мисля че мога да усетя вкуса на сладоледа през тях :).
Поздравления!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Заканила съм се тази година да не купувам сладолед, а само домашен да правя. Сега си събирам рецепти и тази също отива в списъка. Снимките са много изкушаващи! Хареса ми и идеята с ментовото желе. Така, че ще опитам, Дианче :) Благодаря ти за рецептата и съветите! Прегръдки и хубав ден!

Ани каза...

Леле Боже, какви мелби! Дианка! Страхотно изглежда сладоледчето, грабвам супената лъжица и идвам :)))

Йоланта Делибозова каза...

Цяла зима чакам твоите сладоледи.Преди много години те нарекох "Царицата на сладоледите".Права съм била,нали,драги читатели на този прекрасен блог?

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

много красиво и елегантно поднесено!Поздравления за поредния изпълващ ме с възхищение пост!

tillia каза...

Диана, поредното сладоледено изкушение!
Поднесла си го, както винаги, невероятно, с много усет и вкус!
Поздрави!

di_ani каза...

Много сте мили, момичета,
истина е, че тези дни едва ли времето е най-подходящо за сладолед, но у дома винаги е време:)
Илианка,
Дианка,
Снежи,
Ани,
Йоли, ласкаеш ме :):):),
Соня,
Тилия,
Драго ми е, че тази идея за сладолед без яйца ви допада, защото аз я предпочитам.
Благодаря ви похвалите и одобрителните коментари -
страхотни сте!
Голяма прегръдка за всички вас,
много слънчеви и усмихнати юнски дни, Диана

Анонимен каза...

Карагенанът във всички видове продавани сметани - с животински и растителен произход, включително всички "био" такива - е изключително вреден и опасен. Разочароващо е, колко малко кулинари обръщат внимание на такива "подробности". В този ред на мисли, по-добре с яйца и термична обработка, заквасена сметана, кондензирано мляко... С малко експерименти всеки може да стигне до рецепта, подходяща за неговия вкус.