След празника на детето и детската усмивка избрах да продължа
с нещо обичано от малки и големи и също предизвикващо усмивка. Един от
безспорните фаворити сред сладките изкушения е сладоледът и съвсем скоро той също има празник - 10 юни 1786 се счита за негов рожден ден.
Ако усмивката е резултат
от вътрешно щастие, радост и чувство за благосъстояние или удовлетворение, то хората
изглеждат усмихнати в различни ситуации, а според едно проучване и дори когато ядат
сладолед. Вече това е научно обосновано:))
чрез експерименти учените доказали, че сладоледът кара хората
да се радват и да се чувстват много щастливи. Оказва се, че сладоледът влияе на зоните в мозъка, отговарящи за усещането на радост. Независимо, дали е осъзната или естествена реакция на удоволствие
и забавно преживяване, съм съгласна, че сладоледът притежава свой уникален
феномен. Максимата „яжте сладолед за добро настроение” важи в еднаква сила за децата и възрастните, дори за спомените с
такова преживяване – магията е еднакво силна.
Ние обичаме сладолед и се стремя да му отделям заслужено място в блога. В повечето рецепти за домашно приготвен сладолед избягвам да използвам яйца, предпочитам мляко и сметана, а в този случай комбинирах с подсладено кондензирано мляко. Свежи плодове и шоколад допълват аромата, вкуса и удоволствие …Чрез продължителното миксиране в машина за сладолед се дава възможност за повече обемност и въздушност. Откакто четох за един експеримент с добавяне на течна глюкоза, с цел увеличаване гладкостта и мекотата на сладоледната смес, не пропускам да включа в съставките, както и малко алкохол или лимонов сок, които да пречат за образуването на твърди ледени кристали. Имам едно по-различно предложение за сладоледено мляко с ягоди, а ето и днешното:
Сладолед с бял шоколад и ягоди
200 мл подсладено кондензирано мляко
120 гр. заквасена сметана /гъсто кисело мляко
100гр. бял шоколад
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. глюкоза или мед
ванилия за аромат
¼ ч.чаша бял шоколад на стружки
Ягодов сироп
½ ч. чаша намачкани ягоди
½ ч.чаша пудра захар
1 ч.л. мед
1 ч.л. лимонов сок
Подготвя се свеж ягодовия сироп,
като ягодите се намачкват с ръце, поръсват се с пудрата захар, меда и лимоновия
сок. Цялата смес се разбърква
внимателно. Половината се използва за овкусяване на сладоледната смес, а
другата за сервиране, като може да се прецеди и претрие.
½ от сиропа в сладоледа, другата за
гарниране
Белият шоколад се стопява на водна
баня или в МВ. Течната сметана се разбива до пухкавост. Към разтопения шоколад
се добавя по малко от кондензираното мляко, разбърква се до хомогенизиране и
поемане, след което се обединяват с останалите съставки – заквасената и разбита
течна сметана, глюкозата/меда, ванилията и лимоновия сок. Следва оформянето на
сладоледа – писала съм за моето мнение, относно полезността на уреда за
сладолед, но може да се получи и без него, както направих сега. В такива случаи
основната смес се охлажда до леко стягане във фризер за около час /зависи от
силата/, разбива се с миксер за поемане на повече въздух от сместа, и
отново се замразява по този похват още
един, два пъти.
Накрая се полива на места с половината от приготвения свеж
ягодов сироп и замразява окончателно.
22 коментара:
Мисля, че сладоледът заслужено е получил много внимание. Прекрасно поднесен и несъмнено вкусен. А за аромата... само ще си мечтая.
Поздрави, Дианка!
Толкова е апетитен, че си взех лъжичка :)
Прегръдка,Дианка и много усмивки!
Прекрасен сладолед Дианче,как да не е щастлив човек,като си хапва такава вкусотия.Чакам да се постопли при нас времето,че нещо се е побъркало и ще опитаме твоето прекрасно сладоледче.Поздрави!Хубава вечер ти желая!
Дианка, изглежда перфектно, а вероятно сплотява и създава еуфорично настроение! Прекрасни снимки!
обожавам домашните сладоледи!
Изглежда страхотно!
спорна седмица
Дианка, сладоледа е вълшебен, ароматен и неустоим, но начина по който си го поднесла ме впечатли силно! Желето, купичките, сиропа, просто всичко е изпипано, аранжирано с толкова вкус! Невероятна си! Поздрави, с пожелания за прекрасна седмица!
Разкошен е просто!
Твоите сладоледи всеки път ме изумяват! Този няма да бъде по- различен, сигурна съм и съм нетърпелива да го опитам, защото всеки път е по- добро от всичко, което съм правила преди това. Поздравления за прекрасния усет към точните пропорции в сладоледо- производството! :-)
Чудесен е, както и идеите ти за поднасяне, Ди!
С пожелание за слънчева и ароматна седмица :)
Страхотна хрумка,Дианка,да поднесеш с цветното желе!Много красиво отново,както винаги си невероятен естет в поднасянето!несъмнено вкусен сладолед!Прекрасна седмица и ведро лято!
Просто неустоим е този сладолед, Диана! Сърдечни поздрави с пожелания за спорна нова седмица и прекрасен юни! :)
Оххх Дианче направо се окапах :) Страхотен сладолед ,невероятно поднесен и прекрасни снимки отново!
Хубава вечер ти пожелавам!
Много ме радвате, момичета,
благодаря ви и ми е драго, че тази идея за сладолед ви харесва. Аз също споделям мнението, че домашно приготвените сладкиши и десерти имат свой чар и вкус.
Гери,
Дани,
Таня,
Иглика,
miriams,
Кате,
Траяна,
Буба,
Ина,
Роси,
Ева,
При нас винаги е време за сладолед, а поднасянето - въпрос на желание и настроение.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Прекрасен е, Дианка. Дори и аз, необичащата бял шоколад, бих си хапнала с удоволствие :)
Прегръдки от мен и хубава вечер!
Невероятно предложение! А за снимките нямам думи, мисля че мога да усетя вкуса на сладоледа през тях :).
Поздравления!
Заканила съм се тази година да не купувам сладолед, а само домашен да правя. Сега си събирам рецепти и тази също отива в списъка. Снимките са много изкушаващи! Хареса ми и идеята с ментовото желе. Така, че ще опитам, Дианче :) Благодаря ти за рецептата и съветите! Прегръдки и хубав ден!
Леле Боже, какви мелби! Дианка! Страхотно изглежда сладоледчето, грабвам супената лъжица и идвам :)))
Цяла зима чакам твоите сладоледи.Преди много години те нарекох "Царицата на сладоледите".Права съм била,нали,драги читатели на този прекрасен блог?
много красиво и елегантно поднесено!Поздравления за поредния изпълващ ме с възхищение пост!
Диана, поредното сладоледено изкушение!
Поднесла си го, както винаги, невероятно, с много усет и вкус!
Поздрави!
Много сте мили, момичета,
истина е, че тези дни едва ли времето е най-подходящо за сладолед, но у дома винаги е време:)
Илианка,
Дианка,
Снежи,
Ани,
Йоли, ласкаеш ме :):):),
Соня,
Тилия,
Драго ми е, че тази идея за сладолед без яйца ви допада, защото аз я предпочитам.
Благодаря ви похвалите и одобрителните коментари -
страхотни сте!
Голяма прегръдка за всички вас,
много слънчеви и усмихнати юнски дни, Диана
Карагенанът във всички видове продавани сметани - с животински и растителен произход, включително всички "био" такива - е изключително вреден и опасен. Разочароващо е, колко малко кулинари обръщат внимание на такива "подробности". В този ред на мисли, по-добре с яйца и термична обработка, заквасена сметана, кондензирано мляко... С малко експерименти всеки може да стигне до рецепта, подходяща за неговия вкус.
Публикуване на коментар