понеделник, 29 юли 2013 г.

Прасковен сладолед със сорбе „Белини”

Минавам за кратко и за да предложа нещо разхлаждащо в астрономическите горещници. Отново е сладолед... Основен елемент и акцент в тези сладоледни вариации е една от цариците на лятото - прасковата, слънчева, сочна и вкусна, много ароматна и освежаваща. Дълъг и интересен е пътят на прасковата: от вярванията на античните лекари, че е отровна, през обожествяването и считането й за райски плод, носещ безсмъртие, до способността й да се превърне в едно съблазнително удоволствие - явно не случайно наричани от французите „еликсир на любовта”. 
Сред най – популярните й ледени превъплъщения е известният винен коктейл „Белини”/Bellini cocktail/. Елегантен, с деликатен аромат и приятно пенлив, „Белини” е типичен празничен  коктейл, произхождащ от Венеция, някъде между 1934-та и 1948-ма година. Той представлява освежаваща смес от леко пенливо вино и замразено прасковено пюре, най-често в съотношение 3:1. Поради специфичния си цвят, коктейлът напомнил на неговият създател Джузепе Киприани (Giuseppe Cipriani), плащеницата на светец, изобразен в картина на венецианския художник от 15-ти век Джовани Белини (Giovanni Bellini) и така кръстил коктейла. „Белини” традиционно се приготвя с Pasecco – сухо пенливо вино, приготвяно от няколко вида бяло грозде със същото име и отглеждано главно в областта Veneto в Италия. Като заместител на Pasecco може да се използва друго пенливо вино и шампанско,  но обикновено не се препоръчва, защото интензивните аромати на пенливото вино ще заглушат финия аромат на праскова. Най-често прасковеното пюре се прави от бели праскови, отглеждани до Верона, които се смятат за най- ароматни и сладки, но тъй като не са много разпространени, често белите праскови се заменят с жълти. Финото прасковено сорбе е и част от сладоледената комбинация тук, в съчетание с млечно-сметанов сладолед.


Сорбе „Белини” 
/bellini sorbet/


Продукти за около 1 ½  ч.чаши*
2 ч. чаши праскови, около 3 средни по големина /белени, без костилка и нарязани
¼ ч. чаша захар
½ ч. чаша вода
1 с. л. мед
1 к. л. лимонов сок
¼ ч. чаша Prosecco или друго пенливо вино
за гарниране: свежи плодове, черешов сироп и ментови листа, по желание.
1 ч.чаша =240 мл.
*дозата може да се удвои и половината от сорбето да се използва за сладоледа, като не се разбива до консистенция на пюре, а се оставят малки парченца плод.
Поставят се прасковите / белени, без костилка и нарязани/ със захарта и водата  в тенджера, кипва сместа и оставя да къкри, като се разбърква от време на време, докато омекнат прасковите - около 15 минути. Сваля се от огъня, разбърква с меда и лимоновия сок. Оставя се да изстине за 10 минути и сместа се разбива в кухненски робот на пюре, докато се изглади. Изстудява се в продължение на 4 часа в хладилник, след което се разбърква с виното Prosecco и се изсипва в предварително замразения метален контейнер на машина за сладолед.  Времето за работа е съгласно инструкциите на производителя – до сгъстяване, след  което сладоледът се прехвърля в съд за съхранение и поставя във фризера за още пет часа, докато стегне окончателно.


Свежо и ароматно, прасковеното сорбе може да се поднесе с още плод и стрък мента.


Няма да пропусна и класическия коктейл: Лъжица от прасковеното сорбе „Белини” се поставя в чаша за шампанско, бавно се налива виното Prosecco, като се внимава да не препълни с пяна. По някои препоръки за допълнителен аромат може да се добави черешов сироп, още сладки плодове и  свежа мента. Сервира се веднага. 


Следва прасковеният сладолед със сорбе от праскови.


Прасковен сладолед със сорбе "Белини"
/по идеи от Peach Ice Cream/
Продукти за около 4 ч.чаши сладолед
2 ч. чаши прясно мляко
1 ч.чаша течна сметана
1 ч.чаша захар /или на вкус
2 с.л. прасковен кисел /царевично нишесте/
1 ч.л. нишесте с аромат на ванилия
1 щ. сол
2 яйчени жълтъка
ванилия

Плодов прасковен пълнеж*
2 ч.чаши праскови, около 3 средни по големина
2 с.л. мед
1 с.л. бяло вино /най-добре Prosecco/
1 ч.л. лимонов сок
1-2 с.л. захар, по желание и според сладостта на прасковите
* може да се използва и сорбе, като не се разбива до консистенция на пюре, а се оставят малки парченца плод.
1 ч.чаша =240 мл.
От млякото се оставя около ¼ ч.чаша и с него се размиват нишестетата. Кипва се останалото млякото със сметаната и захарта и се излива сгъстяващата смес. Изчаква се до кипване и след уплътняването на сместа се добавят жълтъците. Сместа се разбърква непрекъснато за няколко минути да се темперират жълтъците/ и без да завира се маха от котлона. Поръсва се със щипка сол и ароматизира с ванилията. Полученият крем се излива в термоустойчива купа, покрива се с фреш фолио и оставя да изстине около час напълно, като се разбърква от време на време.
Около 3 праскови се обелват и нарязват на ситно. В тенджера се затоплят виното, меда и лимоновия сок, ако ще се добавя и захар, се изчаква да се стопи. Малко преди за заври сместа се поставят прасковите и температурата  се намалява на много слабо. Задушава се около 5 минути на котлона, след което маха, покрива се и оставя да се охлади напълно за около 30 минути.
След пълното охлаждане на двете смеси - млечна и плодова, се смесват и поставят в хладилник за допълнително уплътняване и стягане в продължение на 8-24 часа. Следва прехвърляне в предварително замразения метален контейнер на машина за сладолед. Времето за работа е съгласно инструкциите на производителя – до сгъстяване на сместа на за около 20-на минути, след което се прехвърля в съд за съхранение във фризер за още пет часа, докато стегне окончателно.


Сладоледът може да се сервира и самостоятелно, ако не се предпочита употребата на алкохол.

Основната идея е за гарниране на сладоледа с топка от прасковеното сорбе „Белини”.



Опитайте...
Хубаво, прохладно слънчево и усмихнато лято :)!

17 коментара:

Еoc каза...

Дианка, страхотно е! Искам :)
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!

traiana каза...

Наистина много свежи и вкусни предложения!

Tania каза...

Много свежо,лятно и разхлаждащо и не на последно място-изкусително предложение!Диди, интересно ми беше да науча подробности за коктейла Белини!Поздрави за успешна и приятна лятна седмица!

Живка каза...

Прасковения сладолед много ми хареса-и това сорбе-отлична комбинация!
Хубаво лято,Дианка!

tillia каза...

Ароматно ледено изкушение! Красота!
Диана, желая ти успешна и позитивна нова седмица!

Dani каза...

Дианка, толкова разхлаждащо усещане :)
Интересна история и чудесно поднесено
сорбето е вълшебно.
А в комбинация с шампанско, предполагам, че е много добра комбинация!
Сърдечна прегръдка и прохлада!

Eva Toneva каза...

Прелест - аромат, вкус и цвят на лято! Прекрасно, пълно с усмивки и сладост лято, Диана! :)

Любка Гечева каза...

Здравей! Дано харесваш предизвикателства, ето едно отправено към мен от Таня, а сега аз го предавам на теб. Любка http://samozagladni.blogspot.com/2013/07/blog-post_842.html

pep-4o каза...

Прекрасно, невероятно красиво поднесено, Дианка!
За вкус не се и съмнявам :) а тук са съчетани все любими - и сорбе и сладолед.
Поздрави сърдечни и дано по-прохладен ден да ти е!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Супер освежаващи предложения, Дианче! А снимките са от типа "пожелах на мига" :)) Прекрасни!
Поздрави и красив летен ден!

Роси каза...

Дианка,по всяко време на годината публикациите ти са зашеметяващо атрактивни,но през лятото просто греят и преливат от цветове,аромати и вкусове!Много красиво,много,цяла прасковена рапсодия!Прегръдка!

Marta каза...

Дори самите снимки разхлаждат в тази адска жега днес...
Прелестна лятно-прасковена симфония си сътворила, Дианка.

Екатерина каза...

С тези изкусителни разхлаждащи красоти бих изкарала цялото лято! Просто великолепни и сорбето и сладоледа и снимките! Страхотна си!

Иглика каза...

Дианка, това предложение е толкова изкусително, два пъти прегледах снимките и се размечтах за него...Хубава вечер!

di_ani каза...

Благодаря ви, от сърце-
много се радвам, че тези сладоледни прасковени идеи ви се харесват.
Зори,
Траяна,
Таня,
Живка,
Тилия,
Дани,
Ева,
Пепи,
Снежи,
Роси,
Марта,
Кате,
беше ми интересно да споделя повече за тях, а и наистина дават възможност за бързо, свежо и ароматно разхлаждане.

Благодаря за поканата предизвикателство Любка, с удоволствие ще се включа, но на един малко по-късен, след ваканционен етап.

Сърдечни поздрави, мили момичета-
прохладно, усмихнато и вдъхновено лято, Диана

Мъх каза...

Дианка, не спираш да предлагаш прекрасни неща в точния момент! Поздрав и хубаво лято!

Daniela каза...

Bellisimo il tuo sorbetto Bellini. Io sono veneta e sono nata in provincia di Treviso, patria del prosecco. Le tue foto sono splendide. Un abbraccio, buona giornata Daniela.