сряда, 7 октомври 2015 г.

Печено козе сирене със сушени домати, каперси и сладко от маслини



Не е новост в кулинарията смесването на несъвместими на пръв поглед вкусове в стила на сладко и солено-най-често сирена с плод, шоколад с бекон и редица други. Не са изненадващи и конфитюрите направени от цветя и зеленчуци - специфични, малко екзотични, но много вкусни. Към тази категория разновидности попада и сладкото от маслини, което впечатлява с десертния си вкус, нямащ нищо общо с реалния на маслините. Някъде четох, че се използват специален сорт маслини „каламон/каламата”, но и не намерих категорично потвърждение. Деликатно ароматизирано с канела и едва доловима нотка карамфил, а по цвят, консистенция и усещане леко наподобява на сладко от зрели смокини.
Логично, с акцент към маслиновото сладко и линията сладко-солено, идеята ми бе за комбинация от сирене с по-остър вкус. Имам подобни предложения, но скорошната екскурзия до Земенския манастир и натуралното козе сирене, което закупихме от там предопределиха избора. Няма да пиша за полезните свойства на козето сирене, но ще допълня съчетанието класически - сушени домати, каперси и ароматни билки. Пече се във фолио на грил, а за финален щрих се сервира с още маслини ароматното сладко.


Печено козе сирене със сушени домати, каперси и сладко от маслини


Продукти/ориентировъчни/
плочка козе саламурено сирене
1-2 резена сушени домати
1 ч.л. каперси, мариновани
1 с.л. зехтин от доматите или друг ароматен
черен пипер и сол на вкус
няколко листа босилек, риган и/или мащерка
1 к.л. сос сладко от маслини
листа алуминиево фолио
сладко от маслини за гарниране

Загряват се грил скара или фурна -на 220-250С.
Върху фолиото, което е  намаслено със зехтин и поставя саламуреното козе сирене. Отгоре се подреждат резените сушени домати и каперсите. Поръсва се с сиропа от сладкото, черен пипер и сушен риган. Отгоре се поръсва с малко зехтин и поставя пресния босилек.  Фолиото се загъва се като пакетче и пече едностранно около 10 -на минути.


Сервира се топло, без фолиото,
върху "подложка" сироп от сладкото и гарнира с още захаросани маслини.


Селско хлебче с натурални  маслини /купено или домашно изпечено/ се съчетава чудесно.


Опитайте…


13 коментара:

Irma каза...

Опитвала съм сладко от маслини още като дете, у една баба гъркиня, у която моята често ме водеше, но беше светло като сладкото от бели череши. Явно много ми е харесвало, защото онази бабка всеки път ми сервираше от него. Не помня добре вкусът му, но никой не ми вярваше, когато след време казвах, че има сладко от маслини.
Благодаря ти, че сподели, Дианка и ме върна в онези сладки години! Снимките ти както винаги са впечатляващи и апетитни!
Поздрави и пожелание за красив, топъл и вкусен октомври!

gabrielatsulin каза...

Така добре поднесено, няма начин да не пожелая да го опитам. А и съм голяма почитателка на синрената и в частност на козето сирене.
Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
за първи път чувам за сладко от маслини.Но какво ли не е в състояние да измисли днешната кулинарна индустрия.А при теб има много нетрадиционни вкусове и аромати.И това предложение е интересно и прекрасно поднесено.
Поздрави !

traiana каза...

Сиренето не е сред любимците ми, но при теб изглежда неустоимо!

Daniela Dineva каза...

Много готино предложение, Дианка :) Преди години тъй като баба ми отглеждаше кози и правеше истинско домашно козе сирене бях свикнала с вкуса. Сега не се сещам и да купувам, тъй като мъжът ми предпочита основно краве, но купешкото няма нищо общо с домашното. Ароматът му не е толкова силен, така че ще се пробва твоя вариант ;)

pep-4o каза...

ееее ама страхотно предложение, Диди, съвсем по мой вкус :) Кажи сега къде намери сладкото от маслини.
Много апетитно поднесено от теб сиренето, за вкуса - не се и съмнявам :)
Прегръдки и хубави почивни дни!

vesela каза...

Дианка, много ми харесва това предложение, макар че бих заменила сиренето с овче примерно...За сладко от маслини чувам за първи път.
Легенда гласи, че в Земенския манастир е скрит "знакът на българите", който е спасителния ключ за човечеството, аз пък знакът "Диани" мога да разпозная винаги!

Люси каза...

Дианка, просто не може така! Само като видя твоя снимка и трябва да сменям идеята за вечеря, защото друго вече не ми се хапва. Кадрите ти са неустоими както винаги. Особено като представяш нещо толкова любимо! Прегръдка!

Gergana Lazarova каза...

Дианка тази красива порция бих предпочела дори като основно с вкусно хлебче в комбинация. Защо му е на човек много? И малкото при теб е съвършено!
Поздрави с пожелания за хубав уикенд. :)

Иглика каза...

Дианка, пробвала съм го това сладко, а твоят вариант е истинска наслада за всички сетива! Прегръдки!

Екатерина каза...

Дианка, всяка следваща рецепта е все по-интересна и оригинална от предходната. Публикациите ти са радост и за небцето и за душата. Поздрави от мен!

Роси каза...

Мисля,че съм виждала да продават в един от пазарите в града ни сладко от маслини,ето каква ще е първата рецепта с него!Страхотно попадение и комбинация,Диди!Много ми харесва ,много!Прекрасна октомврийска седмица!

di_ani каза...

Благодаря ви момичета,
много се радвам, че ви допада тази идея!
Сладкото от маслини донякъде може да се замени и със сладко от зрели смокини!
Сърдечни поздрави за всяка една от вас,и усмихнати есенни дени, Диана