понеделник, 13 юни 2016 г.

Хрупкава полента с карамелизирани гъби върху сос от рукола и шам фъстък



Дълго описание на едно типично лятно предложение - лесно за приготвяне и с хармонично съчетание на цветове, вкусове и текстури: Групкава полента с карамелизирани гъби върху сос от рукола и шамфъстък. Харесах идеята за гарниране на свежо песто от рукола с шам фъстък към полента. Рукола, овкусена с балсамов оцет, зехтин и тънки резенчета пармезан се приема за класика в италианското кулинарно изкуство, а с още ядков аромат и пикантна нотка - идеална съставка на всякакви зелени салати, пасти, и други ястия, идващи от италианската кухня. Ароматна мента, малко спанак и свеж лимон придават нотка на мекота в осезаемо специфичния вкус на руколата.
Независимо, че в основната рецепта се гарнират с домати, към двойката песто и полента добавих гъби, които класически партнират с нея. За повече контраст и наситен вкус избрах технология за карамелизиране на печурките. Едва ли е нужно уточнение, че не става въпрос за карамелизиран лук към тях, а за ефект на карамелизирани гъби - Caramelized Mushrooms By Nikhil Merchant.
Всеки елемент от тази комбинация е познат, позволява различни импровизации в пропорциите, съставките и ароматите. Това е моето предложение:


Хрупкава полента с карамелизирани гъби върху сос от рукола и шам фъстък


Първо се подготвя полентата по любима рецепта, подходяща за запичане, сега опитах с лек нюанс в аромата - на дафинов лист.

Хрупкава полента 
Полента / за 4 порции предястие или 2 основно/
1 ч.чаша зеленчуков бульон
1 ч.чаша прясно мляко
1 дафинов лист
½  ч.чаша полента
1 с. л. масло
¼  ч. чаша настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. зехтин
1 ч.чаша =240 мл.
Кипват се млякото и зеленчуковият бульон, след което котлона се изключва и добавя дафинов лист. Оставя се да се накисва в продължение на около 30 минути, /за да се получи максимален аромат от дафинов /аз изчаках около двайсетина/ и изважда.  Поставя се сместа обратно да ври, изсипва се полентата и с непрекъснато разбъркване се сгъстява.  Добавя се маслото, пармезана, сол и черен пипер на вкус.
Тавичка с размери 20х15 см, се покрива с фолио, намазнява се и в нея се изсипва сварената полента. Оставя се в хладилник да стегне минимум около час, но може и повече. Преди сервиране се нарязва на парчета и грилова на средно висока температура в намазнен съд до хрупкавост и златист цвят от двете страни. При желание, могат и да се запекат.

Песто рукола и шам фъстък
 /по идея от ArugulaPistachio Pesto/
Продукти:
2 ч.чаши рукола
½ ч.чаша спанак
¼ ч. чаша шам фъстък (печен или суров)
1 с.л. пармезан, рендосан
1-2 с. л. лимонов сок
¼ ч. чаша студено пресован зехтин
¼ ч. чаша пресни листа от мента
чесън и сол на вкус,
няколко зърна черен пипер
1 ч.чаша =240 мл.
Всички съставки се поставят в блендер или кухненски робот и се пасират до желаната гладкост, но не напълно като пюре, а с усещане за ядки на шам фъстъка. Доовкусява се и поставя в хладилник за около ½ час. А да се използва като сос се добавя още малко вода, ако е необходимо.


Последни са гъбите:
Карамелизирани печурки
Продукти:
200 гр. гъби, използвах печурки
1 ч. л. червен лют червен пипер, люспи
1 с. л. соев сос
1-2 с. л. нарязан чесън
1 с. л. кафява захар
1 ч. л. сол
4 с. л. зехтин
2 с. л. от балсамов оцет
¼ ч. чаша червено вино




Моят избор за аранжиране – сос от рукола и шам фъстък, следва  парче грилована полента, отгоре карамелизирани гъби и свежи подправки. 


Сосчето от гъбите или редуциран подсладен балсамов оцет могат да оформят финалния  щрих и да придадат индивидуалност на предястието.


Опитайте…

12 коментара:

traiana каза...

Чиния, достойна за всеки световен ресторант! Непременно ще направя поне гъбките, макар всичко да изглежда адски вкусно!

Под Гъбката каза...

Страхотна рецепта!Благодаря!Видиото не е за хора със слаби кулинарни нерви.Мисля че ще е много вкусно! Сега тичам за гъби :)
Хубава седмица!

pep-4o каза...

Много колоритно и апетитно поднесено от теб, Диди!
Поздравления за креативната ти мисъл в презентацията на храна, която при теб е ежедневние :)
Прегръдка и хубаво лято)

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
разкошно предястие.Не съм голям фен на руколата, тепърва свиквам с вкуса и в различни комбинации с друга зеленина.Оказва се,че и руколата има различни сортове с по - остър или по - мек вкус.Определено тази комбинация за песто е чудесна, а допълненията - прекрасни.
Поздрави и лека седмица !

Иглика каза...

Дианка, прелестна рисунка върху чинията ни поднасяш за пореден път!
Прегръдки!

Люси каза...

Диди, поредната картина за хапване! Толкова много естетика има в поднесените от теб ястия, а за вкус - да не говорим!
Досега само ти си успявала ада ме изкушиш с полента, но ако някой ден видиш рецепта в блога, вдъхновение, учител и причина пак ще бъдеш ти! Прегръдки, мила!

Dani каза...

Prekrasna prezentaciq




Прекрасна презентация, Дианка!
И чудесно предложение като съчетание,
вкусове и аромати!
Прегръдка!










di_ani каза...

Благодаря много, мили дами -
радвам се, че тази лятна идея с полента ви допада.
Не е специално като рецепта, по-особена е технологията на гъбите,
но и пестото е малко по-различно в този му вариант.
Траяна,
Наталия,
Пепи,
Елена,
Иглика,
Люси,
Дани,
Сърдечни поздрави за вас, усмихнато и щастливо лято, Диана

Aleksandrina Karabasheva каза...

Красота в чиния! Обожавам полента и всякаквите й различни вариации, а твоята е толкова елегантна, красива и вкусна! Сърдечни поздрави и слънчева седмица! :)

Кари Цветкова каза...

Прекрасна рецента! Много апетитно, нестандартно и перфектно презентирано ястие! Приеми моите искрени поздравления за впечатляващата рецепта!

Богомила каза...

Много ми допадна тази рецепта.Изглежда превъзходно.

Мъх каза...

Магьосница си, нали знаеш:)?
Великолепно предложение отново и отново.
Подобно ядох в Северна Италия и беше фантастично.! ( без шамфъстъковото песто)