понеделник, 5 октомври 2009 г.

Усещане за Париж ... 2

Това да продължавам да разглеждам снимките и спомените ми от Париж, е като отново да преживявам емоции и впечатления. Трудно ми е да подбера малко на брой снимки, всяка една е момент на възхищение /без да е професионално направена/.
Безпорно удивителна гледка са катедралите - величесвени постижения на готическата и ренесансова архитектура.

Ще започна с друг символ на града - катедралата
Notre Dame Cathedral “Нотр дам дьо Пари”.


Нотр Дам е популярно римско-католическо наименование на Пресвета Богородица. Дълга е 130 м и е широка 50 м, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 м. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 13 т., а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 м. Катедралата има 3 портала. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 м, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.


Зад главния олтар се намира прекрасната скулптурна композиция на Никола Кусту - “Пиета”. В западната част се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети, в т.ч. и пренесените от Sainte Chapelle реликви. "Парижката Света Богородица" има чудесен орган и съвършена акустика,а през 1804 г. в катедралата е бил коронясан Наполеон Бонапарт I.


Закачлива атракция пред катедралата е т. нар. географския център "нулева точка". Поставен е през 1769 г. и представлява каменен диск, който някога всъщност е бил роза на ветровете, с малък месингов орнамент в центъра. Разстоянията в Париж се измерват именно до тази нулева точка. Завъртях се, с пожелание да се върна отново.


Зад позлатените врати Дворец на правосъдието - бивш царски дворец на Сейнт Луис и древна структура на Консиержери Conciergerie е скътан
Sainte Chapelle /Светият параклис/. Църквата е замислена като хранилище на реликви венеца на Исус и част на кръста на който е разпнат. Тези реликви са били купени от Балдуин Втори за 135000 ливри, а за самото построяване на капелата са били изхарчени едва 40000 ливри. Пренесени са от Константинопол 1239г.


Капелата е прекрасна илюстрация на архитектура в готически стил — 6458 квадратни метра стъклопис,огромни 15 метрови витражи повечето от които са запазени от 13 век, тънки камени стени усилени с метални скоби и богато украсени скулптури, керамични и живописни декори.



Хармонична, по френски елегантна комбинация между италианския ренесансов и бароков стил е комплексът на
Домът на инвалидите Les Invalides/.


Жест на Кралят Слънце към френските войни, служили във войните през годините - "един кралски дом, достатъчно голям, за да подслони всички ветерани и да им осигури фонд за тяхното съществуване".


В църквата на комплекса под купола /издигащ се 107 метра от земята и позлатен с 12 кг злато/, се намира гробницата на Наполеон - саркофаг от червен гранит на пиедестал от зелен гранит.



Едно много популярно място за бракосъчетания е католическият храм Madeleine, или само Ла Маделин.


Сградата има интересна история - идеята е била на това място да се построи храм на славата на армията на Наполеон I,а след това за първата железопътна гара. Издигната е като църква, в неокласически стил с интересна изчистена форма - дължина -108 м, ширина -43 м, брой колони -52, коринтски стил, всяка висока 19,5 м. Изгледът от нея е към площад Конкорд и Дома на ивалидите.



И като видение - Sacré-Cœur /свято сърце/ красивата фасада на базиликата и разположението й на най-високата точка на Париж.


Във високата 80 метра камбанария се намира една от най-тежките камбани в света, тежаща 19 тона. Въре не е разрешено снимането. Много приятно място за всеобхватен и широк изглед към целия град и завършване на деня - така и направихме.



Има и ощеее...

15 коментара:

Йоланта Делибозова каза...

Прелестно пътешествие.Прелестен град.И една прелестна жена в него.Заслужаваше този подарък.

Maria Pepeldjiyska каза...

Чакам още-е-е...и още-е-е.... !
Прекрасно е за всеки ден да си имаме по една разходка с теб !

di_ani каза...

Йоли,
Много мили думи -
благодаря ти - от сърце!
Трогваш ме!

Марийче,
хубаво е да си припомняш отново и отново.
Радвам се, че мога да споделя своите преживявания.

Еoc каза...

Диани, няма какво да кажа, освен че и аз чакам ощеее :) Благодаря, че го сподели :) Лека вечер от мен!

Dani каза...

Колкото и да си го припомням,пак ми се ходи.Чакам Монмартр-невероятната нощна приказка -за мен.Поздрави!

Daria каза...

Радвам се за теб! Прекрасни преживявания и снимки , всичко което споделаш е възхитително!Пожелавам ти още много положитилни емоции!Благодаря, че ги споделяш!

Milena каза...

Чудесен пътепис, Диди! Направили сте си страхотна разходка! Всяко ново посещение е невероятно преотркиване на този толкова романтичен и красив град! Дори и виртуалната разходка е много вълнуваща!

Поздрави, Милена

mi sello personal каза...

Oh wow beautiful,i don´t have a words all is wonderful hugs..Laura

Andrea каза...

Wonderful photos Di_ani! I've enjoyed them very much! :)

bluemoon каза...

Дианка, Благодаря че споделяш с нас подаръка си! Чакам с нетърпение продължението, и по-специално разказа ти за Версай-не вярвам да си го пропуснала...май го пазиш за десерт ;)

di_ani каза...

Зорница,
Дани,
Милена,
Ирма,
драго ми е, че ви допада.
Стремя се да откривам и усещам духа на всеки град. А сега, за мен е силно емоционално изживяване, макар и така кратко. Останаха много желани, но не видяни неща - Версай е един от тях... Следващият път!

Laura,
Andrea,
Thank you very much,
photos are not professional, but have been very enthusiastic.
Hugs, Diana

Phoenix каза...

Dear Diana, photos are beautiful. I love Paris.
Thank you for shared photos with us!
Hugs&kiss
Phoenix

di_ani каза...

Dear Phoenix,
Thank you very much.
I think I also already love Paris
Kisses, Diana

Dimitrana S. каза...

Още снощи посетих заедно с теб Париж, Диани :-)

Днес пак се разхождам с теб из френската столица.. Едва ли ще я посетя наистина, но предложената от теб разходка е добре организирана, очарователна и запомняща се! Благодаря ти :-)

Сърдечен поздрав и прегръдка от мен!

di_ani каза...

Скъпа Дими,
вярвам в сбъдването на желаните неща.
Иска ми се, и за теб да е така...
Много топла прегръдка за теб, Диана