вторник, 11 май 2010 г.

11 май - прослава на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий

Днес, 11 май -
е денят за прослава на
Светите равноапостолни братя Кирил и Методий и тържествено чества паметта на тяхното равноапастолско и просветителско дело.


Известни още като Солунските братя те са създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. В този ден по традиция се обръщаме към духовните извори на българската култура и просвета, които са дълбоко свързани с подвига на славянските първоучители. Апостолската мисия на Солунските братя и техните ученици дава на славянските народи светлината на Евангелското слово чрез писменост на роден език и познание на Христовата истина за укрепване във вярата и спасение на душите.
През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Тя предава точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език. С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий.
Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. С това дело те полагат основите на старобългарския литературен език.
Кирил и Методий отиват в Моравия през 863 г. и остават три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква. През 867 г. те защитават делото си пред папата в Рим, където Кирил, чрез ораторските си умения принуждава папа Адриан II да признае официално славянските книги.
Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г. и е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.
Делото на Кирил и Методий е съхранено и продължено от техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.
Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на славянски език.
Празникът е честван за първи път в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище.
В средата на ХІХ век празникът се чествал и в Русия, и в България, във връзка със започналата борба за църковна независимост. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн. В Русе, през 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна "Върви народе възродени". През май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.
След промяната на календара е установено на 24 май да се отслужва молебен по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Днес 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на Славянската писменост, българската просвета и култура.

Честит празник!


Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).

Честит имен ден на всички с
КИРИЛ И МЕТОДИ!


Здраве и късмет, вяра, надежда и любов!

3 коментара:

mi sello personal каза...

Hi dear,as always wonderful..Laura

rusanka каза...

Както винаги, много изчерпателна беседа,Диди!
Научих много неща за които незнаех!
На този ден съм родена!
И за мен е двоен празник!
Поздрави и хубав ден, Диди!

di_ani каза...

Русанка,
честит и щастлив да е празникът ти!
Да те усмихват здраве и любов, късмет и успехи.
Хубав ден, Диана

Laura,
hanks a lot!
Greetings and Hugs, Diana