четвъртък, 13 май 2010 г.

Възнесение Христово - СПАСОВДЕН

Четвъртък е, 40 дни след Великден - ден за

ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ, СПАСОВДЕН.Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето.
Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.
Празникът е 40 дни след Великден и винаги се случва в четвъртък.В чест на Бога Спасител нашият народ нарича празника "Спасовден", дума, която произлиза от "спасение".
В народните вярвания, се счита, че спасовският дъжд е също толкова ценен за реколтата, колкото и гергьовският. Затова моми и ергени обикалят нивите и с обредни песни молят св. Спас да изпрати дъжд. Така Спасовден се нарежда сред празниците, които се тачат за предпазване от суша.
Повсеместна е вярата, че около Спасовден в света на хората идват “русалийки”, “русалци”, “русалии”. Представяли си ги като свръхестествени женски демони, подобни на самодивите, които имали дарба да лекуват странни болести. Приема се, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до самодивско цвете /Erythronium dens-canis L/ и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.


Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.


Именници: Спас, Спаска, Спасена, Спасияна, Спасимир, Спасимира.

4 коментара:

Rayna каза...

Диди,
значи освен Спасовден, днес е малко и наш празник - нали се пишем сред хлебарите и сладкарите! :-)
Добре, че си ти да знам кога какъв празник е - почти винаги има разминаване с катол. календар, а така винаги съм информирана.

rusanka каза...

Диди,
благодаря за интересната и увлекателна статия!
А хлебчетата са чудесни: меки и пухкави!
Хубав и усмихнат ден!

di_ani каза...

Благодаря ви момичета!
Райна,
Русанка,
честит празник,
хубава и усмихната вечер, Диана

Bety каза...

Дианка, винаги с интерес прочитам, това, което представяш за празниците.Благодаря, че споделяш!