понеделник, 31 май 2010 г.

Петров пост

А от днес започва пост - Петров пост -
преди празника на св. апостоли Петър и Павел.


Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.


Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Ако Великден се случи през месец март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно, в години, в които Св. Петдесетница е чак в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница.
Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.

Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни, празника на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино.
Много удобен календар е предложила Цвети.

Леки и спокойни...

4 коментара:

Cool Chic Style Fashion каза...

grazie :)

Bla каза...

Изумително е колко много хора все още взимат насериозно нещо толкова примитивно, фиктивно и суеверно.

rusanka каза...

Много интересно ми беше, Диди!
Не знаех за този пост!
Радвам се, че винаги ни напомняш за църковните празници и ни осведомаваш за тях!
Поздрави и топла прегръдка!

di_ani каза...

Stefania,
I thank you for visiting.
Many liked your photos - beautiful compositions.
Greetings, Diana

Bla,
благодаря за споделеното мнение. Хубав и усмихнат ден, Диана

Русанка,
радвам се, че ти е било интересно.
Прегръдка и от мен,
хубав и усмихнат ден, Диана