петък, 21 май 2010 г.

Свети равноапостоли Константин и Елена

Днес,
21 май, се отбелязва празникът на

Свети св. Константин и Елена.


На този ден църквата почита цар Константин и
майка му – царица Елена.
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.
Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.
Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

На този ден в Странджа се играят нестинарски игри. Танц върху жарава, наречен нестинарство, е главното “събитие” на празника на Св.Св. Константин и Елена – на 21 май. Древен култ към слънцето прозира в нестинарския огнен ритуал. В традиционната народна култура на българите е широко разпространена представата, че земният огън е отражение на небесното светило. И през пролетта, когато слънцето се възражда след зимата, се практикуват различни огнени обреди. Вярва се, че така хората стимулират по магически път слънцето, за да им донесе плодородие и здраве. Най-пряко съприкосновение с огъня е обичаят да се прескачат разпалени огнени клади. Има поверие, че който е прескачал огъня, ще бъде здрав през годината. Но нестинарите правят много повече – те влизат боси в пламтяща жарава и играят ритуален танц. Удивителното е, че жаравата не обгаря босите им нозе. При залез слънце жени и мъже отиват сред селото, където са изгорени дъбови дърва, жарта се разстила и когато светият тъпан задумка, нестинарите влизат и играят боси в огъня с иконите на Св. Константин и Св. Елена в ръце. След играта, начело с главния нестинар, носещ иконите, отиват в дома му или в пригоденото за тази цел параклисче, молят се и после се угощават.

На този ден е строго забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".. Моми и ергени връзват люлки и се люлеят. Пролетните люлки за здраве, любов и веселие. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета.

Именници: Константин, Костадин, Костадинa, Динko, Елена, Еленko, Елен, Ели, Елица, Койчо.

Имам приятелки, които празнуват днес.
Честит имен ден,
здраве, късмет и много щастие!Честит празник!

3 коментара:

Станимира каза...

Диана, вълнуващ е този ритуал с огъня, наистина. Благодаря ти за разказа за Св.Св. Константин и Елена. Ние у дома не празнувнуваме много именни дни и добре, че ги казват вечер по новините, а от теб научавам доста неща за празниците, които не съм знаела. Поздрави и приятни почивни дни :)

Dani каза...

Дианка,
винаги чета с удоволствие написаното от теб на такива празници,
защото знам, че ще науча непознати
неща!

Искам да внеса едно уточнение за нестинарските игри:
те се играят в с. Българи винаги на 3 юни /тогава по стар стил е днешния празник/
В селото има каменна църква "Св. Константин и Елена", но иконите им се съхраняват в конака/така му казват местните/, една малка постройка, в която се съхранява и нестинарския тъпан.
Поверието е, че там отсяда на този ден Константин.
Сутринта с иконите на светците се тръгва от там до параклиса на Св. Константин- на 1 км от селото.
След това се коли жертвения бик в двора на селото и се прави "нестинарски" курбан.
Вечерта са игрите.

Надявам се, че съм била полезна.

Хубав ден ти пожелавам и усмихнати почивни дни!

di_ani каза...

Мира,
благодаря ти!
Хубава вечер и приятни празнични дни, Диана


Дани,
чудесно е това уточнение -
беше ми интересно, благодаря ти много.
Сигурно е много красиво и впечатляващо на живо...
Хубава вечер и приятни празнични дни, Диана