вторник, 26 октомври 2010 г.

Празнуваме Димитровден - 26 октомври


Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец
,
Българската православна църква чества
на 26 октомври - Димитровден.


Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал.
Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век.Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят.



Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър — зима“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най–големите задушници. В представите на нашите предци Свети Димитър язди червен кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден — т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените.

Свети Димитър е един от любимите светци на българина.
Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошера с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.
В нощта срещу Димитровден небето се отваря и молитвите на праведните хора стигат до ушите на дядо Господ. Когато молбата е богоугодна, той дава знак, че я е чул.
Характерно е и обредното гадаене по първия гост стъпил в дома /полазник/, добър и заможен ли е госта, такава ще е и годината.
На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, рачел, тиква, пита с ябълки или печени ябълки.


По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носи бели цветя за именника за да е блага зимата. Името Димитрий означава "посветен на Богинята Деметра", "земеделец". Цветята се увиват с ален конец за да са здрави именниците цяла година.
На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

Честит празник на всички празнуващи!
Специален празничен поздрав и красиви благопожелания към Дими и Диди , за
здраве, късмет и много щастие!


Хубав празник!

14 коментара:

fedora каза...

Честит празник!
Отново научих нещо, а и ме подсети, че трябва да звънна един телефон за честитка :)

Ябълковата пита изглежда много вкусно и с тези орехчета... ммм

Хубав празник!

di_ani каза...

Благодаря, Ина!
Хубав празник, Диана

Cool Chic Style Fashion каза...

Buona giornata anche a te, un abbraccio :)

DSdiva каза...

Честит празник,Диана!
Весело настроение покрай вкусната ти трапеза да има!

ellyganova каза...

Честит празник!
И аз се сетих, че трябва да звънна един телефон ;)
Диди, надявам се, че си написала някъде рецептата за тази ябълкова пита, че много се заинтригувах (сега ще потърся). Преди много години пробвах една ябълкова пита и страшно много ми хареса. Записах си рецептата, но естествено съм я изгубила. Твоята много прилича на тази, която стои в паметта ми.
Поздрави и хубава седмица!

Dimitrana S. каза...

Здрав, уютен и вкусен да е днешния ден, Диани!

Прегръщам те сърдечно :-)

di_ani каза...

Ива,
Ели,
честит и хубав да е днишният празник.
Много усмивки и настроение.
Рецептата за тази ябълкова пита ще напиша утре.
Благодаря ви, поздрав, Диана

Дими,
честит имен ден!
Прегръдка, с пожелания за здраве и много щастие,
много усмивки и празнично настроение,Диана

Dani каза...

Дианка, честити празник!
Една усмихната вечер от мен!

di_ani каза...

Хубава и усмихната да е,
и твоята празнична вечер, Дани!
Прегръдки, Диана

Станимира каза...

Диана, отново научих много неща за Св. Димитър от теб, за които не знаех. Аз трябва да престана да ги казвам тези неща за празниците, за които пишеш, а ти ще си знаеш :).

Питата изглежда много вкусна. Честит празник и на теб!

Didi Bunova каза...

Честит празник и от мен!

Както винаги,много хубава публикация на православна тема при теб,Дианка!

Поздрави и прегръдки!

di_ani каза...

Благодаря много, Мира -
честит да е празникът на Св. Димитър.
Много ме радва твоят интерес, а и винаги има нещо ново.
Поздрав и хубава вечер,Диана

Благодаря,Диди!
Честит имен ден!
Здраве, късмет и много щастие, със закрилата на твоя покровител.
Хубава и усмихната празнична вечер, Диана

rusanka каза...

Честит празник Диди!
Нека Св.Димитър закриля всички ни!
Благодаря за чудесната статия!
Ябълковата пита е прекрасна!
Ще чакам рецепта!
Поздрави и весело прекарване на празника!

di_ani каза...

Благодаря, от сърце,
Роси!
Нека Св.Димитър закриля всички ни!
Поздрав и хубав ден, Диана