Може би по-удачно е наименованието солен царевичен
кейк или запеканка, със зелении - сезонни листни зеленчуци, пресен лук и свежи подправки. Досегашните ми опити за такива печива само с пшеничено брашно някак не ми
пасваха особено, така и не открих моя фаворит. Обичам вкуса на царевичния хляб, на полентата,
много обичам и зелении /спанак, коприва, лапад, лобода, киселец/, а и сиренето, също. Тази идея ми се стори интересна, допадна
ми как се открояват линиите на спаначните листа в тестото, а като резултат – още
повече. Може да се приготви и с други листни зеленчуци - лапад, лобода, киселец, крехки листа от цвекло. Изпеченото тесто е пръхко, усеща се натрошеното сирене и свежестта на листата с пресните подправки.
Плосък царевичен хляб със зелении
/по идея на Spinach Cornbread/
Продукти: /за тава с
размер 20х20 см./
2 яйца
¾ ч.чаша олио
½ ч. чаша прясно мляко
½ ч. чаша кисело мляко
1 ч. чаша бяло пшенично
брашно
1 ч.чаша царевично брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
200гр. пресен спанак или друг листен зеленчук /лапад, лобода, киселец, крехки листа от цвекло/,
нарязан суров /1 ч.чаша/
1 ч.чаша сирене /микс от
фета, извара или други подобни на вкус/
1 с.л. свежи подправки
/копър, магданоз, джоджен, мента/
1 стрък пресен лук
черен пипер и инд. орехче на
вкус
кашкавал и ленено семе за
поръсване
1 ч.чаша = 240 мл.
Фурната
се загрява до 175С.
Разбиват
се яйцата /може и с електрически миксер/, след което се добавят олио, мляко
кисело и прясно/, брашно, царевично брашно, бакпулвера и сол. Миксира се до
получаване на гладка паста. Накрая се поставя суровия спанак, натрошеното
сирене, свежите подправки, лука и ароматите.
Разбърква се внимателно.
Тава
за печене се намазнява с 1 с.л. мазнина
и поставя в затоплената фурна да се нагорещи. В горещата тава се излива
сместа, поръсва се настърган кашкавал и семена.
Пече около 30 мин. до златисто кафяво.
Изважда
се и след леко охлаждане нарязва на порции.
Ние
го харесахме както топъл, така и студен,
когато е по-лесен за разрязване и оформяне..
Подходящ е да се сервира със салата и/или млечен сос.
когато е по-лесен за разрязване и оформяне..
Подходящ е да се сервира със салата и/или млечен сос.
16 коментара:
Страхотен е , Дани! Много свежо и вкусно, несъмнено!
ЕХАААА ..ПРЕКРАСНО предложение Дианче.
Всичко със зеленийки ме привлича като магнит.
Много апетитно и красиво поднесено!
Прегръдки и хубави почивни дни!
Дианка,
сякаш художник е рисувал по хляба!
Обичам такива ароматни микстури, а и в добавка на сиренце и царевично брашно,
вкусът със сигурност е чудесен!
Сърдечна прегръдка, с пожелание за спокоен уикенд!
Зелените линии много ми харесват, а и като любител на всички съставки, убедена съм че и комбинацията им ще ми хареса;)
Хубава вечер, Дианка!
Дианка, ще го опитам задължително! Изглежда фантастично! Поздрави!
mamma mia che buono!!!!!!!!!ciao!
Изглежда толкова апетитно...ммм....взимам си едно парченце и изчезвам/да остане и за вас/!Усмихнат уикенд Диани!
Слънчеви снимки и интересна рецепта!Поздрави,Дани!
Много интересни квадратчета си получила. Приличат на тигрови шарки, но в зелено-жълто. Красиви, лесни и несъмнено вкусни!
Казах ли, че разрезите са убийствени?! :)
Усмихната неделя, Ди :)
Благодаря за коментарите и одобрението ви, момичета!
И мен ме впечатли визията първо, а след това и вкуса на това печиво.
Зелениите са типично пролетно-летни и ароматно съчетаващи се с царевичния вкус и сирената.Вариантите - много:)
Сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана
Много ме заинтригува с този царевичен хляб! Благодаря за интересната рецепта! Ще я пробвам още тази седмица
Мого хубаво хлебче Дианче, как обичам аз зеленийки :) Вкусотийка!
Усмихната неделя:)
Прекрасни снимки,Дианка,много качествени презентации,галещи окото !Печивото е отлично!
Усмихнат ден!
Любими съставки, съчетани по невероятен начин от един истински виртуоз! Как да устоиш!
Супер хлебче, у дома ще се хареса :). Записвам си рецептата. Благодаря ти!
Благодаря много момичета,
драго ми е, че ви допада тази идея.
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
Публикуване на коментар