понеделник, 11 юни 2012 г.

Св. Богородица - "Достойно есть" и начало на Петровия пост

На 11 юни Православната църква чества празника:
"Св. Богородица - Достойно ест",
посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и 
песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия. Още...


 „Достойно ест яко воистину блажити тя, Богородицу“ -
“Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице...“А от днес започва и пост - Петров пост - преди празника на св. апостоли Петър и Павел.

Тази година е от 11 до 29 юни включително, като на 29 юни /петък/ се разрешава риба.

Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Нарича се още "Апостолски", а навремето - "Пост за Петдесетница", тъй като възниква по примера на апостолите, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят. 


Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Ако Великден се случи през месец март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно, в години, в които Св. Петдесетница е чак в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това - тази година се пада в петък и съответно се разрешава риба.

Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни, празника на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба /както тази година/, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино.

Макар и кратки, по време на тяхната продължителност има още християнски празници, за които ще допълвам своевременно:
Тази година на 17 юни се чества един уникален /най-новият и подвижен/ празник в нашия църковен календар - Неделя на Всички български светии.


На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.
Най-характерният елемент в култа към светиите е подражанието във вярата и доброто.


 Еньовден /24 юни/ е празник, който е свързан с деня на лятното слънцестоене и е познат още и като "сред лето". В началото е бил чисто езически празник, който Църквата е обединила с честването на Рождение на св. Йоан Кръстител. Тогава се събират билки, палят се огньове, къпе се на изгрев слънце. Покрай всичко това за този ден има и предостатъчно вярвания, разпространени из цяла Европа. Във всички тях има три основни идеи – значението на лечебните растения, защитния характер на огъня и пречистващия ефект на водата.
Леки и спокойни...

3 коментара:

Анонимен каза...

Преди около 6000 години Лятното Слънцестоене (нашият Еньов ден) е прието за началото на новото Слънчево летоброене. Свързан е с "изгравянето" на Кучешката Зведа - Сириус.

Искам да кажа, че това не е езически ден, а нашето разбиране за религиите го прави такъв :)

brazilka каза...

Леки и спасителни пости, Дианка!

Прегръдки,

Цветелина

di_ani каза...

bojoz,
Цвети,
благодаря ви,
сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана