петък, 29 юни 2012 г.

Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден)


Всяка година на 29 и 30 юни Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.  



Те са наречени още "стълбове на православната вяра". Тържествена служба в прослава на светите апостоли Петър и Павел се извършва още от древността на 29 юни и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли, с особена прослава на ап. Павел).


Свети апостол Петър
Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Апостол Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя и бил въздигнат от Господа до апостолско достойнство. Петър следвал неотделно Спасителя до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и горчиво се разкаял.


Свети апостол Павел
Свети апостол Павел (от лат. паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици. Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. По традиция се отговява с варено тазгодишно пиле и празнични погачки. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи за здраве. С Петровден завършва и Петровския пост. Тази година празникът се пада в петък, така че вместо с пиле се почита с риба - "Ако 29 юни, празника на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино."


Според църковния устав тази година, защото е в петък,  Петровден се почита с постна трапеза /и  риба/, но храната не е сред най-важното на празника.


Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена:
Петър, Павел, Петьо, Петрана, Петранка, Пепа, Петя, Полина, Павлин, Павлина, Павлета, Кремена, Камен, Пейо, Пенка, Пенчо,Пламен

Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.

/снимката е от интернет галерия/

Честит празник!

7 коментара:

Albena Weibel каза...

Прекрасна публикацияси направила! Много ми беше интересно!
Желая ти прекрасни почивни дни и... нека празничното настроение е винаги с теб! Прегръдки!

Moni.M_T каза...

Диана, честити празници!
Приятна и прохладна вечер!

Габи каза...

Весел празник! Много хубаво си разказала за празника :) Ще се почерпя по повода с ябълки :) Слънчеви поздрави!

traiana каза...

Честит празник!

Unknown каза...

Честит празник Дианче!
Както винаги, изчерпателен и стилен пост!
Прегръщам те и ти пожелавам едно вълшебно лято*)

Екатерина каза...

Добре написана публикация с чудесен снимков материал! Дианка, отново отразяваш празниците подобаващо! Поздрави от мен!

di_ani каза...

Благодаря ви много - драго ми е, че ви допадат този вид публикации.
Хубави летни празнични дни и на вас, момичета,
много усмивки и слънчево настроение, Диана