вторник, 11 февруари 2014 г.

"Опитайте" на 5...

Да..., "Опитайте" вече е на 5 години.
Харесва ми да отбелязвам този ден, като празник на моето място - кулинарно, лично, споделено. Не обичам равносметки, не ми се иска да отчитам удоволствието и емоцията в статистика - приятно ми е в кулинарното ни блог общество. Когато започнах в седмицата за вино и любов през 2009, с желание и ентусиазъм, подкрепена от прекрасната Илианка,  получих първите окуражителни коментари на Вики, Дими, Йоли, Мими, Милена, Зори, Дани, Vera, - Благодаря ВИ! Вече следя нови и интересни блогове, приятелите и съмишлениците са  внушително повече, а настоящата публикация носи пореден номер 852. За тези години имам и получих много: приятели и съмишленици, вдъхновители и учители, емоции, удовлетворение и радост, много вкусни моменти, надявам се и за още...
Колебаех се с какво да почерпя. По традиция - с хляб или питки, или нещо друго, с тематичната  форма на сърце? Но пък "десерт" и "шоколад" са сред най-често срещаните етикети в моите рецепти. Дали да бъде ново и "модерно" или позната и проверена класика? Избрах нещо старо, нещо семпло, с прости съставки, лесно и с малка ангажираност - един шоколадов сладкиш, популярен преди много години като "негърче", но с по-различен състав, оформление и начин на приготвяне. А с реверанс към един любим мой сайт - coolinarika се доверих на негова рецепта за Crnac bez jaja. Намалих пропорциите за блата, но запазих количеството на глазурата. Ето го, почерпете се...



Шоколадов сладкиш без яйца
 /по идея, с изменения от Crnac bez jaja/


Използва се за мерна единица 1 чаша = 180 мл*
2 чаши от 180 мл. кисело мляко
2 чаши от 180 мл. брашно
1 1/3 чаши от 180 мл. захар
2/3 чаша от 180 мл. олио
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао /с връх/

Глазура:
150 гр. шоколад
125 гр. масло
1/2 ч.чаша захар от 240 мл.
1/2 ч. чаша мляко от 240 мл. /може и кафе с мляко/

*Рецептата може да се изпълни като по-голям сладкиш, с дозата за тава 20х30 см. и пропорции за чашки от кисело мляко с вместимост 180мл. както следва: 
3 чашки брашно, 3 чашки кисело мляко, 2 чашки захар, 1 чашка олио, 3 супени лъжици какао,2 ч.л. сода за хляб ;
или 300 гр. брашно, 200 гр. захар, 3 кисели млека х180гр. , 180 мл. олио,  25 гр. какао, 2 ч.л. сода за хляб.
Ако калорийността е привидно много, могат да се редуцират захарта и олиото - такива предложения има няколко в коментарите към оригиналната рецепта.
Фурната се загява на 175 -200 °C

За основата: Разбиват се в купа с електрически миксер за около 2-3 минути  киселото мляко, брашното, захарта, олиото, какаото и бакпулвера. Сместа с изсипва в тава размери 20×30 cm., или 20х20 за по-висок сладкиш, предварително намазнена и се пече в загрята фурна за около 25-35 минути, /или малко повече, според дебелината на тестото/ до проба за суха клечка. Тавата се изважда от фурната и оставя да се охлади.
Подготвя се глазурата: Стопяват се маслото, шоколада нарязан на дребно, захарта и кафето или млякото и се разбъркват, докато сместа стане гладка.
Охладеният сладкиш се залива с топлата глазура от шоколад, масло и овкусители, като може под нея да се нанесе тънък слой от фин мармелад/сладко, напр. кайсии. Изчаква се да стегне за няколко часа, най-добре за нощ и порционира.



Една част от сместа изпекох индивидуални порции, като използвах многофункционалния ми помощник Philips Multicooker и пекох в керамични чашки на програма BAKE за 30-45 мин. /времето зависи от обема и големината на  използваните съдове за печене/ на 180 C. И в този случай охладеният сладкиш се залива с топла глазура и гарнира по желание.


 Може да се поръси с още какао и да се сервира с чашата,


или да се обърне и гарнира с още от глазурата.


Обърнат, отвътре и в разрез...


Опитайте... като пастички с чаша еспресо,


или като тимбалчета с още шоколадова глазура...


Благодаря ви приятели,
за вниманието, милите думи и отделеното време!
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно...


38 коментара:

The witch каза...

Ди, честит празник на блога.
Бъди все така интересна и полезна, оригинална и неповторима.
Надявам се да ни радваш още доста по 5.
Благодаря за вкусната почерпка. Сътворила си истинско кулинарно бижу.

Gergana Lazarova каза...

Дианка, вече си на цели 5, браво! Честита блогогодинка, още мнго по 5 ти желая. :) Бъди все така радушна, все така вдъхновена, все такъв тврец и естет. Изключително приятно ми е твоето познанство, макар и само виртуално. Бъди здрава, всичко най-добро от мен! :)

traiana каза...

Честита блогогодинка, Дианка! Неустоими предложения, перфекни изпълнения всеки път, които са наслада за окото и небцето. Бъди все така креативна и вдъхновяваща! Сладкишът е страхотен, точно като за рожден ден:)

Екатерина каза...

Ах, Дианка, какъв красив повод за празнуване! Почерпката е блестяща, пастичките, тимбалчетата, просто неустоими, съблазнително и изкушаващо е всичко, което споделяш с нас във всяка твоя публикация! Радвам се, че днес съм сред гостите на този празник и се радвам, че в твое лице открих прекрасен виртуален приятел! Прегръдки, с пожелания за нестихващи вдъхновения!

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Зашеметяваща почерпка за толкова важен и хубав празник!Честити 5 годинки! Впечатли ме и броя на рецептите-825, всички красиво и елегантно поднесени!
Честито на теб, Дианче, честито на блога!
Прегръдки! Хубав вторник!

Светлана каза...

Честита 5 годинка на блога, Дианка! Бъди все така вдъхновена и всеотдайна в това, което правиш! Снимките на ястията ти винаги са толкова стилни и пленителни!
Почерпвам се с удоволствие с това шоколадово блаженство и ти пожелавам още много много по 5! :)

vesela каза...

Дианка, честита годишнина на блога! От първия миг в който започна да пишеш в "Гответе с мен" видях в постовете и снимките ти най-вече чистота - изчистени и точни рецепти, перфектни снимки, изчистени от всичко излишно. Най-вече ме възхищава обаче чистотата на душата ти и тази в отношенията ти с околните.
Затова знай, че макар и не шумно и натрапчиво, макар да нямам блог и не съм позната в кулинарното блог-пространство, те следя с възторг от първите те стъпки, винаги съм и ще те подкрепям, както и ще се уча от теб в кулинарен и чисто човешки план!
Малко ми липсват контактите, които преди имахме, но според мен не са пречка да те чувствам приятел и да се надявам, че и твоите усещания са подобни. Целувам те...А десерта/тите по повод годишнината е разбира се убийствен и точно по мой вкус - шоколадов!

Краси каза...

Честит Рожден Ден на "Опитайте", Диани. :-))
Пожелавам му още много години живот, а на теб все същото вдъхновение за нови кулинарни предизвикателства.
Надявам се още дълго, дълго да те навестявам!
Поздрави и прегръдки!

Люси каза...

Честит Празник Дианче! За такъв сладък повод си избрала прекрасен десерт, който обезателно трябва да се опита. Отново си създала такава красота, но от всички варианти, най-много ми допадат..всичките! :) Пожелавам ти още дълги години вкусно творчество и приятни емоции споделени с последователи и гости на блога!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Дианче, честити 5 годинки на твоето прекрасно и много любимо мое местенце! Снимките отново ме заредиха със свежо настроение и оставиха очарователен шоколадов вкус! Десертът изглежда страхотно! Пожелавам ти много, много красиви и вкусни моменти, които да споделяш с нас още дълги години! Сърдечни поздрави и прегръдки!

Moni каза...

Честит празник, Диани, на теб и на прекрасния ти блог!:-)
Пожелавам още много по 5!!!
Обичам блога заради интересните предложения, придружени винаги с изключително красиви и стилни снимки!
Често блога ти ми служи като извор на идеи и вдъхновение.
Затова ти пожелавам да си жива, здрава, да продължаваш да радваш всички нас, многобройните приятели, почитатели и читатели на блога ти с прекрасните си идеи!
Поздрави най-сърдечни и пожелание за нестихвашо кулинарно и не само вдъхновение!:-))

Irma каза...

Цели 5 ли станаха вече? Как бързо тече времето!:)
Честит юбилей, Дианка! Честит рожден ден на блогчето ти!
Трябва да споделя, че винаги съм влизала тук с огромно удоволствие, знаейки че ще заситя глада и сетивата си с много вкус и елегантност, ще намеря отговор на почти всеки кулинарен въпрос и ще науча още много от твоят "събитиен календар". За мен "Опитайте" е енциклопедия за празници, събития и кулинарни шедьоври, онагледена с прекрасни снимки, предизвикващи апетит и настроение.
Поздравления, мила, за труда, постоянството и креативността! Желая ти ги и занапред, както и нестихващо вдъхновение и за следващите 5!
С прегръдка!

Роси каза...

Честита годишнина ,Дианка!
5 години си е много труд и той непременно трябва да бъде придружен от едно голямо и бурно аплодиране,защото тук наистина си ни подарила страхотни,точни и атрактивни рецепти и великолепни презентации!Винаги всяко нещо си е на мястото,с голяма прецизност!Пожелавам ти още много хубави емоции в твоето кътче,много кулинарно вдъхновение и мили приятели !

Анонимен каза...

Честито на любимия ми блог!! Стил и класа!!!Яна

Мира каза...

Честит рожден ден на твоя уникален блог,Дианка!
В началото влизах и се наслаждавах на твоите кулинарни шедьоври.После се престраших и написах първото си мнение.Всеки път се възхищавам на усета ти към красивото,на хубавите рецепти,на завладяващите снимки!
Ти си истински творец!
Желая ти здраве,нестихващо вдъхновение и много нови публикации!
Сърдечни поздрави!

Dani каза...

Дианка, щастлива съм, че те познавам и съм сред приятелите ти!
Удоволствие за мен е да се наслаждавам на прекрасното поднасяне
на всичко, което си сътворила!
Още много по 5 :)
Топла прегръдка от мен и много слънчеви усмивки!

pep-4o каза...

Честит празник на блога, Дианка!
Бъди все така интересна и полезна, креативна и оригинална!
Благодаря за вкусната шоколадова почерпка и ти пожелавам още много по 5!
Прегърдка :)

Вили каза...

Честит празник, "Опитайте"!
Диана, благодаря за вкусните и красиви идеи, с които постоянно ни изненадваш! Винаги идвам тук, за да си "открадна" нещичко за хапване и да се насладя на красивите снимки, чрез които ни поднасяш вкусотиите си!
Желая ти здраве, за да ни показваш още от чудния си кулинарен свят!

Eva Toneva каза...

Честит празник, Диана! Не спирай да твориш и споделяш вкусна, ароматна и поднесена с любов храна! Топла прегръдка! ;)

fedora каза...

Разкошна презентация на шеметен сладкиш за хубав повод, Ди!
С пожелание за много поводи за чудесни почерпки :)

Еoc каза...

Честит Празник на теб и на това прекрасно място, Дианка! С пожелание за още много вдъхновение и красиви моменти!

di_ani каза...

Трогнахте ме, мили приятели, в тези пет години има голямо и значимо ваше присъствие, вашите мили думи, одобрителни коментари и сърдечно отношение.
Благодаря ви, много съм радостна, че сте част от "Опитайте" и че аз мога да се наслаждавам, уча и вдъхновявам с вашите кулинарни умения...
Иска ми се да отговоря на всяка една от вас, чувствам ви близки не само в кулинарен, но и личен план:
The witch,
Гери,
Траяна,
Кате,
Ивана,
Светлна,
Веси, чувствата са взаимни:),
Краси,
Люси,
Снежи,
Мони,
Ирма,
Роси,
Яна,
Мира,
Дани,
Пепи,
Вили,
Ева,
Ина,
Зори,
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно.
Голяма, топла и щастлива прегръдка за вас,
с пожелания на свой ред за здраве, вдъхновение и много лично удовлетворение, Диана

Иглика каза...

Дианче, честита годишнина на теб и на списвания от теб блог! Бъди здрава и все така креативна, радвам се на виртуалното ни приятелство и на прекрасните идеи, които споделяш, за което ти благодаря! А от днешното предложение си придърпвам зеленката чинийка и блажено я запазвам за сутрешното кафе! Прегръдки!

Йоланта Делибозова каза...

Не пет, а много,много пъти по пет години желая това красиво и вкусно местенце да радва все повече читатели.И знам,че ще е така,мила Диди.Няма да ти пиша нищо за вдъхновение,креативност,въображение и т.н.Не ти е нужно,ти го имаш всичко това в изобилие.Но най-ценното и прекрасно нещо,което имаш е огромното ти сърце.Обичам те!

Nanita каза...

Честит Празник Диани!Имаш едно прекрасно кътче,което посещавам с удоволствие.Поздрави!

Вкусно и сладко кулинарни рецепти каза...

Честита блогогодинка, Дианка!Не спирай да твориш и споделяш вкусна, ароматна и поднесена с любов храна! Поздравления, за труда,красотата, постоянството и креативността!Благодаря за вкусната шоколадова почерпка и ти пожелавам още много,много по 5!Прегърдки :)

Тики каза...

Честити ти 5 годинки сайт, Диани! Само мога да съжалявам, че не съм била с теб от самото начало, защото ми е толкова уютно тук! Пожелавам ти още много красоти, вкусотии, приятели и положителни емоции! :)
Голяма прегръдка от мен! :)

Tania каза...

Дианка, честита годишнина на стилния ти блог! избрала си наистина стилна и вкусна рецепта за десерт, достоен за почерпка за такъв приятен повод! Пожелавам ти от сърце много нови и интересни идеи за вкусни рецепти! Това е едно от местата, които посещавам с голямо удоволствие! Наздраве и за много години и още много по 5!

Maria Pepeldjiyska каза...

Бре, Диани, толкова ли години минаха неусетно! То значи и моя блог е на толкова, ей поостаряхме а? Ами желая да влезем и в тийн години, и дори в зряла възраст ....дай боже!
И все със същия патос!
Целувки
Мария

Мъх каза...

Ще опитам, Дианка, всичките ще ги опитам,. И да ти кажа, с удоволствие ще опитвам и следващите 5 години! Прекрасен блог имаш, велики предложения и много красота!

tillia каза...

Диана, честита пета годишнина на блога ти!
Красив повод за празнуване с невероятна почерпка!
Винаги с удоволствие влизам в блога ти заради изкусителните предложения, подробните и точни обяснения, невероятните стилни снимки!
Бъди здрава и все така вдъхновена!
Прегръдки!

Bety каза...

Диани, честит празник!
5 години звучат внушително и броя на рецептите, които си публикувала-толкова изпипани, подробни и придружени с красиви снимки!
Желая ти много интересни преживявания и приятели!
Аз най си харесах пастичките! Благодаря ти за изисканата почерпка и ведрото настроение!
Ти си естет,пр екрасен кулинар и невероятен човек
Прегръдка!

Marta каза...

Честити 5 години, Дианка! Ти ми беше въводител, така да се каже, в кулинарните магии тук и аз се радвам и благодаря, че намираш времето и търпението да споделяш опита си. Красивия си и щедър опит. Ще опитвам пак!

di_ani каза...

Толкова сте мили, зарадвахте ме много, наистина много:
Игличе,
Йоли,
Нанита, липсваш...
Таня,
Тики,
Таня,
Мария,
Мъхче,
Тили,
Бети,
Марта,
Ето това, което имам ме прави щастлива с поддържането на този блог: драго ми е, че сте част от моите приятели, че намирате време да наминете и да споделите с мен.
Благодаря ви от сърце, сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

kouky каза...

Très bon blog anniversaire!! ce que tu fais est tellement merveilleux que c'est avec un grand plaisir visuel que je savoure tes recettes! très bonne continuation!!

di_ani каза...

kouky,
Thanks very much for your visit and congratulations -
greetings and inspiration, Diana

Kokona каза...

Честити 5 години на блога и на прекрасният му автор!
Все така да си вдъхновяваща, креативна, и да ни радваш с невероятните си рецепти!

Пастичките веднага грабнаха моя поглед и много ми допаднаха :)
Черпя се веднага виртуално за рождения ден :)

di_ani каза...

Ех, Дари,
винаги мила, внимателна и затрогваща в коментарите -
Благодаря ти от сърце!
Много се радвам, че отново ни предлагаш нови, прекрасни идеи и рецепти.
На свой ред - моите поздравления и
и пожелания за много усмивки и вдъхновение, Диана