неделя, 16 ноември 2014 г.

Храна за душата - „Спящата красавица”

Храна за душата - харесах идеята за този надслов при Траяна, а моята неделна тема е споделената емоция на един от най-известните балети от световния класически репертоар „Спящата красавица”, премиерно поставен от примата  Мария /Маша/ Илиева на сцената на Софийската опера и балет, под диригентството на маестро Григор Паликаров.
"Вечният конфликт между доброто и злото в образите на фея Люляк и фея Карабос.Копирано от standartnews.com


Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар.  Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Марийнския театър-Санкт Петербург, до днес балетът „Спящата красавица” е сред най-любимите на малки и големи. Казват, че вместо поздрав хората в Петербург са питали: „Гледахте ли „Спящата красавица ”?

Режисьорът Маша Илиева е танцувала като балерина в петербургската версия на спектакъла през 1993 г. и 2005 г. в образите на Аврора и Фея Люляк. Днес над 100 танцьори, от които 40 деца от Националното балетно училище, танцуват близо два часа във версия, която е най-близка до оригинала на композитора Пьотр Илич Чайковски. В сегашната постановка Илиева си позволява една голяма промяна – в образа на феята Карабос, която според автора се изпълнява от мъж.

Много красива, богата и пищна постановка, по приказката на Шарл Перо, с основната драматургична линия за вечния конфликт между доброто и злото в образите на фея Люляк и фея Карабос - безспорно събитие в балетния афиш за този сезон.
Гледах разкошно представление в изпълнението на: Аврора Марта Петкова, Дезире Емил Йорданов,Фея Люляк Веса Тонова и Фея Карабос Венера Христова... Вълшебно ...!
  /надявам се скоро към Софийската опера и балет да има актуално видео, но сега едно друго - Вальс из балета "Спящая красавица" 



4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Благодаря за насладата Дианка.Настъпи време за духовно и физическо пречистване на тялото чрез пост.Леки пости.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря, Елена,
наистина бе приказно, трудно ми е да коментирам -
впечатляваща красота, финес и грация,
очароваща елегантност, хармония и изящество,
впечатляващо балетно майсторство, техника, въздействие...
Сърдечни поздрави за теб и хубави есенни дни, Диана

traiana каза...

Дианка, не се и съмнявам, че било страхотно! А моята публикация , за жалост, вече я няма:) Радвам се обаче, че точно ти си я видяла:) Камен има защита в интернет, която не позволява ниакакви негови снимки да бъдат показвани и разпространявани:) Друг е въпросът как изчезват публикациите ми за него ?:) _ Явно е вълшебство:) Хубава седмица!

Люси каза...

Дианка, много ти благодаря за поста. Гледах преди седмица за предстоящото събитие и се чудех как да организирам пътуването си. Обожавам балета и макар любимият ми досега безпрецедентно да е "Лешникотрошачката", веднага настръхнах като видях афиша за премиерата на "Спящата красавица". Сърдечни поздрави, мила!