събота, 14 февруари 2015 г.

4 в 1 на днешния ден


Тази година на днешния ден, 14 февруари съвпадат:


Православната Голяма Задушница преди Великия пост; 
почитане успението на Св. Кирил Славянобългарски
останалия от езическите времена празник Трифон Зарезан 
и католическият Свети Валентин.  


Съботата е денят на първата за годината голяма Задушница, когато извършваме помен в чест на мъртвите. Тя се отбелязва винаги преди Неделя месопустна (Месни заговезни), една седмица преди Сирни заговезни (сиропустна неделя) и началото на Великия пост.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки и се раздават за възпоменание варено жито, пита и вино. Житото е символ на възкресението, виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" (Сир. 7:36). 


И малко в сянка, 14.02. е един от дните, когато се чества Свети Кирил Славянобългарски - на 11 май, заедно със св. Методий (Солунските братя) и на 14 февруари, неговото успение в Рим - Константин Философ, наречен Кирил. Римокатолическата църква също почита на този ден светите равноапостолни Братя, обявени от папа Йоан Павел ІІ за закрилници на Европа.  И още...


Отбелязва се и денят на лозаря - Трифон Зарезан, свързан от древни времена с лозата, гроздето и виното. С въвеждането през 1968г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон  започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според българския обичай, в празничния ден рано сутринта стопанската опичала обредния хляб, сварявала кокошка, наливала вино и на лозето се изпълнявал основният обред - зарязването на лозята. "Царят на лозята", увенчан с лозов венец, черпи с най-хубавото вино.


Последен, но все по-популярен е Св. Валентин. Свети Валентин е християнски празник, който се празнува на 6 юли от Православната и на 14февруари от Римокатолическата църква. Според Католическата енциклопедия от 1908 г. обаче има поне трима светци, наречени Валентин и всички те били мъченици и са записани под датата 14 февруари, и още...


А в неделята, тази година на 15 февруари, се отбелязва  Неделя Месопустна, популярна като Месни заговезни, като православен църковен празник, осем седмици преди Великден и  
трета подготвителна неделя за Пътя преди Великия пост.


Неделята е месопустна, защото от този ден до Великден християните престават да ядат месо. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него. Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка/пиле, яде се и свинско) и се заговява  месо.


Цялата следваща седмица и идна неделя са известни катоНеделя на Всеопрощениетоили просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година. По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението. На този ден се четат Христовите думи: 

"Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец 
няма да прости съгрешенията ви."
Още  тук...и тук...

Заради Задушницата тази година се отлагат всички църковни бракове.

7 коментара:

Dani каза...

Любов за живите и почит за мъртвите!
Сърдечни прегръдки, Дианка!

Тики каза...

Усмихнат и красив празничен ден ти желая, Ди! Както винаги си много изчерпателна, полезна и наливаш очите ни с прекрасни снимки. Благодаря ти!!
Прегръдка и наздраве от мен!

Екатерина каза...

Голям ден, голямо нещо! Много празници, на здраве и късмет да са ни! Честити празници, Дианка! А публикацията ти е зашеметяваща! Прегръщам те!

traiana каза...

Отново невероятно представяне! Весел празник, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря ви,
Дани,
Тики,
Кате,
Траяна,
Много хубаво е синтезирала Дани:
"Любов за живите и почит за мъртвите!"
Сърдечни поздрави за вас, Диана

vesela каза...

Дианка, добре сте изпразнували виждам всички празници:))
От мен прегръдка - за компенсация за закъснението!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря ти за чудесното описание на всички празници, празнувани в един ден Дианка.Да почетем мъртвите и да се преклоним пред обичта на живите.
Поздрави !