събота, 20 юни 2015 г.

Постни тиквички и лепешки с горчица



Темата на постните варианти за тиквички е богата, сезонна и актуална. Семпли, с нежен и деликатен вкус, тиквичките са чудесното ястие за лятото, което впрочем настъпва утре, 21 юни в 19:37ч. Събрах в тази публикация две семпли постни предложения: едното е по-скоро начин на оформление – печени тиквички тип ветрило /по аналогия на картофите по шведски/ и другото: дип или хумус с гриловани тиквички и бял боб. Гарнитурите са различни – топла със задушени домати, нудълс и горчичен сос за „тиквичките”; и студена за дипа със свежа салата, в компанията на тънки гриловни руски питки "лепешки" с горчица. Оформи се по-обемна публикация, но идейно свързана и ще опитам да компенсирам откъм по-малко текст и обяснения.:)


Традиционно хумус се приготвя с нахут, но с бял боб е една чудесна алтернатива, а и двата продукта са питателни, макар и с различни количества на основните  хранителни вещества.  Ето го:
Дип от гриловани тиквички и бял боб /хумус/
/по идея от Zucchini Hummus/


Продукти:
1 с. л. зехтин
1 скилидка чесън, стрита
1 тиквичка, по-голяма
2 ч.чаши бял боб, сварен и изцедени
2 с. лъжици лимонов сок
1 ½ - 2 с. л. тахан
½  ч. л. кимион
½  ч. л. червен пипер, по желание
½  ч. л. сол
черен пипер на вкус
свежи подправки
1 ч.чаша =240 мл.
Начин на приготвяне:
Тиквичките могат да се гриловат - нарязаните на тънки филийки тиквички се намазват със зехтин, леко се поръсват със сол и черен пипер и гриловат от двете страни до омекване върху загрят предварително грил на средна температура; или да се задушат - загрява се зехтин в тиган на умерен огън,  разбърква се с чесъна за кратко и след това се добавят тиквички, нарязани на дребно, и се  задушавт с разбъркване, докато омекнат.


В кухненски процесор се поставят тиквичките, боб, лимонов сок, тахан, смлян кимион, червени черен пипер, сол и сместа се пюрира да желаната гладкост.



Сервирах с питки – руски лепешки, в случая безквасен хляб, подобни на лаваш, но не съвсем; правих ги в два варианта с бяло брашно и  с пълнозърнесто брашно от лимец; дебелината е по желание много-тънки или малко по - дебели. Интересна е технологията за замесването на тестото с вряща вода. Горчицата не доминира, но им придава много фин вкус.


Тънки питки лепешки с горчица


Продукти за около 6-8, според големината
200 гр. брашно
200 мл вода
1 с. л. горчица
2 с. л. растително масло
½  ч. л. сол
Водата се смесва с олиото, солта и горчица (използвах дижонска) и оставя да заври.
Брашното се поставя в дълбока купа и върху него се излива горещата течност. Омесва се тесто и остава да се охлади. Върху набрашнена повърхност се разделят и оформят питките. Разточват се тънко, дебелина по желание много-тънки или по - дебели, това ще определи и времето за печене. Запичат се /гриловат / върху сух тиган за около 30 секунди на страна или малко повече, ако са по – дебели.


Омекват с охлаждането и се съхраняват в затворен плик.


Следват тиквичките "ветрило", по аналогия с тиквичките по шведски, които носят името Hasselbacken, ресторант в Стокхолм, където са били предложени първи  през 1940г.



Тиквички „ветрило”  с чеснов сос


    2 средни тиквички
    2-3 с. л. зехтин екстра качество
    2 скилидки чесън
    2 ч. л. мащерка прясно / може изсушена
    1 с. л. счукани сухи червени чушки или чили, по желание
    ¼ ч. чаша пармезан /извън пости!/
    сол  и черен пипер, на вкус
    Нарязват се тиквичките на филийки, но не през цяло - могат да се поставят две по-дебели клечки за суши, които да бъдат ограничителни при нарязването.  Скилидките чесън се намачкват заедно със солта, черния пипер и зехтина на паста и овкусяват с подправките. С получената паста се натриват добре нарязаните тиквички и в процепите също. Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220 С в продължение на 45 до 60 минути - до омекване и запичане.
    По средата на печенето отново се  намазват с останалата чеснова подправка и печенето продължава до тяхната кулинарна готовност. В края на печенето се поръсват с пресни подправки, чили или чушки.


Гарнирах със задушени чери домати, сварени нудълс и меден сос с горчица /Honey mustаrd/ - мед, горчица, зехтин , лимонов сок и свежи подправки/.


В нашата кухня този елегантен начин за приготвяне на картофи са познати 
като картофките на Мариана Г.



Опитайте...

12 коментара:

Светлана каза...

Много вкусни предложения, Дианка! И тиквичките, и тези плоски хлебчета много ми харесаха като идея! :)
Поздрави и хубави летни дни!

Gergana Lazarova каза...

Марианка е голям вдъхновител, особено що се отнася до десерти и шоколадови бонбони най-вече. :)
Но и ти, Дианка, ме оставяш всеки път без думи... И най-семплото нещо при теб винаги е представено така изискано! Много ми харесват всички предложения!
Поздрави! :)

Екатерина каза...

Великолепни предложения: апетитни, неустоими, красиво презентирани и вкусни. Цветно настроение в дъждовната неделя:). Поздрави, Дианка!

Luchiya каза...

Много интересни рецепти! Лепешките мисля в най-скоро време да ги опитам.

Bety каза...

Красиво, изискано и много вкусно, е при теб Дианка!
Хубава неделна вечер!

tillia каза...

И трите предложения са невероятни, както и представянето им!
Успешна нова седмица, Диана!

traiana каза...

Вкусни, цветни и уханни изкушения има при теб, Дианка! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Нямаш равна по отношение на презентацията и снимането на ястията Дианка.Допадат ми, защото са постни и интересни като идеи.Не съм правила тиквички по този начин, а това е нова за мен, много интересна идея.
Хубаво, лято и успешна нова седмица !
Поздрави !

Роси каза...

Отново класна феерия се вихри тук,Дианка!Умееш да създаваш настроение чрез пъстрите си и безапелационно аранжирани презентации!Не обичам нахутен хумус,но с бял боб и тиквички мисля,че много ще ми хареса,трябва да опитам!Хубава седмица с много слънце и усмивки!

vesela каза...

Диди, ти умееш и от нищото да направиш нещо красиво и примамващо!Подканяш ме всякаш да се пресегна и да натопя лепешка в дипчето...

Иглика каза...

Дианка, обожавам постните ти предложения, неизчерпаем извор на идеи си! Прегръдки и хубава вечер!

di_ani каза...

Благодаря ви, дами, много сте мили:
Светле,
Гери,
Кате,
Лучия,
Бети,
Тили,
Траяна,
Елена,
Роси,
Весе,
Иглика,
Радвам се, че ви допадат тези идеи за тиквички и руските лепешки,
ще ми бъде драго да ги опитате...
Сърдечни поздрави за вас и хубаво лято, Диана