четвъртък, 19 януари 2017 г.

Кубчета полента с горгонзола гратин



Мекият вкус на полентата е много гъвкав и успешно се съчетава със силни сирена. Комбинацията им е доста популярна във вид на коктейлни закуски, хапки и с много вариации. Сиренето горгонзола /gorgonzola/ също добре партнира с полента като създава леко ястие със специфичен вкус и фини нотки на сиренето, което когато е неузряло е по-меко и маслено, а с времето вкусовите му и ароматни качества се засилват. Като основен замисъл, днешното предложение за запечена полента със заливка от горгонзола е в типично италиански стил, но и променено с визия, и резултат от опитите ми да намирам по-различни начини за приготвяне и поднасяне на харесваната от нас полента. В оригиналната рецепта Palenta kockice sa gorgonzolom в топинга се смесват горгонзола с краве сирене, което замених с класическа "рикота" и с не само италиански сирена от типа на "бри" и "ементал". Това предястие отнема известно време, но напълно си заслужава, за да има вид на добре оформени кубчета, макар че и топло кремообразно е също така вкусно. За един по-добър баланс може да се гарнира с няколко листа свежа салата и нотка на сладко-кисел вкус от резени чери домати.


Кубчета полента с горгонзола гратин
/по идея от Palenta kockice sa gorgonzolom/


Продукти за тава с размери 20x30cm. около 45 парчета
200 гр. инстантна полента /царевичен грис/
800 мл. зеленчуков бульон или вода
1 ч. л. сол
/може да се приготви и по друга рецепта за твърда полента/
Заливка:
2-3 с.л. от сварената полента
300 гр. краве сирене/ замених с микс от сирена тип "бри", "ементал" и "рикота"/
100гр. горгонзола  долче /Gorgonzola/ или друго синьо сирене
1 яйце, голямо

За декорация:
фино крем сирене, магданоз, листа свежа салата и резени чери домати

Зеленчуков бульон или вода с една чаена лъжичка сол се поставят да заврят, след което се понижава температурата на котлона, добавя полентата и с непрекъснато разбъркване, се готви в продължение на няколко минути, до уплътняване и сгъстяване. От сместа се отделят 2-3 супени лъжици, а останалите се разпределят в малка квадратна тава, около 20х30 см. Изравнява и изглажда, докато полента е топла и оставя леко да се охлади.
Подготвя се заливката от сирена, като се смесват заделената част от полената, заедно със сирената /рендосан ементал, ситно нарязано бри и рикота/, добавя се яйцето, и намазва по повърхността на полентата. По-късно може отгоре да се поръси с настърган ементал. Пече се във фурната за около 20 минути при 175°С, до стягане и запичане до златисто. Изважда се от фурната и оставя да се охлади напълно, след което се нарязва на малки кубчета, около 3х3см.
 

Гарнира се с розичка от фино крем сирене и малък стрък магданоз.


Вече споменах, че за един по-добър баланс може да се гарнира с няколко листа свежа салата и нотка на сладко-кисел вкус от резени чери домати. 


Опитайте...

8 коментара:

Екатерина каза...

Еха, Дианка! От всяко нещо можеш да направиш гурме. Превъзходни са тези хапки. Знаеш ли, винаги съм се чудела за полентата и качамака, как по света ги ценят, а в България като че ли ги имат за някаква обикновена храна. Аз съм от ценителите!:) Поздрави и благодаря за удоволствието!

Dani каза...

Безупречно поднасяне!
Невероятна си, Дианка!
Прегръдки!

Maja Babić каза...

Wow! Your polenta cubes looks great, thanks for making them and also reminding me of the treat :)

Best regards,
Maja

pep-4o каза...

чудесно предложение, Диди, много ми допада с това сирене! И у нас обичаме полента :) със сигурност ще си го приготвим.
Поздрави и хубави, снежни почивни дни на теб!

di_ani каза...

Кате,
Дани,
Пепи,
много ви благодаря и се радвам,
че тази идея за по-различен начин на приготвяне на полента ви допада.
Явно се харесва на любителите на комбинацията със сирена,
като благодаря специално и на автора Maja Babić - чудесна рецепта!
Maja Babić - This is a great recipe, thanks a lot!

traiana каза...

Чак да му се прияде на човек като мен, който даже не помирисва полента:) Красота и изящество! Поздрави!

vesela каза...

Чудесно пердложение!
На една вълна сме тези дни.
Аз пък правих качамак, но доста по-калоричен и нефотогеничен от твоето изящно предложение!

di_ani каза...

Траянче, Весе, много ви благодаря,
ние обичаме качамак и неговите производни във всякакви варианти.
Поздрави за вас, спокойни, вдъхновени и топли зимни дни.