Харесах тези кексчета с шоколад и череши. Търпеливо изчаквах сезонът им - исках да бъдат и в компанията на пресни череши.
Шоколадови кексчета с череши
Продукти за 12 кексчета:
125 г меко масло
100 г шоколад , с високо съдържание на какао /използвах 50%/
300 г конфитюр/сладко от череши
150 г фина захар/използвах 2/3 чаша/
1 щипка сол
2 големи яйца
150 г брашно с набухвател-
/използвах обикновено, с добавка на ½ ч.л. сода бикарбонат и ½ ч.л. бакпулвер/
Добавих 1 щ. канела, за засилване аромата на черешите.
За глазурата:
100 г шоколад /използвах млечен/
100 мл сметана
12 гланцирани червени череши
Приготвяне:
Фурната се затопля до 180 градуса.
В тава за мъфини с 12 гнезда се поставят хартиени кошнички.
Черешовото сладко /конфитюр/, ако е с цели плодчета, се нарязват /използвах блендер/ на ситно.
Маслото се затопля до разтопяване в съд с дебело дъно. След разтопяването му, се добавят парченцата шоколад. Разбърква се с дървена лъжица до леко омекване, маха се от котлона и продължава до получаване на хомогенна смес.
Добавят се сладкото от череши, захарта и яйцата. Добре се хомогенизира и най- накрая се добавя и брашното, смесено със солта и набухвателите /или самонадигащото./
Сместа се разпределя в хартиени чашки, поставени вече в гнездата на тавата за мъфини.
Пекат около 25-30 мин. минути, след което се изваждат и охлаждат в тавата за около 10 минути. Оставят на скара до пълното им изстиване.
За глазурата: Сметаната и натрошеният шоколад се поставят в съд на котлона, до завиране на сметаната. След това се маха от огъня и се разбива /ръчно или с миксер/. Сместа трябва да се охлади и сгъсти.
Аз поставих под глазурата по една черешка от сладкото.
Топка сладолед допълва удоволствието.
Наистина, се оказаха лесни, вкусни и елегантни.
С благодарност!
4 коментара:
Обичам череши, обичам шоколад :)
Еос,
радвам се, че си ми била на "гости"!
Поздрав, Диана
Супер кексчета! Целувки!
Мими,
благодаря и от мен целувки!
Публикуване на коментар