четвъртък, 25 юни 2009 г.

Панцанела /Panzanella

Това е класическа италианска хлебна салата от Тоскана. Основа за нея е ръчния хляб, но не прясно изпечен и сезонни зеленчуци, а още зехтин и босилек. Има очарованието и вкуса на обикновените естествени продукти и аромати. Станала е класика за лека лятна вечеря, като има толкова много варианти и допълнения, това е един от тях:

Панцанела / Panzanella
Продукти:
1 – 2 резена ръчен хляб
4 с.л. ароматен зехтин
1 с.л. микс подправки /риган, босилек, мащерка или др./
2 големи домата,
1 краставица
1 зелена чушка
½ глава червен лук
шепа маслини
½ чаша босилек
морска сол, черен пипер на вкус

Дресинг:
1-2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. оцет Balsamic
1 / 2 чаша чист зехтин
1 скилидка чесън, ситно претрита
1 чаена лъжица едрозърнеста горчица /може и без нея/
1 / 2 чаена лъжица сол
1 / 4 чаена лъжица черен пипер
1 щ. захар

Основно се използват няколко начина за приготвяне на хляба. Важно е, да бъде ръчен "селски" и да не е прясно изпечен. Аз използвах плоски питки. Хлябът може да се напои с семенната част на доматите, овкусена със зехтин и подправки. Или - Хлябът се нарязва на парчета и разбърква с 3 с.л. зехтин, подправките, сол и черен пипер. Загрява се 1 с.л. зехтин и към нея се прибавя овкусения хляб. Леко се запържва и оставя на страна, да се отцеди от мазнината. Или - Хлябът може да се запече на грил, вместо да се пържи.

Подготвя се дресинга от изброените продукти.
Нарязват се зеленчуците, като доматите се обелват и издълбават от семенната им част.
Салата се обединява 10-15 минути преди сервиране, за да не се напои прекалено много хлябът.Аз предпочитам да го сервирам отделно.

Допълненията към Панцанела са въпрос на въображение, т.е почти всичко. Хубаво сирене е едно от най-сполучливите.

Основната идея за доближаване до оригинална рецепта е от Donna Diegel.

8 коментара:

Milena каза...

Дианка, много свежо предложение за лятна вечеря! Много стилно поднесено. А плоските питки са чудесно допълнение.

Поздрави, Милена

Maria каза...

Една от най-любимите ми салати. Ани, както винаги толкова очарователни снимки! Целувки и лек ден!

Краси каза...

Страхотно предложение,Диди!
И точно навреме...снощи пекох италиански хляб...надявам се до довечера да се води вече престоял...
за да го използвам за тази любима моя салатка!
Благодаря ти!
Весел ден!

di_ani каза...

Милена,
Мими,
благодаря ви, много сте мили!
И ние харесваме този вкус на обикновените неща.
Това е предимството на блога - можеш да си публикуваш и простички рецепти.
Хубав и усмихнат ден, Диана

di_ani каза...

Краси,
идвам да видя хляба,
и аз пека често чабата, но все нещо не я харесвам.
Успешен и слънчев ден, Диана

Вера каза...

Predivno,uvek imas nesto bozanstveno!!!

Andrea каза...

Hi Diana,
Thank you for visiting my blog.
You have beautiful blog with wonderful photos. :)

di_ani каза...

Vera,
Andrea,
Thank you very much!
Nice day, Diana