събота, 7 ноември 2009 г.

Архангеловден

Архангеловден
е християнски празник, който се чества всяка година на
8 ноември в чест на
„съборното единство на ангелските чинове“.
Празникът е известен също и като
Събор на св. Архангел Михаил
и другите небесни безплътни сили.



Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове. Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците.Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи - "Кой е като Бога".) Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.
Предводител на всички е Вестителят - свети Архангел Михаил.
Гавраил – носител на тайните
Рафаил – лечител на недъзите
Уриил – просветител на душите
Салатиил – застъпник на душите пред Бога
Иехудиил – прославящ Господа
Варахиил – посланик на Божиите благословения
Към всички ангели се обръщаме с молитва:
“Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и да ни закрилят от беди!”
Прави се курбан, като жертвата е мъжко животно. Жените раздават пита и вярват, че парата, която се издига от нея се свързва направо с душите и Господа. Хлябът се разчупва на кръст високо над главите от най-възрастния мъж, който го полива с вино и моли за благослов Архангел Михаил и ангелите.

Денят на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.
Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.
Св. Архангел Михаил взима душата на богатия. На празникът му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори.

Съботният денсрещу Архангеловден /7 ноември/
е една от трите задушници в годината - Архангелова задушница, в която почитаме починалите си близки и сродници и с вяра и надежда в Бога, раздавайки милостиня, се молим да спаси Съдията душите им, когато дойде Денят на Всеобщото Възкресение и Последен Съд.
За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и курбани, вино и др.,
На Архангелова задушница, да се помолим:
нека нашите починали близки почиват в мир и ни закрилят и помагат!

На 8 ноември черпят Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Райна, Рангел, Ренета, Огнян, Пламен, Емил, Росен и др.

Имам много приятели и познати, празнуващи на Архангеловден.



Честит празник!Бъдете здрави и щастливи!

2 коментара:

Краси каза...

Добро утро,Диди!
Дори и да забравя някой ден /а този няма как/ ,ти винаги си тук с точната информация!
Благодаря ти!
Нека почиват в мир всички всички наши близки!

di_ani каза...

Здравей Краси,
на Архангелова задушница се присъединям към твоите думи.
Мир на душите им!