Избрах да предложа това хлебче като начало за един от най-слънчевите летни месеци и преди изгрева на първоюлското утро. Джулая (или нечленувано Джулай, по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning) е уникалният хипи празник в България, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век. Символичното посрещане на момента, когато слънчевият диск се показва над морето се свързва /поне в първоначалният му смисъл/ с надежда за едно ново начало и едно по-добро бъдеще, като вече има идея 1 юли да се превърне в европейски празник на свободния дух.
Тематичното слънце лъчово оформление е лесно, а приготвянето на тестото - още повече. Използвах пропорциите и технологията на хляб без месене, който стана популярен преди няколко години по метода Artisan Bread in Five Minutes a Day .
Тематичното слънце лъчово оформление е лесно, а приготвянето на тестото - още повече. Използвах пропорциите и технологията на хляб без месене, който стана популярен преди няколко години по метода Artisan Bread in Five Minutes a Day .
"... или със само пет минути активна подготовка време.
Миксиране на продуктите, без да месят продължително, запазване в хладилника, откъсване на порции веднага /след втасване/ или през следващите дни до седмица, оформяне и печене".
Миксиране на продуктите, без да месят продължително, запазване в хладилника, откъсване на порции веднага /след втасване/ или през следващите дни до седмица, оформяне и печене".
Слънчево хлебче
/Epi Bread Wreath/
Продукти:
3 ч.чаши брашно
1 ч.л. инстантна мая /със заоблен връх*
1 ч. л. сол*
1 1/3 ч.чаша вода, хладка
* количеството на маята и солата съм намалила, в сравнение с оригиналната рецепта.
Разбъркват се продуктите на ръка в дълбока купа и оставя около 2 часа на стайна температура да задейства маята. След лекото повишаване /втасване на тестото се поставя в хладилник за около 24 часа за първоначалното използване. Може да стои в рамките на няколко дни.
Изважда се от хладилника, леко се поръсва плота с брашно и оформя мека и еластична топка. Внимава се, да се не уплътни много и излезе въздуха от тестото. С пръст се оформя дука в средата, след което се разтегля на венец.
Поставя се върху поръсена с царевично брашно хартия за печене. Оставя се да втасва около 30 мин. на топло място.
Фурната се загрява на 220С, а след поставянето се намалява на 200С/или 180С/, за по-светъл цвят. Поставя се плитък съд под решетката за печене.
С кухненска ножица се правят прорези под 45 градуса на дълбочина около 5-6 мм от долната страна. Леко се отварят навън. За по-плътна коричка намазах прорезите с вода.
Поставя се върху плоча или тава за печене, като в съда под скарата се налива гореща вода.
Пече се около 30мин. до златисто, като последните 5 мин. може да се постави направо върху плочата за по-хрупкава коричка.
Изважда се и охлажда върху решетка.
Изпеченият хляб има ясен кух звук, хрупкава коричка, пухкава вътрешност и уханен аромат на прясно приготвен хляб.
Изважда се от хладилника, леко се поръсва плота с брашно и оформя мека и еластична топка. Внимава се, да се не уплътни много и излезе въздуха от тестото. С пръст се оформя дука в средата, след което се разтегля на венец.
Поставя се върху поръсена с царевично брашно хартия за печене. Оставя се да втасва около 30 мин. на топло място.
Фурната се загрява на 220С, а след поставянето се намалява на 200С/или 180С/, за по-светъл цвят. Поставя се плитък съд под решетката за печене.
С кухненска ножица се правят прорези под 45 градуса на дълбочина около 5-6 мм от долната страна. Леко се отварят навън. За по-плътна коричка намазах прорезите с вода.
Поставя се върху плоча или тава за печене, като в съда под скарата се налива гореща вода.
Пече се около 30мин. до златисто, като последните 5 мин. може да се постави направо върху плочата за по-хрупкава коричка.
Изважда се и охлажда върху решетка.
Изпеченият хляб има ясен кух звук, хрупкава коричка, пухкава вътрешност и уханен аромат на прясно приготвен хляб.
Добро, усмихнато и щастливо юлско утро(е) :)
34 коментара:
Ех, че красивооооо :)
Диана, разкошно хлебче си направила! :)
Грее като слънце от снимките! :)
Поздрави и усмихнато юлско утро! :)
Миро
Дианка,
прекрасно слънце е грейнало у вас!
А свободният дух е едно от най-прекрасните неща!
Прегръдки и усмихнато юлско утро!
Не е утро:) Хванах поста ти в движение. Така апетитно ухае, че сега няма да мигна цяла нощ:-))
Надявам се 1-вото юлско утро да е добро за теб.
Лека вечер!
Ива,
Миро,
Дани,
Мъх,
благодаря ви от сърце!
Много се радвам, че харесахте тази закачка:)
Слънчево, усмихнато и щастливо утре, Диана
Смайваш ме Диани с твоите предложения!
Поздравления!
Усмихнато и слънчево лято ти желая!
Красота...!
Ама как само си го описала накрая-точно както изглежда!Умееш не само да кулинарстваш и снимаш,а и да разказваш,с думи караш човек да усети онова,което е недоловимо само от гледане!Хлебчето е много красиво оформено и прекрасно поднесено!Комплименти и сърдечни поздрави,мила!
Еее, наистина е слънце :)
Ммммм, пък и вкусно. Обожавам прясно изпечен хляб :)
Прегръдка от мен, Дианка и хубав, слънчев и усмихнат юли!
Диана, чудесен хляб - и наистина е слънчев:))).
Поздрави!
Прекрасно слънце си приготвила, Диана! Златни ръце, майсторство и любов са нужни за да се "извае", сигурна съм, че е и много вкусно!
Сърдечни поздрави с пожелания за нестихващо вдъхновение!
Чудесена питка!Макар и времето да е мрачно, тази красота го прави слънчево!
Prekrasno!!!!
Сърбят ме ръцете да я направя :)) Слънчева питка! Визхитително!
Ей, Дианка, каква е тази красота, която ни поднасяш, грее като истинско слънце! Толкова е хубаво това хлебче! Поздравления!
Най-сърдечни поздрави и усмивки напук на навъсеното време!:-))
Диани страхотно хлебче, освен че е вкусно, но и внася такова настроение :)Много ми хареса, поздравления!
Хубав ден!
Диди... страхотно е!
Веднага си записвам рецептата!
Хубав и усмихнат ден от мен!
Много, много ми харесва това хлебче. Ще се опитам да го направя и дано ми се получи толкова хубаво като твоето :)
Хубав юли :)
Красота, Дианка!
Твоето слънчице ми връща надеждата за слънчице, че от утре започва, по-скоро продължава морското ми лято!Дай боже вече да ни се усмихне и от небето, а не грее само от твоята чинийка:)
Gostei de ideia de mudar o visual do pão. Este pão em formato de grinalda da um ar festivo para qualquer dia da semana. Eu vou pegar a sua ideia e permitir-me postar esa imagem no Facebook porque achei excelente, com mudanças simples você pode mudar o seu dia
Диана, не преставаш да ме изненадваш с колоритната визия на твоите произведения.
Хлебчето е разкошно, направо ме засърбяха ръцете да се пресегна и да си откъсна едно хрупкаво парченце.
Приятна вечер!!!
Изглежда колкото апетитно, толкова и красиво!! :)
Диди,
Изглежда красиво и неустоимо вкусно!
Символиката много ми харесва :)
July Morning тази година при нас беше дъждовен и облачен, но дори и зад облаците слънцето все така изгрява, все така свети, все така е там...
Поздрав!
Дианка, супер красив е този хляб, а и много ми харесва, че е по онази метода с хляба без месене. Аз го правя с малко по-различни пропорции, но от моето венец не би могъл да се оформи, така че ще пробвам и твоята рецепта. Поздрави и хубави почивни дни от мен! :)
В този мрачен и дъждовен ден твоето хлебче ми остана в очите
Поздравления Диди :) Чудесно е
Е, много ме зарадваха всички тези позитивни коментари - благодаря ви от сърце! Времето тези дни е студено, дъждовно и съвсем не лятно, и вие ме усмихнахте наистина много.
Нанита,
Мария,
Еликсир,
Зори,
Аелис,
Ева,
Марияна,
Катя,
Мони,
Елена,
Мария,
Ина,
Траяна,
Мони,
Mistery
Лети,
Мира,
Вики
Драго ми е, че харесахте тази идея, дано ви допадне, ако решите да я приготвите. Прави се лесно и тестото и оформянето.
Желая на всяка една от вас слънчево, усмихнато и щастливо лятно утре, Диана
Ruza 123,
cecilia,
I thank you very much for visit and comments. Glad you like this idea.
Greetings, smiles and good summer, Diana
Много красиво оформено хлебче! Подравления, Диана!:)
Fiz o pão!! Ele só ficou meio branquinho mais para mim está bom. Não entendí porque tinha que deixar a massa 24 hrs na geladeira, na proxima faço todo no mesmo dia. Não sei como mostrar a foto para você, então eu vou postar no Facebook
Великолепно е! Оставам възхитена, а от вчера съм очарована от предложенията ти за магия с паста:)
Сърдечни поздрав, Диани!
Di ani ,mnogo slınçev hlajab .....kato tebe mila priyatelko
Ех, че хубаво хлебче Дианка, чудно е направо!
Кокона,
Марта,
Весела,
mazes,
много се радвам, че ви харесва тази лятна идея за слънчево хлебче. В хладните първи дни на лятото ще ми е драго, ако съм усмихнала и вас:)
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
Dear Cecilia,
I am very glad that you did this sunny bread - and I liked it. The idea of standing 24 hours in a refrigerator is to develop a better taste of the bread, use a small amount of yeast and the possibility of this type of dough to be spent within a few days.
Many thanks, Cecilia.
I will not be able to see the picture, but more importantly you like.
Best wishes and good summer, Diana
Много е хубаво. Точно по мой вкус.
И колко много неща си пуснала докато ме нямаше...
Прегръдки от мен :)
Добре си се завърнала, Илианка,
Радвам се,че хлебчето е и по твой вкус.
Благодаря,
поздрави и усмихнато лято, Диана
Публикуване на коментар