петък, 9 септември 2011 г.

С аромат на зрели смокини


Септемврийски привет и от мен!:)

Ще започна с благодарност към всички приятели и читатели за отделеното внимание, споделените награди и позитивни коментари през моята ваканция.
Искам да посетя и да разгледам всички любими готварски блогове, като съм убедена, че ще открия прекрасни нови кулинарни идеи, рецепти и предложения.
Е, ще ми бъде необходимо повече време, ще навлизам по-бавно и постепенно,  
малко с по- слабо темпо, но пък удоволствието си заслужава ... :)
Вече встъпихме в новия месец, един много хубав период от годината - късно лято и ранна есен. Очарователното съчетание на преход от смесицата на два сезона, който винаги свързвам с природна красота и изобилие, хубави емоции и упойващ сладък аромат на зрели смокини. Затова избрах да започна със смокините.


Смокинята е едно от най-старите растения на земята, като се предполага, че родината й е Югозападна Азия, а в Египет е била отглеждана още преди 2000 г. пр. Хр. Кошница, пълна със смокини изобразявала жената като богиня и майка. Древните египтяни са я приемали за божествено дърво, а заради многото си семена смокинята символизирала плодородие и изобилие. Тя е свещено дърво в много религии – особено в Древен Египет, Индия, Югоизточна Азия и някои части на Океания. И днес не е загубила очарованието си на ароматен екзотичен плод, а нейното хранително съвършенство бе преоткрито отново през последните години.
Позната е и харесваме способността на смокините да се съчетават великолепно със сирена, много други вкусове и аромати: сладки и солени, обединих двата варианта: пицети и крем десерт с летни плодове, шоколадов яйчен крем и грилованa белтъчна глазура.

И макар лятото да предполага повече салати и леки храни, тестените иделия са неизменна част от нашата трапеза. Това са тънки малки пици - пицети със смокини в комбинация на меки сирена /бри, синьо и гауда/. Идеята и повече нагледни снимки може да се видят тук
Fig & Brie Cheese Pizza – Summer isn’t over yet!.


Тънка, хрупкава коричка от мини пица, сочни, красиво запечени смокини, леко разтопени сирена и фин босилков аромат - прекрасен баланс между сладко и солено...


Пицети със смокини и сирена

Продукти /без пропорции и количество по желание/
любимо хлебно тесто за пици, /или класически вариант на Peter Reinhart/

бри, синьо и/или друго меко сирене, тънко нарязани
дузина зрели смокини / грозде, нарязани на парчета
зехтин
пресен босилек
черен пипер (по желание)
морска сол (по желание)
**
1 с.л. царевично брашно

Предварително загряване на фурната до 225С.

Намазват се корите за пицетите със зехтин. Подреждат се отгоре парчетата бри и резените смокини, между тях се натрошава синьото сирене и рендосва пармезан или гауда. Поръсват се с прясно смян черен пипер, няколко листа босилек и морска сол, по желание.
**Може да се използва и подложка от доматено пюре, както в оригиналната рецепта.
Пицетите се поставят върху лист за печене, поръсен с царевично брашно. Пекат се около 10мин. или докато кората е добре запечени, а сирената - разтопени.
Изваждат се от фурната, и гарнират с още листа пресен босилек.


 Избрах да допълня удоволствието с класическата гарнитура - пълнени със сирена смокини, загънати и запечени в тънък слайс прошуто.

Десертът със смокини е обикновен, лесен и много вкусен, с не много популярното у нас име trifle - още едно английско откритие в сладкарството. Трайфъл обикновено представлява пищна комбинация от яйчен крем, пандишпанов блат, напоен с шери или ликьор, сметана, карамел и плодове. Предпочитам повече пресните и свежи плодове, пред термично обработените, но могат да се използват захаросани, поширани или глазирани.


Шоколадов трайфъл със смокини, летни плодове и
грилована белтъчна глазура
/по идея на Fig and Marsala trifle with toasted meringue/

Продукти за 4 порции:
100гр. пандишпан, фин кейк или маслени бисквити
1-2 с.л. ароматен плодов ликьор
2 -3 пресни смокини
1 ч.чаша микс ягоди, къпини и малини
2 ч.чаши яйчен сладкарски крем
8 с.л. захар
2 белтъка


Първо се подготвя бял шоколадов сладкарски крем.

Бял шоколадов сладкарски крем
/напр. вариант на ягодовия наполеон/
200 мл. мляко
2 жълтъка
1/2 чаша захар
125 гр. кондензирано мляко/течна сметана
1 с.л. нишесте с връх
50 гр. масло
1 с.л. ликьор по желание
80гр. бял шоколад


Във всяка чаша се налива малко крем. Предвиденият сладкиш или бисквити се нарязват на малки кубчета и поставя върху крема, които се поръсват с ликьора. Нарязват се смокините и аранжират заедно с другите плодове във всяка чаша. Отгоре се налива още крем.
Подготвя се белтъчната глазура:
Белтъците се разбиват на твърд сняг със захарта 1 щ. сол и капка лимонов сок.


Точно преди сервиране се поставят по няколко лъжици върху крема. Гриловат се с кулинарна горелка до покафеняване и сервират поръсени със захарни перли.

Опитайте...


29 коментара:

Unknown каза...

Прелест, такава красота и вкусотия, Дианче думи нямам, браво! Само тази част с кулинарната горелка :))) Мисля, че на този етап ще я прескоча :)) Поздрави и един прекрасен Септември с дълги, меки и топли дни, с чудесно настроение гарнирани :)

DSdiva каза...

Смокинята - това съм аз! Хахахах, и по зодиак и като любим плод, това си е самата истина :Р затова се залепих за рецептата със сирената, ох, смокиня ох,...страхотен вкус, ох, къде си мерак за кулинария :)))

С пожелание за хубави есенни почивни дни от мен, Диана :)

Vili Konova каза...

Диана,впечатляващ преход между два сезона ни предлагаш с тези смокинови изкушения.Дано се радваме на пищно циганско лято , а от теб очаквам нови изненади.
Поздрави!

Роси каза...

Дианка,добре завърнала се и надявам се отпочинала и заредена с енергия за кулинарно творчество!

И двете рецепти много ми харесват,чудесни предложения със смокини!

Сърдечен поздрав от мен!:)

Hilmar каза...

This is too gooood!
Have a great weekend~
:o))

fedora каза...

С великолепни предложения се завръщаш, Ди :)
Както винаги ни демонстрираш чудесна аранжировка и идеи!

Прегръдки :)

vesela каза...

Дианка, добре се завърнала...!Преди всеки ден надничах тук с удоволствие, но няма начин - лятото е за почивка, дори от хобитата ни...Надявам се, че си изкарала чудесно, починала си, помогнала си на родители и деца и сега те очаквам в целия ти блясък да ни представяш тук красоти!
Десертчето е много свежо, колкото до пиците - не съм съчетавала досега сладко-соления вкус на смокинята с тази на сирената.

Dani каза...

Дианка,
едно прекрасно цветно, ароматно,
очарователно поднесено и вкусно завръщане!
Благодаря за прекрасните свежи рецепти!
Сърдечни поздрави, прегръдки и усмивки в тези слънчеви септемврийски дни!

LaMartinia каза...

Диана, както не съм обядвала тези твои пицети направоооооооо! Задължително ще ги пробвам, чудесно съчетание!
Поздрави!

pep-4o каза...

За мен една класическа гарнитура, ако може :))
Добре си се завърнала, Диди!
И чудесни предложения, отново!
Хубави почивни дни!

Unknown каза...

Супер пищно,стилно,вкусно и красиво завръщане Дианче!Заслужаваше си чакането.Хареса ми идеята за пицетите,но много много повече ми хареса десерта,който никога не съм пробвала.Чудесни снимки,както винаги!
Пожелавам ти чудесен уикенд!Прегръдки:)

ellyganova каза...

Добре си се завърнала, Диди!
Отново ни предлагаш страхотни изкушения, наслада за окото, а със сигурност и за небцето!
Поздрави и хубави почивни дни :)

Maria Pepeldjiyska каза...

Добре си се завърнала, Диани - отпочинала и заредена с нови вдъхновения сигурно!А това, което показваш е прекрасно, но добре че не ям смокини-е, да има и аз нещичко да не ям....Но пък мъжа ми обожава, така че някой ден може да го поглезя, ама много трябва да е слушал....
С усмивка и пожелание за хубав уикенд!
Мария

Мъх каза...

Дианка,
страхотно завръщане:-) И то с любимите ми смокини!
Надявам се почивката да е била пълноценна и сега да ни зарадваш с нови изкушаващи предложения:-)
Пожелавам ти чуден уикенд!

Еoc каза...

Страхотно, невероятно, жестоко :) Обожавам смокини :)
Дианка, добре дошла :) липсваше ми :)

di_ani каза...

Ваканцията свърши и е така хубаво да се завърнеш сред приятели. Много ме зарадвахте, благодаря ви от сърце - мило посрещане, отзиви и коментари:
Ева,
Ива,
Вили,
Еликсир,
Ина,
Веси,
Дани,
Мария,
Пепи,
Катерина,
Ели,
Мария,
Мъх,
Hilmar,
искам да посетя и да разгледам вашите блогове, да се насладя на вашите нови кулинарни идеи, рецепти и предложения. Ще ми трябва повечко време,защото вие много сте творили това лято, но пък вече писах, че удоволствието си заслужава ... :)
Хубави, усмихнати и вдъхновени септемврийски дни, Диана

Анонимен каза...

Добре си се завърнала Дианка ! :)
Чудесни предложения и страхотни снимки , както винаги !
Прегръдки и хубав уикенд !

Milena каза...

Страхотно завръщане, Диани! Зареди ме с красота и положителна енергия отново! Невероятни снимки и страхотна презентация както обикновено!

Хубав уикенд!
Поздрави, Милена :-)

Mарияна каза...

Толкова разкош от смокини не бях срещала! Пицети са срахотни, а десерта е изумителен, бих го приготвила за гости!
Добре дошла!

Daniela Dineva каза...

Дианка,
колкомного неща си сътворила с тези чудни смокини. Сигурно е доставкусно смокини със сирене?
Поздрави от мен,страхотно изглежда всичко.

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани,
исках да ти пиша на имейл, но нямаш добавен такъв в блога.И понеже отсъстваше, затова изчаках завръщането ти. Преди време моето блогче стана на 2 години- съвсем случайно разбрах пускайки един пост, та в него написах едно изречение, колкото да не е без хич....ето тук:
http://colourmagicp.blogspot.com/2011/08/hit-road-3-2.html
Но всъщност исках да благодаря най-вече на теб, защото ти първа ми подаде ръка, изрекламира ме в твоя блог-аз дори не си мислех, че някой ще ме открие, пък и нямах май и такава цел...а то /дали за добро, или за зло-все още незнам.../ ето че навъртях 2 години и много читатели.Така че,благодаря ти, за приятелската подкрепа, за това че винаги намираш време да хвърлиш поглед и напишеш добра дума, за това че вдъхновяваш, за това че те има!
Мария

di_ani каза...

Благодаря ви момичета,
и за вас ще напиша отново -
Добре заварила и много се радвам, че сте тук!:)
С удоволствие ще разгледам вашите нови предложения, а сега ви благодаря за коментарите и приятелското посрещане.
Зори,
Сабина,
Милена,
Марияна,
Дани Д.,
Сърдечни поздрави и усмихнати септемврийски дени, Диана

traiana каза...

Добре си ми дошла!Наистина се усещаше липсата ти, но се завръщаш със страхотни предложения!Ще прескоча най -егоистично пицетите,защото не смесвам сладко и солено/ незнайно защо/, което обаче не пречи на домашните любимци да го правят.Другите десерти обаче слагам в списъка за правене:) Хубава седмица!

vesela каза...

Е, аз нямам блог, пък и за форума май не ми остава време, но пък мога да си влизам тук и да чета и да се наслаждавам...

di_ani каза...

Благодаря за посрещането и милите думи, Траяна. С удоволствие разгледах твоите чудесни летни предложения, харесах ги и включих в списъка на чакащи.

Ех, Веси - това за липсата на време си напълно права, хронично е!
Но за блог - никога не е късно за да започнеш - можеш да разчиташ на подкрепа, ако случайно се наложи.

Поздрави и много хубави септемврийски дни, Диана

rusanka каза...

Добре си се завърнала, Диди!
Надявам се отпочинала и заредена с много позитивна енергия, която винаги лъха от публикациите ти!
Страхотни предложения със смокиня, придружени с невероятни снимки!
Поздрави и добре дошла!

Marta каза...

Зашеметителна смокинова фиеста! Поздравления, Диани!

di_ani каза...

Добре съм ви заварила,
Роси, Марта,
благодаря ви от сърце!
Радвам се тези идеи ви допадат, ако обичате смокини, ще ви хареса.
Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

Екзотични почивки каза...

Просто нямам думи.Толкова вкусно и красиво изглежда всичко, че ми идва да се протегна само и а си взема да си хапна от монитора.Поздравления за невероятните десерти.Обичам смокините, не в суров вид, а в сготвен.Дали на сладко или на подобни десерти вече няма значение, но вкусът е уникален и мога да хапвам доста от тях.Благодаря ви за рецептите определено ще опитам особено първата изглеждат като едни курабийки, но много по меки.Всичко е и от външният вид, трябва да изглежда добре за да те привлече да си хапнеш.