Идеята за тези картофени банички е следната: след като тези дни бяха подвластни на кукери и карнавални шествия, исках да приготвя нещо бързо за вечеря, но и да бъде в духа на националната ни кухня. Едно традиционно българско тестено ястие е баницата, но нямах време за разточа сама корите и аз избрах малки банички - със солен пълнеж от варени картофи и сирене. Е, тук в наименованието се явява малка неточност, защото в сместа има масло и яйца, което би причислило този тип печиво към бюрека /Börek/, но пък корите са постни, и крайна сметка не това има съществено значение. Бързата ми справка с Интернет обаче показа, че подобни или /основни?/ корени на така приготвените банички имат и турски произход - Patatesli Börek. Тази прилика между турската и българската кухня е нормална, основавайки се на времената, когато и двата народа са живеели в Средна Азия, а сходството на двете кухни се задълбочава през дългогодишното Османско робство. Рецептите са се формирали в продължение на векове, с традиции в овкусяването, изграждани методи и техники за приготвяне. Така направих импровизация между техните Patatesli peynirli börek и нашите рецепти и технологии за банички, като се получиха хрупкави триъгълни
Картофени банички /бюреци/
тънки кори за баница 8 бр.
2-3 броя картофи
1 стрък пресен лук /само зелената част/
100 гр. дребно сирене или извара /аз използвах Pic Frisch Cottage Cheese /
30 гр. масло
3 с.л. олио
1 яйце
¼ ч.чаша прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
сусам за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
Картофите се сваряват необелени и още топли се почистват /обелват/, и намачкват като за пюре. Към тях се добавят маслото, наситнения лук и сиренето. В млякото се разбива яйцето. В разбърканата картофена смес на части се налива от яйчено- млечната, докато сместа се уплътни, но не разводни много / като гъсто пюре/. Овкусява се с подправките за пълнежа.
Корите за баница се разделят на по 2 кори, които се срязват на 3 или 4 ленти, според големината на листа или желаната едрина на баничките. Аз избрах по 3 ленти. Всяка двойка кори се намазнява с олио. В единия край на всяка лента се разпределя по 1с.л. от плънката и завива на триъгълници по цялата дължина. Другият край на корите се прилепва с малко вода.
Фурната се загрява на 180-200С.
Картофените банички се подреждат в тава с намазнена хартия за печене със загънатата страна надолу. Отгоре се намазват с олио и поръсват със сусам. Пекат в предварително нагрятата фурна за около 15 минути или до златисто.
Сервирах с мляко.
Хубави са топли и студени, картофите не се натрапват, а сливат в общия вкус.
Разрязах ги топли, но след изстиване вътрешността се уплътнява.
Опитайте…
35 коментара:
Дианче, божествени банички си приготвила, а разреза е неустоим!
Поздрави за успешна седмица!
Дианче, много хубави банички!
Звучат ми като малки пататници!
Страхотни снимки!
Пожелавам ти хубава и успешна нова седмица:)
Дианка, така хубаво си ги накиприла :)
Интересно предложение, което ще опитам с удоволствие!
Топла прегръдка и хубава седмица!
Тези банички ми грабнаха окото.
Страхотни са , Диди.
Пожелавам ти спорна и хубава седмица.
Дианка,нежни и интересни изглеждат баничките ти.Така красиво подредени,като пред витрина.
Хубава вечер ти желая!
Е, какви изящни банички....Царицата на тестените и шоколада си ти, Диани! Коронована от мен!
Топла и уютна седмица!
мария
Изглеждат направо топящи се в устата.Ах,Диди ....
Много апетитни и интересни банички! Благодаря за предложението!
Топла и уютна вечер!
Изключително вкусно изглеждат, Ди! Отлична рецепта. Разрезите и златистата хрупкава коричка са неустоими! Непременно ще ги пробвам!
Благодаря за рецептата и чудесните снимки :)
Страхотни са , Дианка! Прекрасно си ги поднесла!
Хубава седмица!
Поздрави за прекрасния пост и още по прекрасната рецепта!При теб винаги е красиво и вкусно:)
Чудни банички, Диди!
Като банички с яйце и сирене, но с картофки, които се сливат с общия вкус!
Великолепна идея и прекрасни снимки!
Поздрави и топла приятелска прегръдка!
Разкошни са! Браво!
Поздрави и лека вечер!
Дианка,
интересен пълнеж.И това твое предложение е ново за мен.,
Благодаря ти и хубава седмица!
Еххх Дианче каква прелест си сътворила самооо..
Красиви изискани и апетитни!
ПРЕГРЪЩАМ ТЕ МИЛА!
Дианче, изглеждат превъзходни, много вкусни! Взимам си едно бюрече от твоите :)
Прегръдки и хубава нова седмица!
Ау,колко вкусно изглеждат тези бюречета да знаеш. И колко стройно са се подредили. Прекрасни са!
Поздрави и хубав слънчев и не толкова мразовит вторник,
Дани
Много са красиви и така златисти,Дианка!
Отново много естетически поднесени,както ти умееш!
Сърдечен поздрав от мен!
Как си ги изпекла,страшно апетитен вид!И хрупкави,струва ми се:)
Каква стройна куличка от златисти банички!
Чудесна идея, Дианка, много ми харесва!
Поздрави и хубава седмица!
Диди, истинско изкушение са за мен тези банички - прекрасни са! Чудесни снимки!
С удоволствие ще се възползвам от рецептата, благодаря ти!
Прегръдка и пожелание за цветно настроение в студените дни!
Прекрасни снимки, а баничките са направени толкова прецизно! Много ми допада този начин на правене на банички, стават хрупкави отвън:). Чудесни са! Хубав ден от мен!
Звучи много вкусно, задължително ще ги опитам!
Поздрави и хубав ден!:)
Dear friend, I look at these pictures and smile, as if these delicacies were part of my breakfast. Amazing post.
Hugs
Lúcia
Диди, много са красиви баничките! Аз никак не съм добра в правенето на обикновените баници, а и не съм им кой знае какъв фен. Но виж, такива хрупкавки триъгълничета и то с такава интересна плънка, бих си хапнала с удоволствие.
Поздрави и пожелания за хубава седмица!
Изглеждат много лесни за приготвяне и са толкова ефектни! Много красиво си ги представила, Дианка!
Спорна и усмихната седмица!
Прегръдки!
Много ви благодаря момичета, щастлива съм, че толкова добронамерена и приятелска атмосфера има в нашето малко кулинарно общество.
Радвам се, че едни семпли, но по-различни и вкусни банички могат да бъдат така високо оценени и подкрепени с мили думи и коментари.
Марияна,
Катя,
Дани,
Ели,
Живка,
Мария,
Йоли,
Таня,
Ина,
Траяна,
dreamer,
Роси,
Петя,
Мъхче,
Зиче,
Ева,
Дани,
Роси,
Нели,
Пепи,
Лети,
Катя,
Диди,
Lúcia,
Ели,
Миленка,
Сърдечно ви благодаря!
Имам проблем с времето, посещението във вашите блогове и навременното модериране на коментарите, моля за разбиране.
Топли прегръдки,
хубави и уютни зимни вечери, Диана
Чудесни банички! Благодаря за рецептата! Поздрави!
Не бих отказала една две :) А и толкова красиво поднесени :)
Катя,
Зори,
благодаря ви, почерпете се...:)
Много се радвам, че ви допада тази идея.
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана
Диани, страхотни са!
Спретнах пълнежа снощи и тази сутрин само ги сгънах и изпекох, за да са топли за закуска. Много са вкусни!
Аз, разбира се, пак обърках нещата - оказа се, че картофите ми са били по-големи от твоите и стана повече пълнеж. Освен това обърках и количеството мляко, като сложих повече от написаното, но това беше добре, зашото успешно компенсира количеството на картофите :) така че крайният резултат беше чудесен.
На външен вид не могат да се мерят с твоите де :)
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150576913613011&set=a.10150103554238011.287898.573353010&type=3&theater
Благодаря за чудесната рецепта!
Надето
Ех, че ме зарадва, Надя!
Благодаря за избора и доверието, много ми е драго, че си останала доволна от резултата - точно това е смисълът на споделените кулинарни рецепти.
Чудесна идея, да ги приготвиш предварително, а и твоите лични напасвания са дали страхотен резултат.
Може да не успея да ги погледна, но съм убедена,че са били прекрасни.
Сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана
strahotni bani4ki
Благодаря, Анонимен -
много се радвам, че ви допадат.
Поздрави и хубаво лято, Диана
Публикуване на коментар