Денят 9 декември православната църква чества Света и праведна Анна, майка на Пресвета Богородица и като празник на майчинството. Света Анна (означава - благодат) е смятана покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница
на девиците, вдовиците и бременните жени. Народът нарича празника Янино
или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина. Празникът "Анино зачатие" в смисъл “зачатие” означава начало изобщо. Ражда се нещо ново, нова
светлина, ново време, Нова година, нов късмет.
Нашият народ казва “От тогава вече замирисва на Коледа” ...и последващите празници
Уханията на този празник, като вълшебни композиции се извличат от усещането за спокойствие, топлина
и семеен уют, повече красота, доброта и отдадена любов. Коледният дух… С него се преплитат дървесен и
упойващ боров аромат, сладникава канела и нежна ванилия, дъхави дюли, печени ябълки
и току що обелени портокали, сушени плодове и ядки, пъстри сладки с мед и джинджифил, топли печива, горещо
какао или билков чай с мед и лимон. Наскоро четох, че обонянието има изключително силна памет
и е достатъчен един лек полъх на даден аромат да върне някакъв момент, в това
число и детските коледни спомени. Дълго съхранявани традиции и една възможност
децата да запомнят Коледа с естествените природни аромати и цветове. А и още нещо полезно - естествените миризми имат способността да оказват психологическо и физиологично въздействие
върху тях: цитрусовите аромати на портокал, лимон, мандарина, бергамот и лайм
повишават концентрацията при децата: дървесните аромати като бор, ела, хвойна и
кедър стимулират творческите умения, а сладките ухания на ванилия и какао
внасят много топлина и радост в детските души.
И преди да започне голямото коледно сладко правене, една лесна и бърза идея
за начало:
Печени ябълки, пълнени с дюлево сладко, орехи и стафиди, и
лек канелено-цитрусов щрих.
Печени пълнени ябълки, с дюлево сладко, орехи и стафиди
4 ябълки, частично издълбани
4 ч.л. сладко от дюли или друго*
4 ч.л. орехи, едро смлени
2 ч.л. стафиди
канела, портокалова и лимонова кора, на вкус
4 с.л. вода /в съда за печене, респ. на Philips Multicooker/
2 с.л. запечени бадеми за сервиране
Ябълките се почистват
и им се отрязват „капачета” на около 1,5-2 см. от дръжката, след което се издълбават
частично, като се оставят „стена” и „дъно”. На места, повърхността им се
набожда с вилица. Смесват се сладкото от дюли, орехите, стафидите и овкусяват
с канела, портокалови и лимонови корички. От получената смес се пълнят
ябълките, покриват се С „капачетата” и се пекат на температура 180-200С,с 3-4 с.л. вода, около 30-40 минути, до омекване.
Напълнените ябълки се поставят в съда на уреда.
Налива се около 3-4 с.л. вода.Натиска се бутона MENU и избира програма за готвене BAKE. Чрез бутона Temperature се задава 180С. Натиска се COOKING TIME и задава време за печене 20 минути. Следва натискане на бутона START, а след 15-та минута е добре вече да се проверят за готовност.
Сервират се по желание, с още сироп от сладкото,
поръсени
със запечени бадеми или друго, по избор.
Сладко и нежно благоухание...
И още коледни идеи...
Няма да пропусна и тази година съпричастността към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
18 коментара:
Ех, че примамливи! Отдавна и у нас ухае коледно:) Хубава седмица, мила!
Дианка, вълешебн аромат се е разнесъл в товето местенце... И допълнен с този богат вкус, просто десерът е чудесен! Точно такива плодови десерти според мен са идеален завършек на едно по-обилно хапване. :) Благодаря за предложението!
С пожелания за усмихнат и ползотворен ден!
Чудесен старт на коледните аромати и изкушения,Дианка!Пъстри и атрактивни снимки отново,поздравления!
С пожелание за усмихната седмица!
Честит Празник, Дианка! С пожелание за здраве!
Грабвам си една ябълка!
Изглеждат вълшебно! И много красиво поднесени!
Хубава седмица, Диана!
Дианка, от снимката с канелата ми замириса на Коледа!
Още една муза като теб и ще започне да ме обзема Коледния Дух!
Прегръдка с пожелание за усмихната седмица!
Прекрасни! Представям си вкуса и уханието!
Хубава нова седмица, Диди и чудесно предколедно настроение!
От тази публиакция наистина ухае на Коледа! Прекрасен фин празничен десерт, ароматен и лек. Желая хубава и уютна вечер. Поздрави!
Много хубаво ухае твоето предколедно местенце, Дианка!
Пожелавам всичките празници да са така изпъстрени с аромат, вкус и красота!
Прекрасно ухание на ябълки и канела! Снимката с пръчиците канела е много интересна! Прекрасна седмица, Дианка и с нетърпение ще следя следващите ти предложения!
Ди, ароматът на канела ме привлече при теб.
С пожелание за празничен и уютен декември!
Невероятен аромат, цвят и вкус носят ябълките, Диана! наистина, вече замириса на Коледа. Прекрасни празници на теб и любимите ти хора! :)
Уникални снимки, Дианче! Носят уханието на късна есен и очарованието на наближаващата Коледа! Много ми хареса рецептата и със сигурност ще я направя. Поздрави и хубаво настроение!
Ди, много ароматно и красиво предложение, пожелавам ти леки и ароматни дни до Коледа!
Много ви благодаря момичета,
радвам се, че тази ябълкова идея ви допада. Семпла, но вълшебно ароматна и непреходна празнична.
Поздравления и от мен,
с пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!
Много обичам печени ябълки и някак и аз ги свързвам с наближаващата Коледа. Не бях ги хапвала с такава плънка, но звучи много интригуващо. Ще направя тези дни, тъкмо имам няколко ябълки и отворен буркан домашно сладко от съседката :) Топла вечер и усмихнат уикенд, Диани :)
Ябълки, канела.... У теб осезаемо ухае на Коледа, Дианка!
Приятни празнични приготовления и много вкусотии ти пожелавам от сърце!:-)
Тики, Мони,
благодаря ви от сърце, ще се радвам да ви допаднат и създадат коледно ухание и настроение в дома.
Голяма прегръдка за вас, здраве и много любов,
вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!
Публикуване на коментар