събота, 30 март 2013 г.

Пролетно и силно - салата с амарант



Да, това цвете е красиво, полезно, а на всичкото отгоре и с аура - идеалната партия за нашия стомах. Харесах това определение, което прочетох скоро, като става въпрос за зърнената култура Амарант /Amarant, щир/, неговите листа и малки семенца.

/тази снимка на цъфтящ амарант е от Интернет галерия/
Амарантът (щир) е познат като зърнена култура още от времето на ацтеките, които го наричали свещена храна. В течение на 8000 години е бил сред основните източници на зърнена култура, наред с боба и царевицата е бил наричан „пшеницата на ацтеките” и „хляб на инките”. Когато конквистадорите превзели Мексико, те тотално унищожили посевите с амарант и с постепенното навлизане на европейските култури в Южна Америка бил забравен като култура. По-късно се разпространява и в Европа и Северна Америка. В наши дни по-широко се отглежда в Мексико, Перу, САЩ, Непал, Индия. Използва се много в азиатската кухня. Употребява се като добавка в супи, плънки за зеленчуци, гарнитура за месо. Рецептите са буквално от цял свят и са удивително оригинални. В Мексико например го правят на пуканки – после го смесват със захарен сироп и така се превръща в сладко изкушение, което наричат алегрия, т.е. щастие.
Щир (на латински: Amaranthus Амарант или Куча лобода) е растение от род Amaranthus. Произходът на едно от наименованията му (амарант) е от Древна Гърция, където означава „неугасващото“, неувяхващото цвете. Според някои твърдения помага срещу любовни мъки . Според латинската и гръцката митология Амарантът помага и срещу физически рани, душевни терзания, болка и всякакви други човешки мъки, и никога не увяхва, защото е магическо. В повечето митове цветето е тъмночервено, с големи красиви цветове, открива се много, много рядко и то само на лунна светлина. Само човек с много чиста душа и сърце може да намери амарант, защото той е свещен.
Шампион е и при фибрите, дори на фона на пшеницата фибрите му са три пъти повече… Има два пъти повече калций от млякото. Добър източник е на полиненаситени мастни киселини, по съдържание на витамин Е се доближава до зехтина. Амарантът съдържа и повече магнезий и повече протеин от останалите безглутенови зърнени култури....
Амарантът е истинско богатство за хората, които се хранят по различен от общоприетия начин – напр. възстановяване след болест или пък дълги строги пости. Използването му например в комбинация с пшеница, царевица или кафяв ориз осигурява пълна гама протеини със същата хранителна стойност, като риба, пилешко или червено месо. Зърната се употребяват за гарнитура, както ориза, сварени във вода имат вид на дребен хайвер. Използват се и за направата на пуканки


За това предложение избрах една здравословна и сезонна комбинация на 
амарант, булгур, цвекло, спанак, малко гъби, 
сушени червени боровинки, ленено и слънчогледово семе. 
Ще припомня малко и за булгура, /получавана от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница/, като  пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае от векове. Обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата, без да се губят важни вещества като протеините.Булгурът се състои от 76% въглехидрати, фибри (18%), правещи го подходящ продукт (до 50 г булгур дневно за диетичен режим), който спокойно може да измести хляба от менюто. По отношение на минералните вещества и витамините булгурът е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини. 
Следва обичаното червено цвекло, което е перфектно средство за изчистване на организма от вредните токсини и наслагвания в тялото със своя заряд от витамини и полезните му свойства. Интересно ми бе науча, че червеното цвекло е от същото семейство, както амаранта, може би и затова така си подхождат и имат сроден вкус.  Забележителен носител на холин, фолиева киселина, йод, манган, органичен натрий, калий, фибри и въглехидрати под формата на природен смилаеми захари, витамини А, В1, В2, В6 и С.
Накрая  - негово величество Спанакът! Може да се каже, че в този продукт има повече питателни вещества, отколкото във всеки друг - със или без спора относно количеството на желязо. Листата на спанака са много богати на белтъчини, въглеводороди, на витамините С, В1, В2, В6, E, K и P, каротин, калий, фосфор, магнезий, антиоксиданти.
След по-дългите пояснения, се оформи тази комбинация, с помощта на която можем успешно да се борим със сезонната умора, подходяща е за пости и в същото време да бъдем в унисон със свежестта и жизнеността на природата.
За идеята за оцветения амарант и не само, се вдъхнових от сайта Olives for dinner.



Салата с амарант


Продукти за 4 порции:
За слоя от цвекло и амарант:
1 глава цвекло, средна големина
¼ ч.чаша амарант
¼ ч.чаша червени боровинки, сушени
сол и черен пипер, на вкус
1 с.л. зехтин

За слоя от булгур:
1-2 с. л. зехтин
2 стръка зелен лук, само бялата част, нарязана
¼   ч.л. смлян кориандър, по желание
¼   ч.л. кимион
½ ч.л. черен пипер
1 ч. чаша булгур
½ -1  ч.л. сол, на вкус
1 ¼ ч. чаши вода
½ ч.чаша гъби
1 с.л. ленено семе, най-добре смляно
1 ч.л. целина

За слоя от спанак:
1 ч.чаша спанак суров
1 с. л. зехтин
2 стръка зелен лук, само зелената част, нарязана
1 скилидка чесън
2 с.л. слънчогледово семе
1 с.л. нарязани маслини
1 ч.л. магданоз
сол и черен пипер на вкус

За гарниране
слънчогледово семе, запечено
пресен зелен лук и босилек
сушени боровинки
зехтин
мариновано цвекло
ленено семе

Цвеклото се сварява, обелено и нарязано на парчета, до полуготовност за около 20 минути, след което се добавят зрънцата амарант и ври за още 25 минути, като се бърка от време на време, за не се залепи към дъното на съда. (Съотношението амарант течност 1:2 ½ , амарантът трябва да бъде леко "ал денте" - не преварен.) Свареният амарант се поставя заедно с останалата течност в хладилник да изстине и така се накисва за една нощ или повече. /при мен не се оцвети в желаната ярка окраска/.
Около час преди да подготвянето на салатата, се прецежда сокът и цвеклото се нарязва на ситно, смесват се с амаранта, сушените боровинки и аромати, като се оставят над купа, за да се отцеждат. Преди поднасяне се поръсва със зехтин.

Булгурът се измива и накисва за около час, отцежда се и сварява до готовност, но не и разваряване,  за 10-на минути. Съотношението булгур вода 1:2 ½ , но зависи от марката, и е препоръчително, както и времето за варене да се съобрази с указанията на производителя и марката булгур.  Загрява се зехтинът и в него се задушават нарязаните гъби, лука и сухите подправки, накрая се прибавят и отцедения булгур и лененото семе. Леко се задушва и хомогенизира получената смес. Пълнят омазнени готварски рингове и оставят да се стегнат  /докато се приготвят останалите съставки/.

В сух тиган се запича слънчогледовото семе и изважда. Затопля се зехтинът и в него се запържва леко скилидката чесън, и изважда. Поставят се нарязаните лук и спанак. Готвенето е кратко и продължава само до изпаряване на отделената вода от зеленчуците, след което се овкусява с магданоз, сол и черен пипер. Прибавят се запечените слънчогледови семки, и нарязаните маслини, и отстранява от котлона. 
Оформлението на салатата може да бъде различно - харесах сглобяване в готварски ринг:
основа от задушен спанак, следва пласт булгур и "топинг" амарант с цвекло.


Отгоре гарниране с пресен лук и подправки, още семена и ядки, ароматен зехтин.


Тази салата в топъл вариант е подходяща и като леко ястие или предястие.

Опитайте...

вторник, 26 март 2013 г.

Сусамово - таханово брауни /вариант постни мъфини/



Тази седмица започвам с нещо сладко и подходящо за пости, което приготвих за вчерашния празник: Сусамово - таханово брауни, което оформих във вариант на мъфини. Не бих ги определила като кексчета с ефирна и пухкава структура, а по-скоро като брауни - с влажна, по-плътна и тежка текстура на тестото и дълбок аромат на шоколад и портокал. Осезаемо се усеща присъствието на сусамовия тахан с остатъчно почти "лепкав" послевкус. Това, че се прави бързо и лесно се подразбира от категориите за сладкиши тип браунис и мъфини. Основната и по-различна съставка в тази рецепта е наличието на сусамов тахан с лен.
Иска ми се отново да припомня малко факти за сусамовият тахан като една супер храна, особено подходяща за сезона.
Сусамовият тахан е изключително богат на витамини продукт, преди всичко тези от групата В (В1, В2 и В6), Е и калций - в количество, пет пъти по-високо от това в млякото, аминокиселини, както и на други микроелементи - силиций, фосфор, мед, магнезий и калий. В сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове меса. Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. Високото съдържание на калций го превръща в отлично средство за профилактика на костно-мускулната система, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.В случая комбинацията от смлян тахан и ленено семе осигурява максимален баланс на важните за организма   мастни киселини Омега 3, Омега 6 и Омега 9. Лененото семе трябва да се приема смляно, за да се усвоят максимално полезните му съставки. То е един от най-богатите източници на Омега 3 незаменими мастни киселини. Съдържа Витамин А, Е, С и други ценни за здравето вещества. Консумира се в натурален вид или смесен с равни части пчелен мед.
Е, ето го и в печен вариант:


Сусамово- таханово брауни /вариант постни мъфини/

Предлагам първо продуктите от оригиналната рецепта:
100 гр. шоколад
½ ч.чаша сусамов тахан
1 ½ ч.чаша брашно
1 ч.чаша захар
2/3 ч.чаша портокалов сок и ликьор, смес
1 ч.л. сода


Аз използвах заместител на шоколада с ароматно какао и подготвих следните пропорции:

Продукти за 6 порции:
5 с.л. какао
2 с.л. олио
½ ч.чаша захар
1 ч.чаша брашно, пресято /около 100гр./
½ ч.чаша портокалов сок
¼ ч.чаша таханов сусам с лен
1 ч.л.мляно кафе
1 с.л. еспресо /течно кафе/
1 ч.л. ябълков оцет
1 ч.л. портокалова кора
1 ч.л. бакпулвер, равна
1 щ. сол

Фурната се загрява на 175С.
Смесват се всички сухи съставки. Добавят се тахановата паста, портокаловият сок и еспресото, ароматизира се с портокаловата кора. /Ако ще се използва шоколад, то той първо се стопява на водна баня или в МВи прибавя към течните съставки./  Получената смес се разбърква добре до хомогенизиране.
Формичките за печене за леко омазняват и пекат в затоплената фурна около 20 мин. до леко влажна клечка. Препоръчително е тестото да не се препича. Изваждат се от фурната и след 10-минутно охлаждане могат да се извадят и сервират. Аз го приготвих в различни формички.


Избрах да комбинирам с резен свеж портокал и сос от поширани портокали.


Плътната и влажна текстура се вижда и от разреза на снимката.


Опитайте...

понеделник, 25 март 2013 г.

Честито Благовещение !

“Радвай се благодатна,
Господ е с тебе; благословена си ти между жените.
Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени,
затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.”


Всяка година на 25 март, Християнската църква празнува тържествен ден -
 Свето Благовещение,
  в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария
че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света



В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието, в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Поднася се риба (печена или варена), пити и лучник. Някои предложения за празника: постни  цветни сладки или други , празнична пита, питки "жаваронки", и още  една идея за хлебна пролетна плетеничка.


Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката
като духовен семеен празник и на света Богородица.

Честито Благовещение!


Честит празник, майки!

Честит имен ден на всички празнуващи!
Имен ден празнуват Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, БЛАГОВЕЩЕНИЕ, Благодатка, Благой, Благомил, Благомира, Блаже, Блажена, Блажо,и Евелина, Евангелина Гавраил, Габриела, Гавраила..

неделя, 24 март 2013 г.

Постни нахутени палчинки - тип "Socca"


В първата неделя на Великия пост избрах да предложа нещо удачно за солен и сладък вариант, в същото време подходящо и не само по време  на пости. Споделям разбирането за разумно постене, а не толкова намерението за приготвяне на някакви постни „специалитети’. В тази връзка съм се заредила с някои здравословни продукти на първо време – освен традиционните различни видове сурови ядки и сушени плодове, допълних и амарант /който намирам за страхотен/, познатото нахутено брашно, популярния шоколад от рожков и класика на тахан отсусам и лен, които вече няколко пъти използвах, още преди постите. Сега няма да припомням и пояснявам полезните им качества, имам други идеи за тяхното приготвяне и тогава ще спомена по нещо.
Започвам с Socca, /Farinata, която също скоро искам да приготвя; socca, или cecina/ - вид нахутени палчинки, популярни в средиземноморието – тънка или по-дебела безквасна палачинка с брашно от нахут и произход в Генуа, а по-късно и по брега на Лигурско море - от Ница до Пиза. В автентичен вариант тесто от нахутено брашно в смес от вода и зехтин, се изпича във фурна. Този вид брашно се използва в много ястия от Средния Изток и вероятно е въведена в Южна Европа по време на арабски нашествия. Подправки, форми и вариантите вече са наистина много, аз взаимствах рецепта за  тънък нахутен креп  и една идея за оформяне в подобие на конус от оризовата хрупкава Dosa. С по-меката консистенция и вид на използваните брашна не се постигна същият ефект, но като разнообразие при поднасяне, ми допадна.
Малко за нахутеното брашно /Chickpea flour (besan)/: съдържа висок процент на въглехидрати, но не и глутен, въпреки това, в сравнение с другите брашна, има относително висок процент на протеин и задоволително количество фибри.


 Постни нахутени палчинки  - тип "Socca"
  /по идея и рецепта от Chickpea Crepes/


Продукти за 12 палачинки
1 ч.чаша нахутено брашно
1 ч.чаша пшеничено брашно
1 ч.л.сол
2 с.л. зехтин/олио
2 ч.чаши вода, топла
1 ч.л. захар

1 ч.чаша = 240мл.
Смесват се двата вида брашно със солта, захарта и зехтина. Налива се постепенно водата, като първо се оформя кашичка, след което разрежда. Оставя се да отлежи в продължение на най-малко 30 минути, като може да се съхранява в хладилник за един ден или два.

Приготвяне - по класическа технология - Леко се омазнява  затопления на средна температура тиган.  Разбърква се тесто и след това се изсипва 1/4 чаша от него в горещ тиган. Наклонява се тигана с кръгови движения, така че тесто да обхване целия тиган. Пече се в продължение на няколко минути, докато на повърхността се появят мехурчета. Леко се освобождават краищата на палачинката и се обръща. Пече се  в продължение на още 30 секунди след това изважда и сервира или запазва в леко топла фурна.


Или конусообразно, онагледено в това видео.


Пълнежът е по избор –
постни гъби със спанак по идея от любими наши Постни емпанадас - със спанак и гъби.


Или пресни  плодове с конфитюр и таханова паста с мед /съотношение 1:1/


И двата варианта са поръсени с пуканки от амартант - за тях по-късно.


Опитайте...

събота, 23 март 2013 г.

Тодоровден

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е и църковен празник, в памет на
По народния календар е Тодоровден, или още Тодорова събота, Конски великден, Тудорица ­ съботата от Тодоровската неделя (съботата след Сирни Заговезни); „Теодорос" идва от старогръцки и значи „Божи дар".


В християнската традиция Св.Теодор Тирон е воин от понтийския град Амасия, неустрашим и храбър, пострадал по време на жестоките гонения на император Максимилиан. Почитането на св.Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.
Познато е преданието, за явяването на св. Теодор Тирон на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известявайки му наредбата на Юлиан Отстъпник да се напръскат тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници, като му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара.
Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава /както и на 17 февруари/ паметта на св. великомъченик Теодор Тирон (още за светеца).
След изминалата седмица на строг пост, молитва, внимателно изследване на душата и постъпките и искрено дълбоко покаяние, всеобща практика е християните да се изповядват и на този ден да се причастяват със светите Христови Тайни.
Според народните традиции се вярва, че на този ден свети Тодор съблича деветте си кожуха, забива гореща главня в земята да я затопли и отива при Господ да го моли за лято. Популярен е като Ден на коневъдството и конния спорт,Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица и се празнува се здравето на конете. Най-интересният обичай за празника е надбягването с коне – кушията, в която участва цялото село. Преди изгрева на слънцето жените приготвяли обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, мед, царевица, скилидки чесън и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна. Обредната трапеза за празника е постна и включва пита с мая, леща, супа от гъби, царевица.
Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар.
 Изпекох постна питка без мазнина, на възелчета  - Нахутено пшеничена
а според традицията добавих варена царевица, орехи и мед. 



Имен ден празнуват Божидар, Богдана, Найден, Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.


Хубав празник!

понеделник, 18 март 2013 г.

Начало на Великия пост

Всяка година седем седмици преди Възкресение Христово
 започва същинският и  най-строго спазван  Великденски пост
Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото, като
тази година започва от 18 март и ще продължи до 4 май включително, 
преди Великден на 5 май.

Великият пост е най-строг и най-продължителен, като се нарича Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.
Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-древния християнски празник Възкресение Христово - Пасха.

ПРАВОСЛАВНИЯТ ПОСТ И НИЕ

През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така /като има различни препоръчителни степени на строгост/:

Първи шест седмици на Великия пост

От 18 март до 23 март - понеделник до събота  - строг пост
(растителна храна без олио и вино)
В събота, 23 март (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
Неделя - растителна храна с олио.
Втора седмица от 25 март - 31 март
На 25 март Благовещение се разрешава и риба.
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - растителна храна с олио.
Трета седмица
  от 1 април - 7 април (Кръстопоклонна):
От понеделник до петък включително - строг пост.
Събота и неделя - растителна храна с олио.
Четвърта седмица от 8 април - 14 април:
Както втората-
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - растителна храна с олио.
Пета седмица от 15 април - 21 април
Както втората-
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - растителна храна с олио.
Шеста седмица от 22 април - 28 април
Както втората
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - растителна храна с олио.
На 28 април (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Страстна седмица:
От от 29 април до 4 май - понеделник до събота включително - строг пост.
Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.


Удобен и много полезен календар тук. Благодаря, Цвети!

Освен отказ от определени храни човек трябва да се раздели и с лошите мисли и дела. Великите пости не са диета, а въздържание … от греха.
Истинският пост е отчуждаване от злото - св. Василий Велики.

Ще припомня още нещо за храната по време на пости - ето какво казва Иисус Христос на народа:  
"не това, що влиза в устата, осквернява човека, 
а онова, що излиза из устата, то осквернява човека" (Мат. 15:11). 
И още: "Още ли не разбирате, че всичко, що влиза в устата, минава в корема и се изхвърля навън? А онова, що излиза из устата, иде от сърцето; то именно осквернява човека; защото от сърцето излизат зли помисли, убийства, прелюбодеяния, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули: това осквернява човека. А яденето с неумити ръце не осквернява човека" (Мат. 15:17-20).


И още  нещо относно постните ястия, както и някои предложения за:
Постен хляб и печива
Хлебни и тестени храни, и още хляб /повечето рецепти са подходящи/

Леки, спасителни и спокойни...

неделя, 17 март 2013 г.

Сирни заговезни - Ден за прошка


Днес са Сирни заговезни - Неделя на всеопрощението,
 в навечерието на Великият пост и на  този ден се четат Христовите думи:

“Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви” (Мат. 6:14-15). 
Денят, известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“- всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година. Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта.
Според народните вярвания на този ден небето и земята си прощават, а щом те могат да го направят, могат и хората.

ПРОСТЕНО - ПРОСТИ!

Традицията, в навечерието на Великия пост да се извършва всеобщо опрощение между християните, е продиктувана и утвърдена от текста на евангелското четиво, което се чете на св. Литургия в Неделя Сиропустна. В този ден то проповядва да прощаваме греховете на ближния, като се вгледаме самокритично в собствения си живот и да не забравяме истинските, духовните съкровища, които трябва да се стремим да събираме. Да поискаме прошка от онези, които сме обидили и да дадем прошка на онези, които нас са огорчили - това е нашето духовно задължение в този период на равносметка, душевно очистване и молитвен труд, към който св. Църква мъдро ни призовава.   
Източно–православните християни празнуват "Прошка", Заговезни винаги в неделя - "сирница", "сирни поклади", 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.
Познати са атрактивните ритуали и древни български обичаи за гонене на злите сили с  кукери, големи огньове и "оратници". Да припомня, че празничната вечер започва като млади и стари си опрощават греховете с молба и целуване на ръка. Важна част от Сирни заговезни са ястията на специалната вечеря. Яде се и се пие сякаш като за последно, защото празникът е начало на най-дългия пост през годината - великите пости. Приготвят се храни на млечно-яйчена основа, защото с тях се заговява най-добре преди най-продължителния пост в годината – великденският. Трапеза има обреден характер и според обичая включва баница, най-често със сирене, риба, питка, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки, както и забавното "хамкане" или "ламкане". С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се).


Прошката се взема с думите Прощавай! - отговорът обикновено е
Простено да ти е, от мене и от Бога!"


Да простим и да ни бъде простено!

петък, 15 март 2013 г.

Банички "гнезда"



В края на седмицата Сирна неделя се подготвяме за  нейна кулминация - Сирни Заговезни.
Посветени са на християнската прошка и примирението - поклади, големите огньове и пречистващи ритуали. Сирни Заговезни е обичай разпространен в цялата страна. Наричан е с различни имена - Сирници, Сирни поклади, сщрница, рия, запоставане, Прошка, Неделя сиропустна и други. Празникът е подвижен и се отбелязва в неделята, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. Заговява се, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се). Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година.
Трапеза има обреден характер и според обичая включва пита, баница със сирене, разрешава се и риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. В българската народна традиция с празника се маркира границата между зимата и пролетта - възраждащата се природа. Освен класическата баница - със сиренеспанак  и/или други, както и  млечно-яйчни угощения, избрах да предложа банички с по-различен начин на оформление а и с различи любими варианти за плънка /не само на баници, но и пайове/, оформени като "гнезда".


Банички "гнезда"
/по идея от KUŞ YUVASI BÖREKLER/


1 опаковка кори за баница  450 гр., плътни, меки и еластични кори* -
използвах разточени и дърпани, обли, леко препечени на сач - доверих се на фирма "БИТАС"

За топинг/намазка:
1 яйце
½  ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч прясно  мляко
 ½ -1 ч.ч. олио и масло /50:50
1 ч.л.  бакпулер и ½  к.л. сода
1 с.л. брашно
½  ч.л. захар

За намазване:
1 жълтък, заделен от плънката
семена по избор
масло за поръсване

Плънки по избор  /не само от предложените/
(посоченото количество на всяка една плънка е достатъчно за цяла баница, като може да се променя на вкус)
Сирене и картофи:
1ч.ч.сирене /натрошено на едро/
2 яйца, (един жълтък отделен)
1 картоф, сварен и наситнен 
1 с.л. масло, по желание
сол и черен пипер на вкус
и останалото количество от топинга

Сирене и спанак:
1 чаена чаша сирене
300 гр. спанак, бланширан и нарязан
2 яйца, (един жълтък отделен)
1 с.л. масло, по желание
сол и черен пипер на вкус
 и останалото количество от топинга

Ябълки и канела:
по 1 ябълка за 4 банички
лимонов сок, захар, канела и стрити бисквити – на вкус
масло
пудра захар за поръсване

1 ч.чаша = 240 мл.
Фурната се загрява на 180С.

*За оформлението на този вид банички е важно корите да са плътни - за да могат да поемат топинга, без да се разкашкат, меки и еластични - за да могат да се завият на руло. Използвах кори "БИТАС" с форма на кръг и в опаковка с по 3 кръгли сгънати броя.
Всяка една се разрязва (1) диагонално на сектори – 6, 8 или 12. От получените триъгълници всеки два се намазват със сместа за топинга, поставят се един върху друг и оставят няколко минути да омекнат допълнително. За по-малки банички, могат да се завият и единичен пласт кори, като съответно се редуцира и количеството на поставяната плънка в получените гнезда. Откъм широката част започва навиването (2), като кифличка, някъде малко сред средата. Двата края на полученото руло се загъват (3) навътре, след което върхът на триъгълника се обръща и ги покрива (4). Получава се форма на гнездо, в което се поставя по 1с.л. от предвидената плънка по избор (5).


За банички със солена плънка:
Отгоре се поставя малко масло и рендосан кашкавал, външните краища се намазват с смес от предвидения жълтък, 1ч.л. вода и 1ч.л. разтопено масло/олио. Поръсват се със семена по избор. Пекат се в загрятата фурна около30 мин., до златисто и изваждат.


Сервират топли, с чаша айран, резен сирене и прясна салата или като предястие, с доматен сос.
За сладка плънка с ябълки
Ябълковите розички станаха много популярни при оформянето на банички в последно време. Ябълките се разполовяват, почистват и нарязват на тънки ивици. Поръсват се с лимонов сок, захар, канела, стрити бисквити и оставят да омекнат за около десетина минути /зависи от сорта/. Дъното на оформеното по указания начин „гнездо” се поръсва с разтопено масло, стрити бисквити, канела и захар. За по-малки банички, могат да се завият и единичен пласт кори. Отгоре се подреждат като розичка ябълковите слайсове. Поръсват се с масло и пекат. След изваждането им могат да се поръсят  с пудра захар или залеят допълнително с карамелен сос и сервират.


Опитайте...

понеделник, 11 март 2013 г.

Полента суфле

Вече в няколко публикации съм споменавала полентата, като многовариантен продукт с плътен и богат вкус, сродна с нашия качамак и мамалигата. Във вид на засищащо предястие - пай, пръчици, запеканка, или друго, има специално и обичано място в нашата кухня. Особено ни допада съчетанието със сирена, яйца и ароматни подправки, с които чудесно се вписва в елегантни комбинации. Бях изкушена да опитам  Суфле от полента, като възможност за по-лека и ефирна структура, а и харесваме суфлета. Бързо и лесно за приготвяне, една чудесна идея за леко ястие или удачна гарнитура. За капризите на суфлето се знае и въпреки уточнените правила при приготвянето му, често на шега се приема, че тайната е в практиката и вътрешната увереност. Съобразено с известната поговорка "вечеря чака за суфле, суфле не чака за вечеря" е препоръчително да се сервира веднага след изпичането му.



Полента суфле
 /Souffle de Polenta Ariel Rodriguez Palacios/


Продукти за 4 порции:
100 гр. полента /инстантен качамак
300 мл. прясно мляко
15 мл. зехтин
15 гр. крем сирене /меко сирене
10 гр. сметана
25 гр. пармезан /твърдо сирене
2 жълтъка
4 белтъка
½ -1 ч.л. сол, или на вкус*
черен пипер, индийско орехче  - на вкус

4 тънки резена полу меко сирене - грюер, фонтина, еменатал, гауда  или кашкавал

*количеството на солта зависи от степента на соленост на използваните сирена.
Фурната се загрява  до 175С. Подготвят се 4 съдчета  за суфле с вместимост 240 мл. като се намазняват с разтопено масло, след което обилно поръсват с полента и поставят в хладилник.
Загрява се млякото до кипване, посолява и овкусява с черен пипер. Изсипва се полентата. При непрекъснато и енергично разбъркване сместа се вари до сгъстяване и уплътняване.
Отстранява се от котлона и прехвърля в подходяща купа. Добавят се настърганото твърдо сирене /пармезан/, зехтин, крем сиренето и сметаната. Следват жълтъците и сместа се обединява до хомогенност.
Разбиват се със солта до стегнат сняг предвидените белтъци и обединяват с подготвената вече  смес.
Разпределя се в съдчетата за суфле, които се пълнят до маркиращия ръб. Отгоре се поставят с леко застъпване резени грюер.
Следва  потапяне  за 1 минута във вряща вода и след това печене на 175С за 20 мин. до издигане и златисто.


Изважда се от фурната и сервира веднага.


След охлаждането му, ефирният обем сляга, но и хладко е приемливо и вкусно.
 


Освен класическата гарнитура с чеснови домати, избрах свежа салата,
пикантни доматен сос и сметанов със синьо сирене.


Опитайте…