понеделник, 1 декември 2014 г.

Полента с червен боб по мексикански



Самият анонс за нещо си по "мексикански" предполага няколко очаквания  – мексиканската кухня е прочута с разнообразието от вкусове, цветната декорация на ястията и многото подправки. А царевицата, фасулът и чушките (най-вече лютите "чили") са трите продукта, които придават облика на мексиканската кухня, но има и освен това. Още от времето на ацтеките и характерните за тях “плаващите градини” – чинампа, осигурявали достатъчно богата реколта от царевица, фасул, чушки, домати,  тиква, щир /амарант/, авокадо и други обичайни култури, и в същото време богата на белтъчини храна. Комбинирането на боб с царевица е пример за групиране, даващо задоволителна доза аминокиселини. За полезните качества на царечиното брашно, респ. качамак, полента се знае много. Акцентът тук е червеният боб - като цяло бобовите култури се считат за едни от хранителните „съкровища”. Червеният боб е една от най-добрите храни за човешкия организъм, защото са богати на антиоксиданти и съдържат ценни протеини, фолати, минерали и фибри. Полента с боб е класическо ястие и за тосканска кухня, която добавя боб към деликатния аромат на качамака, нещо подобно съм срещала и в румънска рецепта, а сигурно има и още подобни. Обичам царевица /полента, качамак/, обичам и боб - това съчетание ми се видя интересно не само като познати салати, съставни вкусове, и се реших да я опитам в един по-различен вариант - на общо ястие. Промених малко компонентите, съобразно поста и технологията на приготвяне. 


 Полента с червен боб по мексикански
/по идея от polenta mexicana/


Продукти:
½  литър зеленчуков бульон
½  литър кокосово мляко или зеленчуков бульон*
2 ч.чаши полента /инстантен качамак

400 гр. червен боб, сварен и отцеден
1 малка глава лук /1 стрък пресен
1 с.л. магданоз
1 ч.л. риган
1 скилидка чесън, по желание
3-4 с.л. зехтин
½  ч.л. кимион
чили, по желание
сол
прясно смлян черен пипер

* извън постен период може да се използва мляко и бульон от вид по желание, както и да се добави настъргано сирене от типа на пармезан, ементал, гауда или друго;
* количеството на водата зависи от  препоръчителното съотношение на производителите за сваряване на царевичния грис указан на опаковката.
1 ч.чаша = 240 мл.

В затопления в тенджера зехтин се запържва скилидката чесън и изважда. Прибавя се нарязаната глава или бялата част на стрък лук и веднага се налива зеленчуков бульон, кокосово мляко или вода. Инстантната полента/качамак се приготвя според упътването на опаковката, като във водата се добавят риган и сол на вкус. Маха се от котлона и подправя се с още сол, ако е необходимо, черен пипер, кимион, чили, зелената част на лука и свежите подправки. Към горещата смес се добавя отцеденият и измит сварен червен боб, след което сместа се хомогенизира.
В тава се поставя фолио, което леко омазнява. Получената смес се излива в тавата и изравнява. Покрива се с фолио и оставя да изстине и втвърди – в хладилник за около 4 часа, най-добре за нощ. Изважда се и нарязва на форми по желание.


Следват два начина за до приготвяне – запечени на фурна / на 220С, поръсени  с малко сол и мазнина/  или запържени. Аз избрах да се гриловат в тефлонов тиган с много малко мазнина до златисто.


Сервирах  с  пикантно пюре от печени червени чушки, лук и свежи домати.


Опитайте...

17 коментара:

Milena Poptoleva каза...

:))))Тъкмо днес щях да те попитам за това ястие,което прикова погледа ми от вчерашната ти публикация....Флуидно си ме "чула":).Чудесен вариант за разнообразяване на качамака,много ми хареса и за Бъдни вечер мисля да го приготвя,за което те гушкам:)

Живка каза...

Интересна рецепта...полента обичам,така че и този вид приготвяне ще ми хареса.
Хубав декември,Дианче!

Irma каза...

Дианка, отново отлично попадение при теб и отново вълнуващи снимки! Да огладнее човек само докато гледа. :)
Полента с червен боб наистина предлагат в Румъния, малко по-различно, но все пак много вкусно. Непременно ще се възползвам от твоя вариант - дори вече знам как и към какво ще го сервирам. :)
Прегръдка от мен и усмихната нова седмица!

Elena Dimitrova каза...

Интересна комбинация между качамак, кокосово мляко и червен боб, Дианка.Царевичното брашно не уврежда зъбите и е много по - полезно от пшеничното.Леко и вкусно постно ястие.Благодаря ти !
Поздрави!

Люси каза...

Отново ястие достойно за изискан ресторант, Диди! страхотно е! Толкова е различно и оригинално. ще го опитам! Весел и усмихнат декември!

Dani каза...

Ох,че е красиво!
Чудесна идея, Дианка!
Прегръдка и усмихнат декември!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, можеш от всичко да създадеш такава красота... Сигурно и филийка хляб само ще е най-чудното ястие при теб. :) Страхотно е предложението ти, наистина!
Прегръдки с пожелания за уютна вечер!

Еoc каза...

Изглежда ми много добре :) и май имам всички нужни продукти, така че ще направя :)
Целувки!

vesela каза...

Е, много е ефектно...да стоиш и да го съзерцаваш...

Bety каза...

Диани, много, много ми харесва тази полента! Толкова колоритна и вкусна!Усмихнат и вълнуващ декември!

Екатерина каза...

Оле, красота!!! Възхищавам ти се, Дианка! Какви интересни идеи и рецепти презентираш! Прекрасен декември, мила!

Viktoria каза...

Оу, прекрасна рецепта :)
Определено ще я опитам
Поздрави

Йоланта Делибозова каза...

Еееееееееее, Диди! Сега вече ме разби с този качамак! Постната храна само и единствено в твоите ръце може да се превърне в изкуство.

traiana каза...

Ех, че красиво, Дианка! Направо не е за вярване, че се яде:)

tillia каза...

Богатство на вкусове и цветове! Много интригуващо предложение!
Поздрави и хубава вечер!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце,
много се радвам, че тази малко по-различна идея за приготвяне на полента, съчетана с червен боб ви допада.
Милена,
Живка,
Ирма,
Елена,
Люси,
Дани,
Гери,
Зори,
Веси,
Бети,
Кате,
Вики,
Йоли,
Траяна,
Тили,
Естествено, в не постен вариант, възможностите за доовкусяване са големи и биха обогатили вкуса още повече...
Сърдечни поздрави за вас,
успешни, усмихнати и хубави декемврийски дни, Диана

EliDrag каза...

Чудесен е този качамак. И колко красиво е поднесен.
Поздравления.